Strona 1 z 1

Stałe IP od Multimedia, a serwer

: śr sie 03, 2016 6:32 pm
autor: holee
Witam;

Właśnie zmieniłem dostawcę internetu w mieszkaniu i pomyślałem, że wykupię stały adres IP. Nie wiem tyko jak to ogarnąć. We wniosku trzeba podać adres MAC urządzenia, do które będzie przypisane stałe IP.

MAC którego urządzenia podać?

Moja obecna sieć to modem Cisco (z opcją routera) od dostawcy neta. Do niego wpinam własny router. Do routera wpinam switch, w którym są m.in. kabelki od serwera.

Czy podać MAC serwera? Wówczas z tego co technik powiedział, to będę musiał podłączyć serwer bezpośrednio do konkretnego portu urządzenia Cisco. Nie bardzo mi to odpowiada - wolałbym wszystko przepuszczać przez swój router. Tym bardziej, że z DSM idą dwa kabelki sieciowe (model 412+) - jeden wepną, w drugi?

Czy może lepiej podać MAC mojego routera?

Doradzi mi ktoś? Będę wdzięczny.

Re: Stałe IP od Multimedia, a serwer

: śr sie 03, 2016 7:02 pm
autor: WILU
na mój gust powinieneś podać adres MAC urządzenia które jako pierwsze łączy się z netem, czyli router Cisco :roll:

Re: Stałe IP od Multimedia, a serwer

: śr sie 03, 2016 7:04 pm
autor: holee
Ten MAC tez podalem. Ale trzeba podac dodatkowo MAC urzadzenia Klienta.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Re: Stałe IP od Multimedia, a serwer

: śr sie 03, 2016 8:02 pm
autor: mikhnal
Drugiego routera.

Re: Stałe IP od Multimedia, a serwer

: śr sie 03, 2016 10:06 pm
autor: psmanek
Twój router (nie Cisco) tak naprawdę jest jedynym urządzeniem widocznym dla dostawcy internetu.

Re: Stałe IP od Multimedia, a serwer

: pt sie 05, 2016 9:47 pm
autor: holee
Ok Panowie. Dzieki. We wniosku wpisalem MAC mojego routera.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Re: Stałe IP od Multimedia, a serwer

: ndz sie 07, 2016 2:45 pm
autor: holee
Ok. Tylko jak to teraz ugryzc aby uzyskane stale ip wskazywalo na serwer? Od dwoch dni probuje. Ustawialem static ip na swoim routerze i dzialalo, ale wowczas przestawal mi dzialac internet na innych urzadzeniach. Inne proby w ogole zawiodly. Ma ktos z tym doswiadczenie?

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Re: Stałe IP od Multimedia, a serwer

: ndz sie 07, 2016 3:09 pm
autor: mikhnal
Poczytaj trochę o zasadach routowania adresów i wróć tu po odrobieniu lekcji.
To Twój router dostaje ten stały adres WAN i to on wpuszcza lub nie - zależy jak go ustawisz - konkretne porty do Twojej sieci wewnętrznej LAN. Czyli jak przepuścisz np. port 5000 na IP Synka to będziesz mógł się zalogować do DSM, jak przepuścisz port 80 - będziesz widział stronę www udostępnioną na Synku, itp.