Asteriks

ODPOWIEDZ
rochus
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: pt kwie 22, 2016 10:57 pm

Asteriks

Post autor: rochus »

Przymierzam się do zakupu NASa, myślę o modelu 216, jedną z ważniejszych dla mnie rzeczy jest zainstalowanie Asteriksa. Na filmiku w internecie znalazłem, że w Centrum Pakietów (https://www.youtube.com/watch?v=Rod-S9Lhfgc) jest dostępny Asteriks, natomiast na stronie Synology (https://www.synology.com/pl-pl/dsm/app_packages) nie ma tej aplikacji w spisie. Czy Asteriks jest dostępny obecnie na Synology?
Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 734
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Asteriks

Post autor: WILU »

dla DSM 6.0 niestety już go nie będzie z powodu zaprzestania jego rozwijania przez deweloperów:
Due to the discontinued support by the open source team, the Asterisk package will no longer be supported after DSM 6.0.
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Asteriks

Post autor: Unr3al2 »

Przykra wiadomość.
Trochę ludzi to instalowało na serwera synology.
Czyli trzeba zostać przy 5.2.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
rochus
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: pt kwie 22, 2016 10:57 pm

Re: Asteriks

Post autor: rochus »

A czy jest jakaś opcja zainstalowania Asteriksa, jak zakupię nowego NASa?
Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 734
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Asteriks

Post autor: WILU »

tak jak kolega Unr3al2 wyżej napisał - pozostać przy wersji 5.2, licząc się z tym że będą już na nią wychodzić tylko najważniejsze poprawki związane z bezpieczeństwem.

poza tym, jak to często bywa, porzucone projekty mogą zostać przejęte przez innych deweloperów i dalej rozwijane, ewentualnie na ich podstawach mogą zostać stworzone nowe, często lepsze...
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<
Unr3al2
Wtajemniczony
Posty: 212
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Asteriks

Post autor: Unr3al2 »

Obawiam się, że nie będzie wersji dla DSM 6, ale będę trzymał kciuki :)
Choć na mój serwer nie ma DSM 6 :D
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS918+ / DSM 6.2 / Segate 2TBx3/ SSD120GB / 8 GB RAM mod
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod
ODPOWIEDZ