Strona 3 z 3

Re: DS415+ rozbudowa wolumenu

: pn kwie 15, 2019 9:38 am
autor: Przemuss
Kiedyś też nie podawali iż nie idzie. Mimo że synek obsługiwał już dyski większe niż 4TB.
Z tego co widzę informacja co i jak jest zawarta w bazie wiedzy https://www.synology.com/pl-pl/knowledg ... limitation

PS. R70 proszę Cię... szanuj czytających. Zdania zaczyna się z dużych liter.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka


Re: DS415+ rozbudowa wolumenu

: pn kwie 15, 2019 9:39 am
autor: mikhnal
To są zamierzchłe czasy DSM 5.x.
Na DSM 6.x rozszerzałem wolumen o dodatkowe dyski i nie wystąpił żaden błąd czy ograniczenie.

26.18.png

Re: DS415+ rozbudowa wolumenu

: pn kwie 15, 2019 1:36 pm
autor: R70
Przemuss pisze:
pn kwie 15, 2019 9:38 am
PS. szanuj czytających.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz.

Re: DS415+ rozbudowa wolumenu

: pn kwie 15, 2019 5:23 pm
autor: Przemuss
R70 pisze:
Przemuss pisze:
pn kwie 15, 2019 9:38 am
PS. szanuj czytających.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Nie używaj słów których znaczenia nie rozumiesz.
Gościu czy tobie aż tak trudno się dostosować? Czasem twoje wypowiedzi są na poziomie przedszkolaka. Wybacz ale do twojego poziomu nie zjadę.
Mam nadzieję że admin cię sprowadzi na ziemię.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka


Re: DS415+ rozbudowa wolumenu

: pn kwie 15, 2019 7:00 pm
autor: R70
"Gościu" ?.
Przemuss; ignoruj mnie - a ja będę ignorował Ciebie.

Re: DS415+ rozbudowa wolumenu

: pn kwie 15, 2019 7:42 pm
autor: mikhnal
Panowie, przywołuję was do porządku!

Re: DS415+ rozbudowa wolumenu

: sob kwie 20, 2019 5:29 pm
autor: gryzka
Cześć. Zakupiłem właśnie 6TB dyski i wymieniłem po kolei.. W tym momencie mam RAID1 na dwóch 6TB. Jak za miesiąc kupię jeszcze jeden 6TB to mógłbym wtedy skonwertować do RAID5. I tu pojawia się jeszcze jedno pytanie. Pracuję na komputerze który system ma postawiony na SSD (tutaj też są softy do grafiki). Na osobnym dysku SSD mam aktualnie obrabiane projekty i one są backupowane za pomocą Cloud Station Backup na bierząco w czasie rzeczywistym. Było mi to potrzebne na wypadek jak by mi szlag trafił SSD, bym nie stracił projektu. I teraz mam pytanie. Czy jeśli Synology będę miał za jakiś czas na RAID5 i przykładowo walnie mi jeden dysk w nim, to czy dane mogę odczytać dopiero po wymianie uszkodzonego i odbudowaniu matrycy? Bo z tego co już pisaliście to musiał bym wpierw wstawić nowy dysk i odbudować matrycę i gdyby w trakcie tego procederu walnął mi drugi dysk to tracę projekt na amen. Reasumując RAID1 jest bezpieczniejszy niż RAID5, czy ja dobrze to zrozumiałem?

Re: DS415+ rozbudowa wolumenu

: ndz kwie 21, 2019 2:09 pm
autor: R70
R5 podobnie jak r1 w przypadku awarii jednego dysku zapewnia ciągłość dostępu do danych. To nie jest backup tylko macierz z dyskiem nadmiarowym. Mam wrażenie że już o tym było?
Warto mieć backup (jak zawsze) bo w czasie odbudowy r5 z dużych dysków może paść kolejny a wtedy nie będzie już co odbudować.

Re: DS415+ rozbudowa wolumenu

: pn kwie 29, 2019 12:19 pm
autor: gryzka
Ok, dzięki za zaangażowanie i pomoc z wszystkimi moimi wątpliwościami. Nie jestem zbyt mocno obyty w tych tematach. Obecnie jadę jeszcze na RAID 1 w którym wymieniłem oba dyski na 6TB. Mam zamiar dołożyć dyski w kolejnych miesiącach konwertując na RAID5. Póki co mam zapas miejsca. Backupy będę robił na dyskach które zostały mi wolne.