Quickconnect

maciuj
Amator
Posty: 48
Rejestracja: pt sty 27, 2017 10:04 am

Quickconnect

Post autor: maciuj » wt cze 27, 2017 5:27 pm

Czy ma ktoś jeszcze problem z logowaniem się przez qc?
U mnie wygląda tak, że po zalogowaniu albo od razu mnie wyrzuca, albo po około minucie z powrotem pokazuje mi strone logowania z komuniakatem:
"not authorized to use this service".
Sprawdzane na kilku nasach i problem taki sam.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1133
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Quickconnect

Post autor: mikhnal » wt cze 27, 2017 5:57 pm

Może jesteś zalogowany podwójnie, sprawdź jacy użytkownicy korzystają z Synka.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 2
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

damiani1000
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: pt mar 16, 2018 10:49 am

Re: Quickconnect

Post autor: damiani1000 » pt mar 16, 2018 1:00 pm

Witam, ja również ma problemy z Quickconnect od jakiegoś czasu. Wcześniej logowanie do DSM przy użyciu Quickconnect przebiegało bezproblemowo i szybko, pliki mogłem kopiować z maksymalną prędkością łącza. Teraz ( od jakiś +- 2 tygodni) jest problem z zalogowaniem - komunikat "nie można się połączyć z Quickconnect id" . Po kilku próbach w końcu udaje się zalogować do DSM ale wszystkie czynności działają bardzo wolno lub po czasie przestają działać. Kopiowanie plików działa bardzo wolno. W sieci lokalnej oczywiście wszystko działa jak należy, szybko i sprawnie.
Łącze mam LTE z T-mobile i niestety brak publicznego ip, wiec nie mam (chyba ) innej alternatywy niż quickconnect. W Między czasie utworzyłem nowy "quickconnect id" a także na nowo postawiłem system ( nowe większe dyski) ale niczego to nie zmieniło , dalej są problemy z logowaniem i bardzo wolne działanie. Jeżeli spotkaliście się z podobnym problemem i udało Wam się go rozwiązać do będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 620
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Quickconnect

Post autor: psmanek » pt mar 16, 2018 1:14 pm

Tak, to prawda. Od jakiegoś czasu QC działa wolniej. Wygląda, że to problem po stronie serwerów Synology.

pdz
Trochę Wie
Posty: 89
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: Quickconnect

Post autor: pdz » pt mar 16, 2018 1:45 pm

U mnie ten komunikat pojawia się jak np. wyłączę WiFi i podłączę się kablem, lub odwrotnie, wywala mi sesję z tym właśnie komunikatem i muszę się ponownie zalogować.
DS118 + 6TB WD Gold + APC Back 700VA + stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk

damiani1000
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: pt mar 16, 2018 10:49 am

Re: Quickconnect

Post autor: damiani1000 » pt mar 16, 2018 5:44 pm

No to trochę mi ulżyło , że nie tylko mnie ten problem dotyczy. Co nie zmienia faktu , że problem wciąż występuje i bardzo utrudnia zdalne korzystanie z synka😞

redi
Amator
Posty: 47
Rejestracja: pt gru 18, 2015 11:56 pm
Lokalizacja: BK

Re: Quickconnect

Post autor: redi » sob mar 17, 2018 1:43 am

Potwierdzam, że QC działa wolniej niż kiedyś

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 620
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: Quickconnect

Post autor: psmanek » sob mar 17, 2018 10:36 am

Odpowiedz Synology:
There is a loading issue with DE relay server and our developer is still working on resolving it.
At this moment, users' QuickConnect service over DE relay servers and Support Channel remote access to NAS in DE region are affected.

damiani1000
Początkujący
Posty: 3
Rejestracja: pt mar 16, 2018 10:49 am

Re: Quickconnect

Post autor: damiani1000 » czw mar 22, 2018 2:31 pm

Cześć, wydaje się , że od wczoraj QC powrócił do życia. U mnie działa póki co bdb.

pdz
Trochę Wie
Posty: 89
Rejestracja: śr gru 27, 2017 2:34 pm

Re: Quickconnect

Post autor: pdz » czw mar 22, 2018 4:32 pm

U mnie cały czas działa dobrze, nie zauważyłem problemów, łączę się codziennie z domu po lan i z pracy.
DS118 + 6TB WD Gold + APC Back 700VA + stacja dokująca z 4TB Seagate SkyHawk

ODPOWIEDZ