DS215j i wymiana dysków z 2x3TB na 2x6TB

ODPOWIEDZ
Petrus13
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: śr gru 23, 2020 12:31 pm

DS215j i wymiana dysków z 2x3TB na 2x6TB

Post autor: Petrus13 »

Witam,
Jestem tu nowy mimo, że serwer mam już od ponad 5 lat ;-) dlatego proszę o wyrozumiałość.
W NAS pracowały dwa dyski po 3TB w Hybrid RAID SHR czyli pojemność wolumeny wynosiła 2,7TB
Wczoraj wymieniłem dyski na 2x6TB według wskazówek z tego artykułu: https://www.synology.com/pl-pl/knowledg ... lace_disk
Czyli najpierw wymieniłem jeden dysk, potem :
Uruchom ponownie aplikację Zarządzanie przechowywaniem ponownie.
Wybierz opcję HDD/SSD, aby upewnić się, że nowy dysk został rozpoznany.
Stan puli pamięci powinien mieć wartość Zdegradowany. Wybierz pulę pamięci i kliknij Napraw w menu rozwijanym Akcja

I tak samo z drugim po naprawie pierwszego.
Jednak pojemność wolumenu nie zwiększyła się i nadal pokazuje 2,7TB zamiast 5,46TB.
Co zrobiłem nie tak?

Pozdrawiam i życzę odporności :-) w te święta i w Nowym Roku
Piotr

syno.PNG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
r3x
Trochę Wie
Posty: 76
Rejestracja: śr gru 16, 2015 8:42 am

Re: DS215j i wymiana dysków z 2x3TB na 2x6TB

Post autor: r3x »

Musisz zwiększyć ręcznie pojemność wolumenu / Wolumen/Akcja/Konfiguruj/ Rozmiar/ Modyfikuj przydzielony rozmiar
HA RS2418+ 12x4TB , DS1618+ 6x3TB, DS1517+ 5x4TB, RS812+ 4x8TB, 4x DS918+ 4x4TB,4x DS718+ 2x2TB, 15x 218+ 2x2TB,2x 220+ 2x2TB, DS212 2x3TB, NVR1218 2x3TB
Petrus13
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: śr gru 23, 2020 12:31 pm

Re: DS215j i wymiana dysków z 2x3TB na 2x6TB

Post autor: Petrus13 »

r3x pisze: śr gru 23, 2020 2:03 pm Musisz zwiększyć ręcznie pojemność wolumenu / Wolumen/Akcja/Konfiguruj/ Rozmiar/ Modyfikuj przydzielony rozmiar
Bardzo dziękuję. Zadziałało.

Piotr
ODPOWIEDZ