[ VPN - OpenVPN ] Brak widoczności urządzeń w sieci LAN

#1
Po nawiązaniu połączenie VPN nie mam dostępu do urządzeń w sieci LAN. Sprawdzone z komputera i z telefonu.

Zaznaczona opcja dostępu do sieci LAN serwera.


Co trzeba jeszcze skonfigurować?


openvpn.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
NAS:
[ master ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5

Re: [ VPN - OpenVPN ] Brak widoczności urządzeń w sieci LAN

#7
Hm, pingi muszą być.... na 192.168.1.1 jest? Nie jestem mocny w sieciach, ale może to jakiś konflikt podsieci? 192.168.1.x to taka typowa...Może dać "dynamiczny adres IP" dajmy na to 192.168.101.1 ? Spójrz także na kompie-kliencie w ipconfig (ipconfig /all) jaki dostajesz adres IP od serwera VPN*, ewentualnie jakie masz na innych interfejsach sieciowych? Może to coś Ci podpowie?

P.S. Z ciekawości: serwer VPN postawiony na routerze czy na NAS?

* widać także w OpenVPN GUI
DS214play | DSM 6.2.2-24922 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

Re: [ VPN - OpenVPN ] Brak widoczności urządzeń w sieci LAN

#9
michau pisze:
śr lut 19, 2020 11:13 pm
Ping 192.168.1.1 idzie w 100%
Zdziwiłbym się, gdyby było inaczej ;-) - rozumiem, że do samego NAS dostajesz się przez VPN bez problemu? (DSM, itp.)
Jeszcze dla formalności ping do interfejsu LAN Synka... No właśnie, jeśli nie tajemnica, jaki ma IP, maskę, bramę?
I potem ping do bramy (routera)...

EDIT: teraz dopiero dojrzałem w Twojej stopce: DS1515+... -> Google -> ...z 4 portami LAN... Może tu coś jest namieszane, tzn. adresacją tych portów, podsieciami... Gdybam tylko, nigdy nie miałem NAS z >1 portem ;-)
DS214play | DSM 6.2.2-24922 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

Re: [ VPN - OpenVPN ] Brak widoczności urządzeń w sieci LAN

#10
Mogę tylko wykonać ping do routera 192.168.0.1
Ping do NAS jest 100% utracony. Do każdego z 4 portów.
Strona DSM nie otwiera się. Nie mam dostępu.

NAS IP:
IP 192.168.0.5
IP 192.168.0.6
IP 192.168.0.7
IP 192.168.0.8
Maska 255.255.255.0
Brama 192.168.0.1
DNS Server 192.168.0.1

Wróciłem do domyślnego IP w konfiguracji serwera.
Z VPN dostaję IP: 10.8.0.6
NAS:
[ master ] Synology DS1515+ | 16 GB RAM | DSM 6 | 5 x WD Red WD60EFRX Btrfs RAID 5

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron