Strona 1 z 1

Konfiguracja SSD Cache na RS2212RP+ przy działającym systemie

: pt lip 05, 2019 7:44 am
autor: solid
Witam,
postanowiłem wrzucić na swoją macierz dwa dyski SSD jako SSD cache. Czy można to zrobić przy działającym systemie? Czy wyciągnięcie dwóch dysków HDD i dołożenie w ich miejsce dwóch SSD nie spowoduje konieczności instalacji systemu od nowa? Czy te dwa dyski wejdą po prostu w miejsce HDD i wolumin, z którego je wyjąłem się zmniejszy?

Moja konfiguracja:
RS2212RP+ + RX1214RP, w systemie dwa wolumeny, po 16 i 6 dysków 2TB.

Re: Konfiguracja SSD Cache na RS2212RP+ przy działającym systemie

: pt lip 05, 2019 11:14 am
autor: R70
solid pisze:
pt lip 05, 2019 7:44 am
Czy te dwa dyski wejdą po prostu w miejsce HDD i wolumin, z którego je wyjąłem się zmniejszy?
Nie możesz tak zrobić. Jeśli chcesz zastąpić dyski HDD dyskami SSD to musisz zastosować nie mniejsze niż wyjęte HDD. Ale raczej nie jest to wskazane, chyba że chcesz całą macierze przenieść na SSD i docelowo wszystkie HDD zastąpić SSDkami.
Jeśli chcesz zastosować SSD jako cache to musisz wykorzystać 1 (tylko do odczytu) albo 2 (zapis/odczyt albo tylko odczyt) kieszenie hdd, najlepiej w jednostce w której znajduje się macierz i stworzyć na nich cache przypięty do konkretnego wolumenu.
Jeśli nie masz wolnych zatok na dyski to raczej nie zrobisz cache SSD, chyba że masz możliwość podpięcia drugiej półki dyskowej i tam osadzisz SSDki - ale tak jak napisałem to dość ryzykowne - awaria półki (zasilanie połączenie itp), w przypadku cache zapis/odczyt rozwali integralność danych wolumenu do którego jest podpięty.

edit:
jaki jest procek w tym RS2212RP+ ? w specyfikacji widnieje tylko "Dual Core™ 2.13 GHz".
Sam procesor też będzie miał istotny wpływ na wykorzystanie SSD. Wolne procki nie dają takiego przyrostu IOPS jak szybkie w nowych NASach.

Re: Konfiguracja SSD Cache na RS2212RP+ przy działającym systemie

: pt lip 05, 2019 11:35 am
autor: psmanek
Model serwera: RS2212+/RS2212RP+
Model CPU: Intel Atom D2700
Liczba rdzeni: Dwurdzeniowy
Wątki: 4
Koprocesor: Tak
Architektura pakietu: Cedarview

Re: Konfiguracja SSD Cache na RS2212RP+ przy działającym systemie

: pt lip 05, 2019 11:37 am
autor: solid
Nie mam wolnych zatok, czyli musi to poczekać, najlepiej na upgrade sprzętu. Dzięki za wyjaśnienie!

Re: Konfiguracja SSD Cache na RS2212RP+ przy działającym systemie

: sob lip 06, 2019 11:18 am
autor: Przemuss
By utworzyć SSD cache musisz mieć wolne najlepiej 2 zatoki.
Wyciągając teraz dyski system będzie działał dalej, ale jak te dyski są częścią grupy dysków lub wolumenu to przejdzie on w tryb zdegradowany.
chyba że masz możliwość podpięcia drugiej półki dyskowej i tam osadzisz SSDki - ale tak jak napisałem to dość ryzykowne - awaria półki (zasilanie połączenie itp), w przypadku cache zapis/odczyt rozwali integralność danych wolumenu do którego jest podpięty.
do tego modelu można podłączyć max 1 stacje RX. Co do utraty danych to aktualnie już tak ma gdyż nie idzie utworzyć 1 wolumenu z 16 dysków na jednej maszynie (RS10 + RX12 = 22hdd) a kolega ma już 2 wolumenu zbudowane z 6 i 16 dysków.
Osobiście przy takiej ilości dysków wolne slot 1-2 bym przeznaczył na dysk hot-spare jako zabezpieczenie na wypadek awarii dysku. SSD-cache byłoby jako następne.

Ps. Dopisanie SSD-cache do wolumenu = chwilowy wyłączenie kilku usług. W DSM jest analizator pamięci. Zajrzyj tam to będziesz wiedział jaki duży byś musiał mieć taki dysk SSD.

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka