Strona 1 z 2

Migracja z DS214j na DS918+

: wt gru 18, 2018 9:44 pm
autor: mpeliszko
Witam,

Jak w temacie, macierz SHR . Czy mogę "po prostu" przełożyć dyski w odpowiedniej kolejności czy migracji należy dokonać za pomocą Hyper Backup?

Z góry dziękuje

Re: Migracja z DS214j na DS918+

: wt gru 18, 2018 9:53 pm
autor: psmanek
Tak, wystarczy przełożyć dyski w takiej samej kolejności ze starego do nowego synka, zainstalować DSM i praktycznie tyle. Oczywiście wcześniej na wszelki wypadek jeśli to możliwe zrób backup. Dodatkowo zrób kopię zapasową konfiguracji synka (panel sterowania > aktualizacja i przywracanie > kopia zapasowa konfiguracji)

Więcej tutaj:
https://www.synology.com/pl-pl/knowledg ... _and_later

Re: Migracja z DS214j na DS918+

: śr gru 19, 2018 4:56 pm
autor: mpeliszko
Bardzo dziękuje za informacje, podmiana nastąpiła mega szybko i bez problemowo. Mam teraz 2 dyski 3TB w nowym ds918+, kupiłem dodatkowo 2x6TB, macież SHR. Dokładam je kolejno do kieszeni 3 i 4 ? Czy jest jakaś inna procedura?

Zgóry dziękuje za info

Re: Migracja z DS214j na DS918+

: śr gru 19, 2018 5:28 pm
autor: psmanek
Chcesz stworzyć jeden wolumen złożony z czterech dysków, czy dwa wolumeny po dwa dyski? Zanim włożysz trzeci możesz o tym zdecydować :)

Re: Migracja z DS214j na DS918+

: śr gru 19, 2018 8:05 pm
autor: R70
warto przy podejmowaniu decyzji wziąć pod uwagę, że w wielu przypadkach 2 wolumenu po 2 dyski będą szybsze niż jeden Shr z 4 dyskow

Re: Migracja z DS214j na DS918+

: śr gru 19, 2018 8:49 pm
autor: Przemuss
Przecież możesz odrazy włożyć oba do synka. Nie musisz pojedynczo i czekać.
@R70 wybacz, ale R1 nie grzeszy wydajnością. One są wydajne przy odczycie o ile odczytywane bloki danych są w jednym miejscu obok siebie, ale czym bardziej są one rozczłonkowane tym gorzej dla niego. Ładnie to widać w monitorze wydajności. Osobiście stosuję R6 dla kopii zapasowych i R10 dla VM, R1 na system. R5 dla mnie nie istnieje z racji na URE.

No ale tu pytanie do autora czy chce mieć 2 wolumenu o łącznej pojemności 9TB czy jedną o pojemności 12TB.
Warto zaznaczyć że więcej nie znaczy lepiej. Przy wiekszej może ci strzelić tylko jeden dysk. Przy drugim tracisz wszelkie dane. Przy 2 wolumenach w najgorszym wariancie awaria 2 dysków spowoduje utratę danych z jednego wolumenu.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka


Re: Migracja z DS214j na DS918+

: śr gru 19, 2018 9:57 pm
autor: R70
założyłem że kolega będzie miał Shr z ochroną jednego dysku - czyli wydajność podobna do r5. w przypadku małych plików i podobnych dyskach jak u kolegi obserwuje przewagę r1 na wolniejszych dyskach nad r5 na szybszych. stąd moja uwaga. w przypadku sekwencunego dostępu do dużych porcji danych sekwencyknych r5 oczywiscie wygrywa.
notorycznie wiedzę to przy wyświetlania zawartości folderów zdjęciowych - r5 muli jak diabli, r1 zapiernicz aż miło. w active backup for business tak samo - na r1 kolejne kopia gdzie deduplikacja ostro miesza na dysku idzie jak burza na r1, r5 muli. Poza tym ds916+ z r5 na 4 dyskach jako serwer plików jest wolniejszy niż ds710+ na 2 dyskach w r1.

Re: Migracja z DS214j na DS918+

: śr gru 19, 2018 11:54 pm
autor: Przemuss
R70 podaj mi proszę czasy otwarcia folderów to zobaczę co i jak jest u mnie na R6 i R10. Dodatkowo mogę sprawdzić R1.
Do tego ilość zdjęć w tym konkretnym folderze jak i całkowita ich wielkość.

PS. Gdzieś już tu był temat z podobnym zagadnieniem.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka




Re: Migracja z DS214j na DS918+

: czw gru 20, 2018 7:05 am
autor: mpeliszko
Chciałbym zachować pierwszy wolumen składający się z 2x3TB (SHR z ochroną danych ) i Stworzyć drugi wolumen 2x6TB (również SHR z ochroną danych) w moim przypadku najważniejsza jest ochrona danych na wypadek jakiegoś "dyskowego armagedonu" 9TB w zupełności zaspokaja moje potrzeby. Dużo działam na zdjęciach więc zależało by mi na jak największej wydajności.

Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Re: Migracja z DS214j na DS918+

: czw gru 20, 2018 12:56 pm
autor: R70
Przemuss postaram się zrobić w miarę reprezentatywny pomiar na takie samej próbce danych. W miarę, bo obecnie mam bardzo mocno zoptymalizowane środowisko pod kątem własnie pracy i archiwizacji właśnie z wykorzystaniem R5

mpeliszko jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie danych to pamiętaj, że same RAIDy w NAS bez kopii danych w innym miejscu (na dysku usb, w chmurze, na drugim NAStego, na komputerze) tego nie zapewnią. Jeśli na NAS nie będziesz robił tylko backupu danych z dysków np. komputera, tylko będziesz go traktował jak przestrzeń roboczą, to RAID zapewni Ci bezpieczeństwo w zakresie dysku nadmiarowego i przede wszystkim gwarantuje ciągłość pracy na dancyh będących na RAID. Ja mając u siebie część danych gorących i ciepłych do których uważam że powinienem mieć ciągły dostęp trzymam je na wolumenach z nadmiarowością a do tego oczywiści robię backup na zewnętrznych dyskach. Część bardzo ważnych danych trzymam do tego w chmurze. Treści multimedialne które są typowo archiwalne, trzymam na wolumenie BTRFS z migawkami dającymi mi zabezpieczenie przez przypadkowym wykasowaniem danych albo przed np. zaszyfrowaniem, bez nadmiarowości (koszty dodatkowych dysków) ale z systematycznie robionym backupem z wieloma wersjami. Oczywiście w przypadku awarii z wolumenem archiwalnym tracę dane, ale mogę je odtworzyć z backupu - to trwa, ale w przypadku archiwalnych danych brak płynności dostępu do danych może nie być problemem. Natomiast daje mi to większy poziom bezpieczeństwa za mniejszą cenę. Ważne żeby dysk z backupem tych danych nie znajdował sięw NAS ;)