DS213j - problem po awarii elektryczności

ODPOWIEDZ
Tomala
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: pn sie 31, 2020 5:48 pm

DS213j - problem po awarii elektryczności

Post autor: Tomala »

Drodzy forumowicze, wierzę że pomożecie mi rozwiązać problem z moim DS213j.
Wczoraj podczas burz prąd był wyłączany kilka-kilkanaście razy. Niestety nie odłączyłem NASa od prądu - zupełnie o tym zapomniałem odłączając wszelką inną elektronikę.
Dziś po uruchomieniu NASa widzę taki komunikat: "System wykrył, że dyski twarde tego serwera DS213j zostały przeniesione z poprzedniego serwera DS213j i jest wymagana instalacja nowszej wersji systemu DSM, zanim będzie można kontynuować"
I mam klawisz ZAINSTALUJ.
Co w tej sytuacji zrobić żeby nie stracić danych? Typ wolumenu to SHR i dwa dyski więc zastanawiam się czy nie wyjąć jednego a instalację kliknąć na drugim?
Czy ktoś miał już taki problem?
Awatar użytkownika
ElectricMan
Amator
Posty: 56
Rejestracja: pt gru 25, 2015 11:13 am

Re: DS213j - problem po awarii elektryczności

Post autor: ElectricMan »

Zainwestuj w UPSa. Przydaje sie. Mialem z 15 wachniec pradu w czasie ostatniej burzy. Choc sama burza byla kilka, kilkanascie km obok.


Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
Tomala
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: pn sie 31, 2020 5:48 pm

Re: DS213j - problem po awarii elektryczności

Post autor: Tomala »

dzięki za radę - rzeczywiście wystarczyło zainstalować system na nowo. Dane pozostały nienaruszone.

@ElectricMan tak chyba zrobię. Z UPSem byłoby dużo bezpieczniej.
ODPOWIEDZ