Strona 1 z 2

Wymiana RAM DS216+

: wt maja 08, 2018 9:41 pm
autor: dymek37
Hej,

czy warto rozbudować pamięć w DS216+? Jeśli tak to 4 GB wystarczy czy od razu 8 GB? Pamięć 1,35 V czy 1,5 V, 1333 MHz czy może być 1600 MHz?

Dziękuje:)

Re: Wymiana RAM DS216+

: wt maja 08, 2018 10:14 pm
autor: mikhnal
30 sekund w internecie a ja jestem stary i z pewnością można ten czas pobić:
https://www.youtube.com/watch?v=cAhHgewCF78
https://www.youtube.com/watch?v=LGHxaTT6rgs

Re: Wymiana RAM DS216+

: śr maja 09, 2018 6:20 pm
autor: dymek37
To już widziałem ;-) może nie potrzebnie pytałem o parametry samej pamięci. Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać. Przeważnie mam zajęte 60%. Jeśli już zmieniac to chyba 4 GB wystarczy?

Re: Wymiana RAM DS216+

: śr maja 09, 2018 7:03 pm
autor: SnejX
dymek37 pisze:
śr maja 09, 2018 6:20 pm
Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać
to zależy:
1. jak długo planujesz używać tego Synka
2. różnica w cenie pomiędzy 4GB a 8GB (nie chce mi się tego sprawdzać)
i wtedy zdecyduj. Jeśli cena nie boli a synek na długo to kup 8GB i już więcej tam zaglądać nie będziesz musiał :)

Re: Wymiana RAM DS216+

: śr maja 09, 2018 8:51 pm
autor: Krzys
dymek37 pisze:
śr maja 09, 2018 6:20 pm
To już widziałem ;-) może nie potrzebnie pytałem o parametry samej pamięci. Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać. Przeważnie mam zajęte 60%. Jeśli już zmieniac to chyba 4 GB wystarczy?
A w ogóle potrzebujesz więcej RAM, masz zamiar wirtualizować systemy ?

Re: Wymiana RAM DS216+

: czw maja 10, 2018 10:14 pm
autor: dymek37
SnejX pisze:
śr maja 09, 2018 7:03 pm
dymek37 pisze:
śr maja 09, 2018 6:20 pm
Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać
to zależy:
1. jak długo planujesz używać tego Synka
2. różnica w cenie pomiędzy 4GB a 8GB (nie chce mi się tego sprawdzać)
i wtedy zdecyduj. Jeśli cena nie boli a synek na długo to kup 8GB i już więcej tam zaglądać nie będziesz musiał :)
Myślę, że jeszcze z dwa lata i wtedy zmienię :) Raczej zamontuje 4 GB bo w dobrej cenie kupiłem ;)

Re: Wymiana RAM DS216+

: czw maja 10, 2018 10:15 pm
autor: dymek37
Krzys pisze:
śr maja 09, 2018 8:51 pm
dymek37 pisze:
śr maja 09, 2018 6:20 pm
To już widziałem ;-) może nie potrzebnie pytałem o parametry samej pamięci. Bardziej chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle zmieniać. Przeważnie mam zajęte 60%. Jeśli już zmieniac to chyba 4 GB wystarczy?
A w ogóle potrzebujesz więcej RAM, masz zamiar wirtualizować systemy ?
Chyba w moim synku nie ma możliwości virtualizacji systemów.

Re: Wymiana RAM DS216+

: pt maja 11, 2018 7:48 am
autor: mikhnal
Jak będziesz miał zainstalowane 8 GB RAM to będziesz mógł wirtualizować systemy, ale nie oczekuj super wydajności.

Re: Wymiana RAM DS216+

: pt maja 11, 2018 3:41 pm
autor: Krzys
Zależy co robisz na tym urządzeniu, z moich obserwacji do użytku domowego 1GB wystarczy a 2 to dobrobyt, aktualnie mam 8 i nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić co z tym mógłbym zrobić. Wirtualizacja w której pokładałem nadzieje jest dla sadystów a chyba tylko to potrafi porządnie spałaszować RAM.

Re: Wymiana RAM DS216+

: wt maja 15, 2018 6:47 am
autor: danielt
Nie zgodzę się z Tobą Krzys. Wirtualizacja jest bardzo ok - wcześniej dużo rzeczy robiłem na RPI, teraz mam to na Synology. Dodatkowo - Docker, i uruchomione mam póki co 2-3 obrazy - i śmiga wszystko ładnie pięknie. Póki co mam 10 GB ram, ale dołożę sobie zamiast 2 jeszcze jedną 8 i mocy nie zabraknie.