Pamięć do DS720+

maadtp
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: sob sty 05, 2019 11:30 pm

Re: Pamięć do DS720+

Post autor: maadtp »

Witam z specyfikacji procka nie jest w stanie tak dużo ramu obsłużyć co się dzieje z resztą leży odłogiem. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
FloydKulis
Amator
Posty: 29
Rejestracja: ndz paź 06, 2019 10:18 pm

Re: Pamięć do DS720+

Post autor: FloydKulis »

kubekpl pisze: pn wrz 07, 2020 7:29 am Timetec Hynix IC 16GB DDR4 2400MHz PC4-19200 2Rx8 CL17 SODIMM
Powiesz mi jak Ci dziala ta kosc? Wszystko jest w porzadku, czy przy starcie NAS krzyczy o braku kompatibilnosci itp? Moze ktos jeszcze ma doswiadczenie z 16GB ram w tym modelu?
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 478
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Pamięć do DS720+

Post autor: SnejX »

Hej
Tu masz mój przypadek z +16GB RAMu, choć w DS220+
viewtopic.php?f=47&t=2830&hilit=16gb
Żadnych problemów, choć nigdy na maxa ta pamięć zajęta nie była.
Awatar użytkownika
FloydKulis
Amator
Posty: 29
Rejestracja: ndz paź 06, 2019 10:18 pm

Re: Pamięć do DS720+

Post autor: FloydKulis »

@SnejX dziękuję zaopatrzę się w taką kość.
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 478
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Pamięć do DS720+

Post autor: SnejX »

FloydKulis pisze: śr cze 02, 2021 10:26 am @SnejX dziękuję zaopatrzę się w taką kość.
zwróć uwagę, że mam inny model :) żeby nie było potem na mnie :)
Awatar użytkownika
FloydKulis
Amator
Posty: 29
Rejestracja: ndz paź 06, 2019 10:18 pm

Re: Pamięć do DS720+

Post autor: FloydKulis »

SnejX pisze: śr cze 02, 2021 7:08 pm
FloydKulis pisze: śr cze 02, 2021 10:26 am @SnejX dziękuję zaopatrzę się w taką kość.
zwróć uwagę, że mam inny model :) żeby nie było potem na mnie :)
Jednak kupiłem co innego:
16GB DDR4 2666MHz SODIMM Samsung M471A2K43CB1-CTD

Zgodnie z tym co mówili na rededit ta pamięć działa a test pamięci to kilka minut.

Sam nie wiem jak się taki test robi ale Synek nie krzyczy że coś jest nie tak. Wyświetla się 18 GB.
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 478
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Pamięć do DS720+

Post autor: SnejX »

Najważniejsze, że działa :)

Test uruchamia się z Synology Assistant.
memtest.JPG

A jaki test Ty wykonałeś ze trwał kilka minut?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
FloydKulis
Amator
Posty: 29
Rejestracja: ndz paź 06, 2019 10:18 pm

Re: Pamięć do DS720+

Post autor: FloydKulis »

@SnejX, tak było napisane na rededit. Pamięci nie sprawdzałem, ale jak to mówia, działa to nie naprawiam.

Zastanawia mnie tylko czemu czasem Plex w Kontenerze ma zajęte 8GB, a rejestrator pamięci Nas ma tylko 2 GB zajęte.
kpodh
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pt lip 02, 2021 8:56 am

Re: Pamięć do DS720+

Post autor: kpodh »

To ja może podpowiem czego się wystrzegać (po pierwszej nieudanej próbie rozbudowy pamięci RAM)

DS720+ i CT8G4SFS824A (Crucial 8GB) - nie działa :(

CT8G4SFS824A.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony pt lip 02, 2021 11:54 am przez kpodh, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 2003
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Pamięć do DS720+

Post autor: mikhnal »

Szok! Generalnie Synology lubi się z Crucialami. Być może tu jest niezgodna architektura budowy pamięci.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8227
ODPOWIEDZ