RackStation RS815+​ nie odpowiada

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 540
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: psmanek » ndz gru 10, 2017 7:55 pm

@WILU ma rację, sprawdź czy nie łapiesz się na przedłużoną gwarancję.

Swoją drogą, @WILU bug C2000 chyba tak nie działa. Objawy były takie, że synek działa normalnie i pewnie dnia kaput. Nawet nie wstaje. Także to chyba nie ten problem.

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: WILU » ndz gru 10, 2017 8:11 pm

psmanek pisze: Swoją drogą, @WILU bug C2000 chyba tak nie działa. Objawy były takie, że synek działa normalnie i pewnie dnia kaput. Nawet nie wstaje. Także to chyba nie ten problem.
z większości zgłoszeń ludzi z tym bugiem jest właśnie tak jak piszesz (po wyłączeniu już się nie włącza). tyle że są to opisy ludzi którzy używają swoich NAS-ów w warunkach domowych - tu dużo częściej są one włączane / wyłączane / przechodzą w stan hibernacji. być może jest to błędny trop, ale tak czy siak, jeśli ten RS815+ załapie się na rozszerzoną gwarancję to będzie jakiś punkt zaczepienia. mi to wygląda na jakąś usterkę sprzętową i jeśli reset DSM tu nic nie da to tylko wysyłka na serwis pozostaje.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

psmanek
Zawsze On-Line
Posty: 540
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: psmanek » ndz gru 10, 2017 8:15 pm

Oczywiście, jeśli reset DSM nic nie da, ewentualna rozszerzona gwarancja może się przydać.

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 564
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: Przemuss » ndz gru 10, 2017 9:44 pm

Daj testowo inne dyski. Wyjmij te co masz zamontuj tylko 1 i postaw tam dokładnie taką wersję sam jaką masz obecnie.
W firmowym RS2012RP+ mam podobna przypadłość i występuje to podczas długotrwałego obciążenia np zapisem danych (400GB).
Pamięć ram masz wlutowaną czy nie? Jak wyjmowana to warto ją sprawdzić.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

meu
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 09, 2017 4:04 pm

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: meu » wt sty 09, 2018 11:37 am

No właśnie okazało się, że urządzenie ma 3 lata gwarancji. Zresztą patrząc na stronę Synology wydaje się, że wszystkie nowe mają też 3 lata.
Przekazałem urządzenie do sprzedawcy, który rzekomo przekazał je do dystrybutora, a tamten z kolei do serwisu w UK. Tak, czy owak została wymieniona płyta główna w ramach gwarancji. Niestety trochę to trwało bo urządzenie zostało wysłane 11.12.2017, a wróciło 02.01.2018, w dodatku nie odesłali mi śrubek mocujących dyski twarde, a ponieważ są to dość specyficzne śrubki, to nie mogę uruchomić urządzenia nadal, bo nie mogę założyć dysków. Czekam więc na śrubki, które jak się okazało zostały u sprzedawcy. Moim zdaniem z takim serwisem Synoology nie powinien reklamować swoich urządzeń jako że są one przeznaczone do firm.
Ciekawe czy mógłbym pominąć sprzedawcę i samemu wysłać urządzenie do serwisu zaoszczędzając czas?
WILU pisze:jak kupisz nowy to przekładasz po prostu dyski, tu dane również powinny zostać nienaruszone.
W większości przypadków pewnie tak pod warunkiem, że na dyskach jest konfiguracja z takiej samej lub niższej wersji firmware niż na urządzeniu. Ponieważ u mnie na nowej płycie był firmware 5.1, a na moich dyskach konfiguracja była w wersji 6.1, musiałem najpierw włożyć jeden (inny) dysk i zrobić updgrade firmware synka. Bez tego mogłem tylko moje poprzednie dyski skasować i utworzyć jako nowe urządzenie z nową konfiguracją.

ODPOWIEDZ