Strona 1 z 1

Dostęp do synka z windows explorer

: pt wrz 30, 2016 10:39 am
autor: mihau87
Witam serdecznie

Chcę zmapować dysk sieciowy ale coś mi nie wychodzi. Docelowo chciałbym żeby dostęp do Synka był spoza mieszkania ale od czegoś chcę zacząć.

Postępowałem zgodnie z https://www.youtube.com/watch?annotatio ... l6jiq4uGHI ale cały czas nie mogę się połączyć z synkiem.

Wpisuje tez adres z synology.me i dzieje sie jak w zalaczniku.

Jak wpisuje po prostu //mihauserver to moge wpisac login i hasło ( nawet login pamieta) ale nic sie nie dzieje - wraca do logowania

Co juz zrobilem:
konfigurowalem porty w panelu sterowania w DSM
DDNS ustawiony
webdav tez uruchomiony (http i https)

Z góry dziekuje za pomoc

Re: Dostęp do synka z windows explorer

: pt wrz 30, 2016 8:41 pm
autor: Przemuss
Przekieruj porty ręcznie. I bez portu 5000 albo zmiana na inny chyba że chcesz kłopotów...

Re: Dostęp do synka z windows explorer

: pt wrz 30, 2016 9:34 pm
autor: mihau87
przekierowałem porty i wyłączyłem na routerze 5000 jak radziłeś. ale nadal prosi o login i hasło i tak w kółko

próbuję port 5005 5006 i nic

Re: Dostęp do synka z windows explorer

: pt wrz 30, 2016 10:00 pm
autor: mikhnal
@mihau87
Pytanie retoryczne: masz w ogóle włączoną usługę Plików Windows w DSM?
Obrazek

Re: Dostęp do synka z windows explorer

: pt wrz 30, 2016 10:33 pm
autor: mihau87
tak jest

(dodatkowo załączam inne screeny moze kogos na cos naprowadza bo już zgłupiałem)

Z tego wszystkiego jak dodałem lokalnie do Cloud Station nowy folder to w ogole go nie synchronizuje (pomimo tego ze pokazuje ze jest zsynchronizowany ;/ )

Re: Dostęp do synka z windows explorer

: sob paź 01, 2016 12:09 pm
autor: mihau87
jakimś cudem dzisiaj synchronizuje pliki w cloud jak szalone (czemu wczoraj nie chcialo nie wiem o.O )

połączenie przez mapowanie dysku nadal nie działa ;/

Re: Dostęp do synka z windows explorer

: sob paź 01, 2016 9:51 pm
autor: Przemuss
Niektórzy operatorzy blokują port 137-139. Proponuję zestawić VPN i będzie to działać tak jakbyś był lokalnie.
Osobiście nie wystawiłbym portu 137-139 na świat.

Re: Dostęp do synka z windows explorer

: sob paź 01, 2016 9:59 pm
autor: mihau87
Kilka lat temu mialem tu qnap i dzialalo bez problemu. Popatrze na vpn. Ale nie zmiejia to faktu ze lokalnie nie koge sie polaczyc:/

Dzieki za info z portami - jakiegos jeszcze portu nie otwierac?

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk

Re: Dostęp do synka z windows explorer

: ndz paź 02, 2016 12:51 pm
autor: psmanek
Im mniej otwartych portów tym lepiej.

Re: Dostęp do synka z windows explorer

: czw paź 27, 2016 12:12 am
autor: lepian
Aktualnie każdy ISP wycina porty 137-139. Zdalnie bez VPN nie zmapujesz udziału. Jeżeli jest problem lokalnie to znaczy że masz jakiś firewall na kompie.
Albo w komputerze sieć lokalną w Centrum sieci i udostępniania masz ustawioną jako publiczną i przez to wbudowany w winde firewall blokuje dostęp.