Użycie RAM w DS118

ODPOWIEDZ
lakiluk
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: czw gru 07, 2017 2:02 pm

Użycie RAM w DS118

Post autor: lakiluk » czw gru 21, 2017 11:32 am

Od kilku dni jestem właścicielem DS118.
Zaznaczam, że o ile w Windows jako tako się poruszam, tutaj mam pewne problemy. Np. niepokoi mnie fakt, że przez cały czas użycie RAM mam na poziomie 45% (zarezerwowane 381 MB, używane 293 MB, bufor 17 MB, podręczna 200 MB, wolne 133 MB), użycie procesora 0-1%, dysku 0%, monitor zasobów pokazuje 2-4 procesów.
Wcześniej w monitorze zasobów użycie ram schodziło do 0, a od dwóch dni mam minimum 44 % użycia RAM'u. Czy wszystko jest w porządku, czy może nieświadomie włączyłem jakąś opcję?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 723
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DS118

Post autor: WILU » czw gru 21, 2017 12:02 pm

ram jest po to by był używany ;) jeśli nie odczuwasz spowolnienia w pracy urządzenia to nie ma się czym martwić. poza tym pamiętaj że DS118 to raczej budżetowa konstrukcja, z 1GB ramu, więc jego zużycie procentowo może wydawać się czasem wysokie.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

lakiluk
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: czw gru 07, 2017 2:02 pm

Re: DS118

Post autor: lakiluk » czw gru 21, 2017 12:11 pm

rozumiem i dziękuję za info...
ale czy użycie ramu nie powinno schodzić do niskich wartości w sytuacji, gdy urządzenie nie jest obciążane procesami?
mam wrażenie, że na początku tak było; przyznaję, że trochę grzebałem, może coś uruchomiłem?
a może da się przywrócić urządzenie do stanu fabrycznego bez kasowania folderów z filmami?

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 723
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DS118

Post autor: WILU » czw gru 21, 2017 12:18 pm

przywrócić system bez utraty danych się da, tylko po co? w DSM nie ma jakieś nie wiadomo jakiej opcji która by zwiększała zużycie ramu. jest on przydzielany dynamicznie w zależności od potrzeb, np na bufor systemu itd. zainstalowane dodatki też powodują wzrost zużycia pamięci. właśnie sprawdziłem w jednym z moim budżetowcu zużycie ramu (w DS215j) i tu cały czas jest ponad 50% a zainstalowany jest tylko DSM i HyperBackup.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: DS118

Post autor: psmanek » czw gru 21, 2017 12:28 pm

Pusty RAM to marnowany RAM. Urządzenie powinno zwalniać RAM gdy go potrzebuje. Natomiast RAM powinien być zajęty przez „najczęściej używane” składniki systemu i tak właśnie pewnie jest. Zostawił sobie 40-50% RAM'u na pilne potrzeby, a resztę używa. Po to jest RAM.

lakiluk
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: czw gru 07, 2017 2:02 pm

Re: DS118

Post autor: lakiluk » czw gru 21, 2017 12:28 pm

Ok Panowie, pięknie dziękuję.

ODPOWIEDZ