Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

BlachaP
Amator
Posty: 11
Rejestracja: sob sty 06, 2018 11:11 am

Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: BlachaP » wt kwie 17, 2018 3:02 pm

Dzień Dobry.
W związku ze zwiększeniem prędkości internetu przez mojego operatora musiałem wpiąć w moją sieć dodatkowy router ze złączami 1Gb dlatego aktualnie w mojej domowej sieci współpracują dwa routery. Pierwszy to modem z routerem z kartą 1Gb (z wyłączoną funkcją WiFi) który połączony jest skrętką (z wyjścia Rj45 do wejścia) do kolejnego, starszego routera, który ma katę tylko do 100Mb, ale za to daje dobry sygnał WiFi stąd jest ono tutaj włączone.
Po przeróbkach miałem problem z połączeniem z NAS-em gdyż kiedy był on połączony do pierwszego rutera (szybsze łącze) „bezpośredni” dostęp do niego miały tylko komputery podłączone z tym właśnie routerem. Komputer, który posiadał połączenie internetowe za pośrednictwem drugiego routera mógł połączyć się z NAS-em tylko wykorzystując połączenie QuickConnect. Dodatkowo NAS nie mógł połączyć się z kamerami, które korzystają z WiFi na drugim ruterze. Po wpięciu NAS-a do drugiego rutera (tego z WiFi) połączenie z kamerami zostało przywrócone, jednak straciłem „bezpośrednie” połączenie NAS-a z komputerem podłączonym do pierwszego routera. Nie znam się dobrze na sieciach, sądziłem, że dwa routery połączone ze sobą tworzą jedną sieć, ale z tego co wnioskuję jestem w błędzie stąd moje pytania:
Czy aby NAS poprawnie (normalnie?) działał musi on być połączony do tego samego punktu dostępowego (routera) co pozostałe urządzenia tj. komputer, czy kamery, a dostęp z komputera włączonego do drugiego routera jest możliwy jedynie przez QuickConnect?
Jeśli nie to czy istnieje jakiś sposób (jaki?), aby łączyć się z NAS-em bezpośrednio z każdego rutera oraz by współpracowały z nim kamery podłączone po WiFi nie do tego samego routera co NAS?
Będę wdzięczny za pomoc.

j0seph
Trochę Wie
Posty: 78
Rejestracja: czw mar 31, 2016 1:45 pm
Lokalizacja: Gdańsk/Lublin

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: j0seph » wt kwie 17, 2018 4:34 pm

rozlegle, ale mało precyzyjnie opisałeś sytuacje ;)
Jak połączane są routery, czy ten 1 Gbps (nazwijmy go router) wpięty jest do portu 'LAN. czy 'WAN' tego drugiego (nazwijmy go AP)
w związku z tym czy masz jedną czy 2 podsieci, jak 2 to jakie adresacje.
Czy jeśli 2 podsieci, czy masz może 1 wolne złącze LAN w AP?
DS415Play | RS815 | DS115j

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 693
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: Przemuss » wt kwie 17, 2018 5:31 pm

Wnioskuję że głównym routerem jest ten szybszy.
Najprościej i najszybciej co można zrobić.
Wyłączyć serwer DHCP na routerze 2, kabel z pierwszego wpiąć do portu LAN routera 2.
W efekcie ten starszy będzie pełnił jedynie role AP-ka. Serwerem DHCP będzie ten pierwszy.


Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
SnejX
Wtajemniczony
Posty: 151
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: SnejX » wt kwie 17, 2018 5:49 pm

@Przemuss ma rację. Prawdopodobnie masz NAT i dlatego się nie widzą bo są różne podsieci. Sprawdź jakie adresy IP mają komputery podpięte do pierwszego routera a jakie te podpięte do drugiego routera i będzie jasne.

Możesz zrobić routing statyczny albo tak jak właśnie napisał @Przemuss - przepnij kabelki i wyłącz usługę dhcp na drugim routerze.

BlachaP
Amator
Posty: 11
Rejestracja: sob sty 06, 2018 11:11 am

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: BlachaP » wt kwie 17, 2018 6:05 pm

j0seph pisze:
wt kwie 17, 2018 4:34 pm
rozlegle, ale mało precyzyjnie opisałeś sytuacje ;)
Jak połączane są routery, czy ten 1 Gbps (nazwijmy go router) wpięty jest do portu 'LAN. czy 'WAN' tego drugiego (nazwijmy go AP)
w związku z tym czy masz jedną czy 2 podsieci, jak 2 to jakie adresacje.
Czy jeśli 2 podsieci, czy masz może 1 wolne złącze LAN w AP?
Kabel z portu LAN rutera 1Gb podłączony jest do portu WAN AP - tego który ma także WiFi. Aktualnie do niego podłączony jest NAS (kablem) i kamery (WiFi). Niestety nie mam dostępu do ustawień rutera gdyż jest od operatora, który na sprzęt założył hasło. Natomiast jestem w stanie dostać się do ustawień "mojego" AP.
Przemuss pisze:
wt kwie 17, 2018 5:31 pm
....Wyłączyć serwer DHCP na routerze 2, kabel z pierwszego wpiąć do portu LAN routera 2.
W efekcie ten starszy będzie pełnił jedynie role AP-ka. Serwerem DHCP będzie ten pierwszy.
Czyli, jak dobrze rozumiem połączyć NIE tak jak obecnie? (patrz wyżej) tylko LAN Rutera 1Gb do LAN AP w którym mam wyłączyć DHCP? Czy jest istotne, że nie mam dostępu do ustawień pierwszego rutera? Czy ponownie będę musiał konfigurować NAS-a i kamery bo z tego co zauważyłem po przełączeniu NAS-a pomiędzy ruterami zmieniał się jego IP i trzeba było go szukać w sieci - podobnie kamery.

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 693
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: Przemuss » wt kwie 17, 2018 6:13 pm

Postaraj się o hasło dostępowe do konfiguracji routera.
Jak adresacja jest inna to niestety czeka cię rekonfiguracja sprzętu albo routera by dawał adresy jak poprzedni.

Bez hasła to taki router jest ci nie potrzebny. To operator jest dla ciebie a nie ty dla niego.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
SnejX
Wtajemniczony
Posty: 151
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: SnejX » wt kwie 17, 2018 6:35 pm

BlachaP pisze:
wt kwie 17, 2018 6:05 pm
Czyli, jak dobrze rozumiem połączyć NIE tak jak obecnie? (patrz wyżej) tylko LAN Rutera 1Gb do LAN AP w którym mam wyłączyć DHCP?
tak
BlachaP pisze:
wt kwie 17, 2018 6:05 pm
Czy jest istotne, że nie mam dostępu do ustawień pierwszego rutera?
nie do końca, jeśli adresacja z dhcp, którą on rozdaje ci nie przeszkadza to do tego momentu jest ok. Jakbyś w przyszłości chciał coś zmieniać to już będzie ci hasło niezbędne.
BlachaP pisze:
wt kwie 17, 2018 6:05 pm
Czy ponownie będę musiał konfigurować NAS-a i kamery bo z tego co zauważyłem po przełączeniu NAS-a pomiędzy ruterami zmieniał się jego IP i trzeba było go szukać w sieci - podobnie kamery.
nie wiem czy dobrze rozumiem, ale czy teraz zarówno NAS jak i kamery nie mają statycznej adresacji tylko dostają adresy z dhcp?
Tak nie powino być ponieważ przy np. braku zasilania możę okazać się że adresy zostaną inaczej rozdane (zależy od czasu dzierżawy) i znowu Ci się wszystko pogubi.

Jesli przepniesz kabelki tak jak to zostało powiedziane to niezależnie czy będziesz podpięty do pierwszego czy drugiego routera, to adresacja będzie wszędzie ta sama, bo będzie tylko jeden serwer DHCP (ten na pierwszym routerze).
I teraz masz dwie opcje:
1. ustawić ręcznie (statyczne) adresy IP dla kamer, NASa i co tam jeszcze potrzebujesz. Z podsieci zgodnej z tą jaką rozdaje dhcp.
2. ustawić na pierwszym routerze, w sekcji dhcp, aby kamery i NAS miały adresy z dhcp ale zawsze te same (dhcp reservation) - no ale to odpada bo nie masz hasła. Może lepiej postaraj się je zdobyć.

BlachaP
Amator
Posty: 11
Rejestracja: sob sty 06, 2018 11:11 am

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: BlachaP » wt kwie 17, 2018 6:57 pm

Dzięki za pomoc. Powalczę zgodnie z Waszymi wskazówkami.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1204
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: mikhnal » wt kwie 17, 2018 10:28 pm

Jeśli to jest router Vectry to do ustawień można się dostać przez user/user
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824 Update 1
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2-7742 Update 1

BlachaP
Amator
Posty: 11
Rejestracja: sob sty 06, 2018 11:11 am

Re: Współpraca serwera i kamer z dwoma routerami w sieci domowej.

Post autor: BlachaP » śr kwie 18, 2018 11:40 am

Jeszcze jedno pytanie. Ustawienie statycznego IP dla NAS-a i kamer realizowane jest w oprogramowaniu rutera? Nie będzie miało znaczenia, że NAS będzie połączony z szybszym ruterem, a kamerki będą pracować po WiFi z drugim ruterem? Jeśli tak to zaczynam molestować dostawcę o hasło do sprzętu i gdy znajdę trochę czasu zabieram się za robotę,
Edit:
Trochę poczytałem w necie na temat tego rutera od operatora (Thompson TWG870, mam już hasło!) i z tego co zrozumiałem brak jest tam możliwości przypisania stałego IP dla danego urządzenia. Są opcje filtrowania po IP, MAC, ale z tego co wnioskuję chodzi o zablokowanie ruchu sieciowego dla danych adresów a nie rezerwację tych adresów.
Ponadto jak pisaliście wcześniej w drugim ruterze (asus RT-AC-51U) po podłączeniu kabla pod LAN mam wyłączyć DHCP co wiąże się (tak zrozumiałem) z koniecznością ręcznego przypisywania adresów wszystkich urządzeń działających w sieci. I w tym cały szkopuł - na tym ruterze uruchomione jest WiFi z którego sporadycznie mogą także korzystać np. goście i co wtedy?
Ostatnia kwestia którą rozkminiam. Wiem że w ustawieniach samego NAS-a (i kamer chyba też, jeszcze nie sprawdzałem) można ustawić stały adres IP stąd moje pytanie. Czy taka operacja wystarczy by zapobiec "zagubieniu" serwera i kamer po awarii prądu?

ODPOWIEDZ