Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 132
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: SnejX » śr kwie 18, 2018 10:24 pm

Hej
adresy statyczne ustawia się bezpośrednio na urządzeniach. Albo, "pewną odmianą" tego jest ustawienie na routerze w sekcji DHCP tzw rezerwacji adresu, czyli do MAC adresu urządzenie przypisujesz adres. Wtedy, gdy urządzenie zgłasza się po adres do routera, to router wie jaki adres ma dać temu urządzeniu. Wtedy zawsze będzie ten sam adres dla tego samego urządzenia. Dość wygodna opcja, ustawiasz w jednym miejscu a nie na każdym urządzeniu osobno.

Filtrowanie po MAC to coś innego niż opcja o której rozmawiamy. Ne rozwijam teraz tego tematu.

Wyłączenie DHCP na drugim routerze nie spowoduje problemów, ponieważ DHCP będzie działało na pierwszym serwerze. UWAGA. Ważne jest abyś tak podłączył kabelki jak ci pisaliśmy, czyli LAN RTR1 do LAN RTR2.
W takiej konfiguracji, komputery podłączone kablem czy to do pierwszego czy do drugiego routera, czy to po wifi - bez znaczenia - usługa DHCP jest jedna i sobie ją znajdą.
Sam mam tak zrobione w domu. Co więcej, jeśli na obu routerach ustawisz taką samą nazwę sieci wifi i takie samo hasło, to urządzenia bezprzewodowe same się będą przełączały do tego routera gdzie mają lepszy sygnał.

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 162
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: stanley99 » czw kwie 19, 2018 11:41 am

mikhnal pisze:
wt kwie 17, 2018 10:28 pm
Jeśli to jest router Vectry to do ustawień można się dostać przez user/user
Z tego co wiem, nawet jeśli dostaniesz się bezpośrednio do konfiguracji routera Vectry i coś poprzestawiasz, potem i tak zdalnie są przesyłane (nadpisywane) ustawienia operatora. Z kolei panel użytkownika dostępny przez stronę Vectry jest b.ubogi - m.in. brak możliwości konfiguracji własnej puli adresów, przekierowań portów.
Przemuss pisze:
wt kwie 17, 2018 6:13 pm
Bez hasła to taki router jest ci nie potrzebny. To operator jest dla ciebie a nie ty dla niego.
No niby teoretycznie tak, ale przykładowo wspomniana Vectra daje b. ograniczony dostęp: user samodzielnie może zmienić tylko SSID, kanał, hasło do wifi. Po drugie nie zawsze jest wybór operatorów... Dlatego korzystam z własnego routera, ze 100% dostępem do jego konfiguracji ;) Natomiast vectrowe urządzenie mam skonfigurowane tylko w trybie "bridge" (na szczęście to można samemu zdalnie ustawić). Czyli można powiedzieć jako "gniazdko ethernetowe z publicznym adresem IP" dla portu WAN mojego routera ;)
No ale to tak trochę OT - nigdzie w wątku nie było, że dostawcą Autora topicu jest Vectra ;)

Pozdrawiam.
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 132
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: SnejX » czw kwie 19, 2018 6:59 pm

A więc pytanie do autora postu :)
1. jaki operator ?
2. jaka prędkość internetu?
3. jak planujesz podłączenia, co do RTR1 a co do RTR2?

W odniesieniu do tego co pisze @stanley99, staramy się odpowiedzieć na postawione pytania, ale jeśli łącze jest szybkie, to może trzeba to całkiem inaczej zaplanować. Choć pewnie bez inwestycji się nie obejdzie. Np. jeśli łącze masz szybsze niż 100Mb/s allbo dużo szybsze (300, 600), to LAN pomiędzy RTR1 a RTR2 już ci zwolni wszystkie urządzenia podłączone do rtr2.

BlachaP
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: sob sty 06, 2018 11:11 am

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: BlachaP » pt kwie 20, 2018 6:14 pm

Ad.1 - operator to lokalny dostawca TV kablowej i Internetu - żaden znany typu UPC itp. sygnał końcowy do odbiorcy dostarczany jest za pośrednictwem kabli koncentrycznych.
Ad. 2 - aktualna prędkość internetu to 240 Mb/s (mam tylko 3 urządzenia w których karty są 1Gb tj. PC stacjonarny, polsatowski EVOBox no i NAS DS-115j i one właśnie docelowo mają być wpięte w Thompsona (tego od operatora), bo on ma kartę Gb- na razie obsługuje on tylko PC-eta i EVOBoxa). Zdaję sobie sprawę, że słabym punktem sieci jest ruter 2 Asus, który ma tylko kartę 100Mb, ale do niego będą podpięte urządzenia, które także nie posiadają Gb interfejsu, a WiFi do 100Mb na reszcie urządzeń typu tablet, czy telefon w zupełności mi wystarczy (na chwilę obecną :))
Ad.3 - Zgodnie z Waszymi wskazówkami mój plan działania wygląda następująco:
1. Skrętką podpinam po kolei (najpierw jedną a później następną) kamery do laptopa aby w ich interfejsie wyłączyć DHCP i ustawić na sztywno IP
2. Podobnie podpinam serwer i tam też ustawiam na sztywno IP
3. Podpinam się pod drugi ruter, ten z WiFi (Asusa) gdzie wyłączam DHCP
4. Przepinam kabel w drugim ruterze (tj. Asusie) idący z pierwszego rutera z gniazda WAN do LAN
5. Skoro (jak piszecie) w ten sposób powstanie jedna sieć pozostaje kwestia sprawdzenia, czy po wpisaniu w przeglądarkę IP serwera będzie można wejść do jego ustawień.
6. Jeśli nie będzie problemów konfiguracja (wyszukanie kamer) Surveillance Station na wszystkich urządzeniach tj. 2x PC i telefon.
7. Sprawdzenie działania WiFi z Asusa oraz pozostałych urządzeń do niego podłączonych kablem tj. FBox Fergusona, BlueRay.

Z racji mojej skromnej wiedzy na ten temat zostawiam sobie cały dzionek na działanie. Czytałem gdzieś także o możliwości konfliktów gdy część urządzeń ma stałe IP stąd serwerowi i kamerom chcę nadać odpowiednio wysokie numery np 200, 201 itd. więc myślę, że będzie dobrze.

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 132
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: SnejX » sob kwie 21, 2018 8:53 am

Generalnie, odpowiedź na wszystkie pytania z AD3 - TAK.

Co do konfliktu, rzeczywiście może dojść jeśli nadałbyś niskie IP statyczne a DHCP rozdawałby takie same. Co prawda w lepszych sprzętach serwer DHCP powinien sprawdzić czy adres nie jest już używany, ale w tanich domowych pewnie tego nie ma. Ustaw wysokie.

Z połączeniem bezpośrednio kamera-laptop może pojawić się problem jeśli kabel nie będzie skrosowany, dlatego łatwiej będzie, w moim odczuciu, podłączyć to normalnie, sprzęty dostaną adresy z DHCP a ty potem po kolei zalogujesz się na nie i podmienisz adresy na statyczne.

Co do routera Asus, taki najgorszy to on znowu ne jest, rzeczywiście ma porty 100Mb i to jego największa wada, ale wifi AC750 to już nie tak źle. W domowych warunkach i na takie potrzeby jak piszesz jest ok.

BlachaP
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: sob sty 06, 2018 11:11 am

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: BlachaP » ndz kwie 22, 2018 12:52 pm

No i dokonało się!
Na razie wszystko hula bez zastrzeżeń. Dziękuję Wszystkim za cenne rady i wskazówki oraz poświęcony czas.

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 132
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: SnejX » ndz kwie 22, 2018 1:21 pm

Brawo Ty :)

ODPOWIEDZ