Tunel VPN

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
BWaliszewski
Wtajemniczony
Posty: 195
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Tunel VPN

Post autor: BWaliszewski » pn cze 19, 2017 10:06 pm

Jak w temacie - mam kaprys zestawić połączenie VPN między dwoma Synology w różnych lokalizacjach. Chciałbym to zrobić właśnie za pomocą SYNOLOGY, a nie routerów. Jest to możliwe? Ktoś z Was to robił - albo może mi coś zasugerować?
RT2600ac / SRM 1.1.6-6931 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.6-15266 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 8GB
RS815+ / DSM 6.1.6-15266 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1205
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tunel VPN

Post autor: mikhnal » wt cze 20, 2017 10:01 am

Sprawa jest bardzo prosta.

Na pierwszym Synku instalujesz i konfigurujesz VPN Server przez OpenVPN lub IPSec.

Na drugim Synku konfigurujesz połączenie:
połączenie_vpn.png
Wpisując w pomocy DSM hasło "VPN" natrafisz na bardzo dobrze napisany przewodnik jak się połączyć, pod nazwą "Połącz z VPN".
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824 Update 1
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2-7742 Update 1

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Wtajemniczony
Posty: 195
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Tunel VPN

Post autor: BWaliszewski » wt cze 20, 2017 10:46 am

Dziękuję - znowu szybciej napisałem, zamiast sprawdzić. No ale będzie dla innych.

Mam jednak jeszcze jeden problem. Chodzi o program w sieci B [skonfigurowane na Synology połączenie OpenVPN do serwera VPN], który łączy się z serwerem Windows w sieci A [tam jest uruchomiony serwer VPN na Synology].

Połączenie się zestawia... ale program nie rusza. Gdzie popełniam błąd?
RT2600ac / SRM 1.1.6-6931 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.6-15266 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 8GB
RS815+ / DSM 6.1.6-15266 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1205
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Tunel VPN

Post autor: mikhnal » wt cze 20, 2017 11:10 am

Prawdopodobnie trzeba ustawić prawidłową trasę statyczną w czwartej zakładce, ale nie wiem co tam wpisać.
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824 Update 1
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2-7742 Update 1

ODPOWIEDZ