DS215j dostęp do NAS w sieci domowej

ODPOWIEDZ
mjedyn
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: śr gru 09, 2020 7:46 am

DS215j dostęp do NAS w sieci domowej

Post autor: mjedyn »

Witam. Czy można jakoś uzyskać dostęp do dysku z urządzenia podpiętego do sieci domowej po kablu ?
Dysk jest podpięty pod router sieć rozprowadzona przez PLC i nie mogę uzyskać dostępu z żadnego urządzenia podpiętego pod adapter PLC.
Dostęp przez wifi bez problemu.
NAS ma przypisany stały IP.
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: DS215j dostęp do NAS w sieci domowej

Post autor: SnejX »

czy z dowolnego urządzenia podłączonego przez PLC pingi do NASa dochodzą?
mjedyn
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: śr gru 09, 2020 7:46 am

Re: DS215j dostęp do NAS w sieci domowej

Post autor: mjedyn »

SnejX pisze: śr gru 09, 2020 10:25 pm czy z dowolnego urządzenia podłączonego przez PLC pingi do NASa dochodzą?
Nie. Mogę się podłączyć tylko z TV który jest podpięty pod router kablem jak NAS.
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: DS215j dostęp do NAS w sieci domowej

Post autor: SnejX »

dobra, spróbuje to jakoś zebrać w całość.

NAS i TV są podłączone kablami do routera.
Jak laptop/komputer łączy się po wifi bezpośrednio do routera to masz połączenie zarówno do NAS jak i do TV ?

Jedno PLC tez jest podłączone kablem do routera?
Do drugiego PLC jest podłączony komputer kablem?

Jaki model jest tych PLC?
Z tego co pamiętam, to PLC muszą być wpięte "po tej samej fazie" lub jak kto woli "pod ten sam bezpiecznik/"s-kę") - tak masz?
mjedyn
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: śr gru 09, 2020 7:46 am

Re: DS215j dostęp do NAS w sieci domowej

Post autor: mjedyn »

SnejX pisze: sob gru 12, 2020 9:35 pm dobra, spróbuje to jakoś zebrać w całość.

NAS i TV są podłączone kablami do routera.
Jak laptop/komputer łączy się po wifi bezpośrednio do routera to masz połączenie zarówno do NAS jak i do TV ?

Jedno PLC tez jest podłączone kablem do routera?
Do drugiego PLC jest podłączony komputer kablem?

Jaki model jest tych PLC?
Z tego co pamiętam, to PLC muszą być wpięte "po tej samej fazie" lub jak kto woli "pod ten sam bezpiecznik/"s-kę") - tak masz?

Przez WiFi łączy się bez problemu. Podpiąłem laptopa kablem pod PLC na tym samym piętrze do gniazdka obok i nie widzi NAS.
PLC to D-link DHP-601AV.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1939
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS215j dostęp do NAS w sieci domowej

Post autor: mikhnal »

Czy urządzenia PLC są wpięte w gniazdka o tej samej fazie?
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
Awatar użytkownika
SnejX
Zawsze On-Line
Posty: 461
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: DS215j dostęp do NAS w sieci domowej

Post autor: SnejX »

mikhnal pisze: pn gru 14, 2020 12:42 pm Czy urządzenia PLC są wpięte w gniazdka o tej samej fazie?
No właśnie też o to pytałem.

Ewidentnie wina tych PLC (przypuszczam, że nie są po tej samej fazie) bo po wifi czyli bezpośrednio przez router - NAS jest widoczny.

Te PLC też masz kablem podpięte - jeden do routera a drugi do laptopa?
ODPOWIEDZ