DiskStation DS918+

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1056
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

DiskStation DS918+

Post autor: mikhnal » pn wrz 18, 2017 8:00 pm


Nowy model DiskStation DS918+ już oficjalnie:

Opis:
https://www.synology.com/pl-pl/products/DS918+

Parametry techniczne:
https://www.synology.com/pl-pl/products/DS918+#specs

Obrazek

DS3018xs
DSM 6.2-23731 RC
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.6-6931 Update 3
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

tomaasz
Trochę Wie
Posty: 61
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: tomaasz » wt lut 20, 2018 4:36 pm

Chciałbym rozszerzyć ram do tego cacka do 16 GB. Czy moglibyście mi polecić jakieś sensowne kości ?

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DiskStation DS918+

Post autor: WILU » wt lut 20, 2018 6:41 pm

najważniejsze to kupić pasujące, czyli SoDimm DDR3 Low Voltage.
a 16GB nie obsłuży, bo kontroler pamięci w procesorze wspiera max 8GB - patrz link wyżej, który dał mikhnal, oraz ten poniżej:
https://ark.intel.com/pl/products/95594 ... to-2_3-GHz
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

tomaasz
Trochę Wie
Posty: 61
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: tomaasz » wt lut 20, 2018 7:54 pm

A na YouTube jest instrukcja instalacji 16 GB.

taka pamięć: Crucial 16GB Kit (8GBx2) DDR3/DDR3L 1866 MT/s (PC3-14900) SODIMM 204-Pin

Czy to fake ?

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DiskStation DS918+

Post autor: WILU » wt lut 20, 2018 8:18 pm

dziwna sprawa, co ciekawe ktoś zadał pytanie na forum intela w tej sprawie:
https://communities.intel.com/thread/118613
i.... mimo iż wypowiadał się człowiek z intela to szczerze mówiąc zrobił jeszcze większy mętlik :?

EDIT:
sprawdzam inne źródła i potwierdzają to, że powinno być max 8GB ram:
https://en.wikichip.org/wiki/intel/celeron/j3455
choć pod tym linkiem jest ta sama informacja:
http://www.cpu-world.com/CPUs/Celeron/I ... J3455.html
to jest tam coś co może wyjaśniać ten "cud"
Memory controller has 4 32-bit channels when used with LPDDR3 or LPDDR4 memory
wszędzie, włącznie z serwisem cpu-world.com. piszą, że kontroler pamięci wspiera 2 kanały, ale widocznie z niektórymi typami wspiera 4 (tylko czemu intel się do tego nie przyznaje?). tyle że samo Synology przyznaje się również do max 8GB ram. dziwna sprawa...
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

tomaasz
Trochę Wie
Posty: 61
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: tomaasz » wt lut 20, 2018 9:45 pm

WILU pisze:dziwna sprawa, co ciekawe ktoś zadał pytanie na forum intela w tej sprawie:
https://communities.intel.com/thread/118613
i.... mimo iż wypowiadał się człowiek z intela to szczerze mówiąc zrobił jeszcze większy mętlik :?

EDIT:
sprawdzam inne źródła i potwierdzają to, że powinno być max 8GB ram:
https://en.wikichip.org/wiki/intel/celeron/j3455
choć pod tym linkiem jest ta sama informacja:
http://www.cpu-world.com/CPUs/Celeron/I ... J3455.html
to jest tam coś co może wyjaśniać ten "cud"
Memory controller has 4 32-bit channels when used with LPDDR3 or LPDDR4 memory
wszędzie, włącznie z serwisem cpu-world.com. piszą, że kontroler pamięci wspiera 2 kanały, ale widocznie z niektórymi typami wspiera 4 (tylko czemu intel się do tego nie przyznaje?). tyle że samo Synology przyznaje się również do max 8GB ram. dziwna sprawa...
Hm, może zaryzykować, kupić przez internet pamięć 2x8, a jak nie pójdzie to zwrócę.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka


Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DiskStation DS918+

Post autor: WILU » pt lut 23, 2018 8:11 am

na anglojęzycznym forum synology też jest wątek na ten temat:
https://forum.synology.com/enu/viewtopi ... 9&t=136028
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1056
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DiskStation DS918+

Post autor: mikhnal » pt lut 23, 2018 8:45 am

Pamięć bez problemu jest do znalezienia po kodzie na ceneo.
DS3018xs
DSM 6.2-23731 RC
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.6-6931 Update 3
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

tomaasz
Trochę Wie
Posty: 61
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: DiskStation DS918+

Post autor: tomaasz » pt lut 23, 2018 9:06 am

Na Fejsie nawiązałem kontakt z ludźmi którzy zainstalowali 16 GB i twierdzą że wszystko jest ok

Także zamówiłem kości i zobaczymy co z tego wyjdzie.
Myślę że w połowie następnego tygodnia będę je miał, dam znać.

Dzięki za Wasze opinie i pomoc.

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DiskStation DS918+

Post autor: WILU » pt lut 23, 2018 9:49 am

tak jak jeden z ludzi napisał w linku który dałem - dobrze by było tak obciążyć NAS-a by zużycie ramu przekroczyło 8GB i wtedy sprawdzić, czy nadmiarowy ram działa prawidłowo w tej konfiguracji (czy nie jest czasem tak, że owszem, NAS widzi ram powyżej 8GB, ale gdy chcesz z niego skorzystać to sypie błędami i restartami)
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

ODPOWIEDZ