Strona 1 z 1

FritzBox i Synology POMOCY Firma STOI

: wt paź 29, 2019 10:07 am
autor: LiVeD
Panowie dostałem dzisiaj router FritzBox i moja sieć zwariowała. Nie mogę się dostać do swoich serwerów, jak wchodzę w ustawienia tego dziadostwa i próbuję ręcznie przypisać adres IP to wyskakuje taki komunikat

Wystąpił błąd.
Opis błędu: Adres IP nie znajduje się w dozwolonej sieci urządzenia FRITZ!Box.
Wprowadzone dane mogły nie zostać przejęte.

Jak to obejść?

W pomocy piszą takie coś

A Static IPv4 Route Cannot be Configured
See below for a description and solutions to errors while setting up a static IPv4 route.

Error Description and Solutions
Error Description
When configuring a new static IPv4 route, the following error message appears after "OK" is clicked:

An error occurred.
Error description: The route is not allowed.
The static IPv4 route cannot be created.

Possible Causes
The IP address you specified for "Gateway" is outside the home network's IP address range.
There is an older IPv4 route whose IP address for "Gateway" is outside the home network's IP address range.
Solution
Enter an IPv4 address for the gateway that is within the IP address range of the home network.
For older static IP routes, check the IP addresses of the given gateway. Correct the IP address or delete the IP route.


Podczas próby podłączenia przez Quick Connect wykakuje taki komunikat

Nie można połączyć z herzteam.
Sprawdź, czy serwer herzteam jest podłączony do zasilania i ma połączenie z Internetem.
Usługa QuickConnect jest wyłączona. Przejdź do opcji Panel sterowania > QuickConnect > Ogólne, aby ją włączyć.

Re: FritzBox i Synology POMOCY Firma STOI

: wt paź 29, 2019 10:43 am
autor: Przemuss
Zapewne dlatego że roter który dostałeś ma zdefiniowaną inną adresację niż aktualnie w firmie/domu.
Zmień adresację routera a wszystko zacznie działać.

Re: FritzBox i Synology POMOCY Firma STOI

: wt paź 29, 2019 10:47 am
autor: LiVeD
Właśnie próbowałem to pisze że zakres IP nie jest obsługiwany

Re: FritzBox i Synology POMOCY Firma STOI

: wt paź 29, 2019 10:58 am
autor: Przemuss
Musisz zmienić także sam adres routera. Dlatego zakres nie jest obsługiwany.

Re: FritzBox i Synology POMOCY Firma STOI

: wt paź 29, 2019 11:15 am
autor: LiVeD
Właśnie pomogła mi infolinia w Polsce, za co dzięki, w ustawieniach zaawansowanych tego dziadostwa w IPv4 można było zamienić zakres - chociaż goście w DE twierdzili że jest to nie wykonalne - jednak Polscy specjaliści są najlepsi. Dzięki wielkie za zainteresowanie Przemuss tak jak napisałeś to trzeba było zrobic tylko żaden Baran w DE nie wiedział gdzie w ustawieniach to znaleźć, jak będziesz w okolicach Baden-Baden zabieram Cie na obiad.

Re: FritzBox i Synology POMOCY Firma STOI

: wt paź 29, 2019 12:06 pm
autor: Przemuss
Dużo zależy na kogo trafisz. W każdym helpdesku tak jest jeden bardziej drugi mniej kumaty.
Grunt że działa.
Jeśli te serwery masz w firmie to jak masz fundusze zainwestuj z router właściwy firmowy i dopiero do niego router/modem operatora. Te routero/modemy operatora to najczęściej najtańszy chłam które ciężko nazwać routerem.

Re: FritzBox i Synology POMOCY Firma STOI

: wt paź 29, 2019 1:04 pm
autor: LiVeD
Mialem jeszcze gorszy, Fritz to .u nich najwyzsza polka, od czwartku stawiam szafe Rack, wszystko na kablu, switch DLinka i router bedzie tylko na wyjscie do neta, chyba dobrze mysle?

Re: FritzBox i Synology POMOCY Firma STOI

: ndz sty 12, 2020 1:09 pm
autor: just
Ogółem Fritz to taki lepszy router do usług domowych, wiadomo wszystko zależne od potrzeb i technologi. Ale osobiście stawialbym już na jakiś sprzęt Soho np mikrotik

Re: FritzBox i Synology POMOCY Firma STOI

: ndz sty 12, 2020 2:06 pm
autor: tomaasz
Da się do niego kartę LTE włożyć?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Re: FritzBox i Synology POMOCY Firma STOI

: ndz sty 12, 2020 11:48 pm
autor: just
Nie ma miejsca na simke, ale na USB możesz podłączyć dongla z lte. Ale jeśli twój główny NET jest po LTE to szkoda zachodu. Wystarczy to co masz:)