Strona 1 z 1

DS218+ + dysk zewnętrzny

: wt lut 26, 2019 10:00 pm
autor: Jazz1972
Witam,

posiadam DS218+, niestety coś poszło nie tak z przełożeniem dysków ze starej macierzy i obecnie macierz pokazuje mi, że mam prawie 3 TB danych jak w rzeczywistości jest około 2 TB. Podłączyłem do macierzy zewnętrzny dysk LaCie i zgrałem wszystkie dane na niego. Teraz chcę usunąć Wolumen na macierzy i postawić jeszcze raz (na "czystych") dyskach. Później podpiąć ponownie dysk LaCie do macierzy i przegrać dane.

Czy mój plan jest OK i nie zostane bez danych?
Czy to jest właściwa droga?

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc.

Jacek

Re: DS218+ + dysk zewnętrzny

: śr lut 27, 2019 6:47 am
autor: mikhnal
Z jakiego modelu przekładałeś dyski i jakiej były pojemności?

Re: DS218+ + dysk zewnętrzny

: śr lut 27, 2019 8:05 am
autor: Jazz1972
Z 413 pojemność taka sama - 3TB. Do nowej macierzy (218) włożyłem jeden "stary" dysk z danymi wyjety z 413 i jeden nowy "czysty". Oba WD 3TB.

Re: DS218+ + dysk zewnętrzny

: śr lut 27, 2019 10:43 am
autor: mikhnal
Czy "stary" dysk z 413 był jedynym dyskiem tam zamontowanym, czy pochodził z RAIDa zbudowanego z czterech dysków?

Re: DS218+ + dysk zewnętrzny

: śr lut 27, 2019 10:50 am
autor: Jazz1972
W 413 były 2 dyski, konfiguracja SHR (Hybrid RAID), teraz też tak jest.

Re: DS218+ + dysk zewnętrzny

: śr lut 27, 2019 10:58 am
autor: Przemuss
Przyniosłeś przecież tylko jeden dysk ze starego synka. Sam to zresztą napisałeś w poście nr 3.
Więc nie ma mowy o tej samej konfiguracji dysków.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka


Re: DS218+ + dysk zewnętrzny

: śr lut 27, 2019 12:09 pm
autor: Jazz1972
Korzystałem z jakiegoś "kreatora migracji" - jeden stary dysk, jeden nowy i powinno się zsynchronizować. Tak się stało, dane miałem dostępne ale coś poszło nie tak i pojawił się problem z ilością danych. Tak jak pisałem dałem sobie z tym spokój i chcę dyski sformatować i jeszcze raz wgrać dane. Moje pytanie dotyczy procedury jaka sobie wymyśliłem aby te dane wgrać ponownie.

Re: DS218+ + dysk zewnętrzny

: śr lut 27, 2019 2:23 pm
autor: Przemuss
Co do procedury jaką sobie wybrałeś to będzie ok. Ale możesz też wykorzystać stary synek. Skoro jest w nim jeden stary dysk to i dane też są. Chyba że poległ na dobre. Tylko staremu zmień nazwę by nie było konfliktu.

Na nowym mapujesz stary i przenosisz dane z synka na synka.


Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka