RackStation RS815+​ nie odpowiada

meu
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 09, 2017 4:04 pm

RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: meu » sob gru 09, 2017 4:28 pm

Witam wszystkich,
mam problem z ww stacją. Przez dwa lata wszystko było OK. Niestety kilka miesięcy po gwarancji coś się rozsypało.
Moje pytanie jest: jak zdiagnozować czy przyczyną jest sprzęt czy oprogramowanie :?:
Poniżej szczegóły:
DSM 5.2-5967 update 4
Surveillance Station 7.1-4155
FIleStation
1 dysk przeznaczony tylko na Surveillance Station, 3 dyski na pliki.
Sieć: BOND ze wszystkich interfejsów zdublowany (dwie różne podsieci).
Urządzenie przestaje być widoczne w sieci. Na urządzeniu wszystkie diody w stanie normalnym. Diody od dysków wesoło mrugają jak zwykle.
Po przytrzymaniu przycisku zasilania w celu wyłączenia, dioda zasilania zaczyna migać jednostajnie ale urządzenie nie wyłącza się (czekałem ok 10 minut). Po ponownym dłuższym przytrzymaniu wyłącza się (wymuszone wyłączenie). Po ponownym uruchomieniu zawsze dostaję dwa (ostatnio trzy) maile z powiadomieniem:
"Wystąpiła awaria zasilania SYNOLOGY i nastąpiło nieprawidłowe zamknięcie."
oraz
"Host SYNOLOGY zakończył sprawdzanie zgodności wolumenu systemowego (Swap). System jest teraz gotowy do użycia."
a ostatnio również:
"Host SYNOLOGY zakończył sprawdzanie zgodności wolumenu systemowego (Root). System jest teraz gotowy do użycia."
Wczoraj po pierwszej awarii i ponownym uruchomieniu system działał do rana. Dziś po kolejnym restarcie tylko około 3 godziny po kolejnym restarcie już tylko 15 minut.
Gdy zalogowałem się do DSM zdążyłem zobaczyć, że ani procesor, ani pamięć, ani sieć nie są wysycone, a ikona od dysków była zielona.

Czy ktoś może doradzić co dalej :?:

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1119
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: mikhnal » sob gru 09, 2017 4:44 pm

Przede wszystkim rozłącz Bond'a i nadaj kartom sieciowym adresy z odpowiednich podsieci.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

meu
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 09, 2017 4:04 pm

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: meu » sob gru 09, 2017 5:00 pm

Sądzisz, że po dwóch latach coś nie tak z tym BONDEem? Faktycznie jakiś miesiąc temu zdublowałem tego bonda (http://www.mybenke.org/?p=2373) bo potrzebowałem synology wstawić "jedną nogą" do innej podsieci ale przez ten miesiąc było OK. Odpinałem poszczególne kable i sprawdzałem na pojedynczym ale nie pomagało.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1119
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: mikhnal » sob gru 09, 2017 5:38 pm

Rozłącz go dla testu czy będzie ciągle widoczne w sieci czy nie.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

meu
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 09, 2017 4:04 pm

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: meu » sob gru 09, 2017 11:03 pm

Mam spory problem. Jak do niego poszedłem to dioda od pierwszego dysku świeciła ciągłym światłem a pozostałe migały równomiernie. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu dioda zasilania miga na zielono, dioda alert miga na czerwono a diody od dysków wszystkie równo migają na pomarańczowo. Nawet po wyłączeniu i włączeniu bez dysków jest tak samo.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1119
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: mikhnal » ndz gru 10, 2017 12:09 am

A Synology Assistant lub find.synology.com z tej samej podsieci widzą urządzenie?
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

meu
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 09, 2017 4:04 pm

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: meu » ndz gru 10, 2017 9:58 am

Nie wykrywają. Zapora Windows wyłączona. Po kilku restartach udało mi się uruchomić urządzenie jednak zawsze po uruchomieniu, po kilku minutach przestaje być widoczne w sieci. Nie słychać też żeby dyski coś robiły (nie ma chrobotania) ale kręcą się. Przez te pierwsze klika minut mogę się normalnie do niego dostać i status jest na zielono. Tylko w menadżerze pamięci masowej jest informacja na wolumenie, że trwa sprawdzanie spójności (co jest normalne po niekontrolowanym wyłączeniu).
Zresetowałem switchem (z tyłu urządzenia) ustawienia sieciowe i teraz używam tylko jednego interfejsu.
Gdy urządzenie przestaje odpowiadać: dioda zasilania zielona, dioda status zielona, diody od dysków migają dość szybko równomiernie na zielono - właśnie to jest zastanawiające że tak równomiernie migają a nie przypadkowo. Dioda na karcie sieciowej miga nieregularnie co jakiś czas jak podczas normalnej pracy bez obciążenia.

EDIT:
zatrzymałem Surveilance Station.
Jeszcze jedna sprawa z tymi diodami:
dysk1 mam tylko do surveillance station jako osobny wolumen a pozostałe dyski są w RAID5. I te trzy migają tak jak opisywałem wyżej a ta od dysku pierwszego świeci ciągłym światłem zielonym.
Wyjmowałem też pierwszy dysk ale zawsze kończyło się tak samo.

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 606
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: psmanek » ndz gru 10, 2017 3:27 pm

Ja mam jeszcze pytanie. Jesteś pewien, że to synek jest winny, a nie np. router, switch, komputer kliencki? Zrób sobie jakiś test typu „heartbeat”. Ustaw coś na synku co będzie wysyłać status np. na maila, cokolwiek co będzie poza synkiem i/lub siecią wewnętrzną. Sprawdź wtedy czy gdy wg Ciebie synek nieodpowiada dalej wysyła statusy o swoim stanie.

Ja dla przykładu napisałem sobie skrypt, który wysyła cyklicznie stan zdrowia synka, uptime, temperatury, obciążenie, pamięć itd. Gdy jestem zdała od synka mogę jakkolwiek zweryfikować czy on jeszcze dycha, czy padł na amen.

meu
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: sob gru 09, 2017 4:04 pm

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: meu » ndz gru 10, 2017 5:12 pm

Jestem pewien bo teraz mam go podłączonego na stole: tylko synek, inny switch i mój PC. Przedtem wył w innej lokalizacji i było to samo.
Zresztą za każdym razem po restarcie chwilę działa.
Mam kilka pytań:
- co się stanie gdy zresetuję go switchem z tyłu do ustawień fabrycznych (mam zgrany backup ustawień). Czy RAID mi się rozjedzie? Możliwe że wolumeny się pogubią itp? Jest gdzieś opisana na to procedura?
- czy gdy ew. kupię nowy, to najpierw go uruchamiam, odtwarzam ustawienia z backupu i potem dopiero wkładam dyski? Chodzi o te trzy z raidem 5 żeby nie utracić danych.
- czy jeśli nowe urządzenie będzie miało DSM 6 a backup ustawień mam z 5.2 to muszę najpierw zrobić downgrade do 5.2?

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: RackStation RS815+​ nie odpowiada

Post autor: WILU » ndz gru 10, 2017 7:00 pm

do poczytania: How to reset Synology NAS
partycje z danymi powinny zostać w nienaruszonym stanie (co oczywiście nie zwalnia od nieposiadania backupu ;) )

jak kupisz nowy to przekładasz po prostu dyski, tu dane również powinny zostać nienaruszone. nie wiem tylko czy teraz zakup nowego RS815+ będzie dobrym pomysłem - podejrzewam że w niedalekiej przyszłości Synology zaprezentuje następcę (oczywiście w przypadku gdy NAS jest "produkcyjny" nie ma co czekać tylko kupować.

BTW, kiedy minęła Ci ta gwarancja? Ostatnimi czasy, w związku z problemami z procesorami m.in w RS815+, Synology przedłużyło gwarancję o rok na część swoich produktów: kliken machen
swoją drogą się zastanawiam czy u Ciebie pomału nie zaczynają się problemy związane z procesorem właśnie - Atom C2000 bug do wpisania w google.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

ODPOWIEDZ