Web Station

ODPOWIEDZ
Kajetan
Amator
Posty: 19
Rejestracja: śr paź 04, 2017 2:06 pm

Web Station

Post autor: Kajetan » wt lip 17, 2018 3:24 pm

Hej

Mam kilka prostych stron na swoim synku i za każdym razem kiedy dodaje lub edytuje ustawienia strony muszę edytować plik konfiguracyjny stron apache.

Za każdym razem muszę do każdej strony dopisywać "ServerAlias" oraz wykasować z ustawień port "443"

Czy jest możliwość ustawienia tego w plikach aby podczas dodawania lub edycji ustawień nie kasował mi wpisów "ServerAlias" oraz dodawał do każdego wpisu "VirtualHost" portu 443 ?

Pozdrawiam

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 670
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Web Station

Post autor: Przemuss » wt lip 17, 2018 8:35 pm

Możesz zdradzić gdzie ty edytujesz te strony?
Też mam kilka prostych stron ale u mnie virtualne hosty same się nie zmieniają.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Kajetan
Amator
Posty: 19
Rejestracja: śr paź 04, 2017 2:06 pm

Re: Web Station

Post autor: Kajetan » śr lip 18, 2018 12:52 pm

Hej

Edytuję plik:

Kod: Zaznacz cały

/usr/local/etc/apache24/sites-enabled/httpd-vhost.conf
U mnie nie wszystkie strony korzystają z https i dla mnie tworzenie dwóch ustawień dla witryny bez www i z www jest bez sensu.

Aplikacja Web Station nie daje takich możliwości i trzeba plik konfigurować ręcznie.

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 670
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Web Station

Post autor: Przemuss » śr lip 18, 2018 6:27 pm

A zwykle HTTP ci działają bez potrzeby edycji tego pliku?

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Kajetan
Amator
Posty: 19
Rejestracja: śr paź 04, 2017 2:06 pm

Re: Web Station

Post autor: Kajetan » śr lip 18, 2018 7:29 pm

Po edycji przez aplikację Web Station zwykły adres działa np. domena.pl ale adres www.domena.pl już nie bo aplikacja usuwa wpis "ServerAlias" :(

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 670
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Web Station

Post autor: Przemuss » czw lip 19, 2018 10:36 pm

Aż to sprawdzę u siebie. Z tego co testowałem działało to jak trzeba.

EDIT
No i sprawdzone. Nie wiem w czym ty masz problem.

Gdzie ci wycina www? By to działało jak trzeba to musi być poprawnie skonfigurowany serwer DNS-owy wewnątrz organizacacji, i lub serwer zewnętrzny. A synek przeniesie cię do strony jaką wywołujesz.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Kajetan
Amator
Posty: 19
Rejestracja: śr paź 04, 2017 2:06 pm

Re: Web Station

Post autor: Kajetan » pt lip 20, 2018 4:11 pm

A jak wpiszesz sam adres bez www, to ci działa przekierowanie na adres z www ?

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 670
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Web Station

Post autor: Przemuss » pt lip 20, 2018 5:18 pm

Tak. Grunt to dobrze działający serwer DNS. Jak po dodaniu odpowiada na pingi tzn że jest dobrze. Wpis to CName o ile dobrze pamiętam. Osobiście takie wpisy dodaję na routerze do DNS resolver-a.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka



Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Kajetan
Amator
Posty: 19
Rejestracja: śr paź 04, 2017 2:06 pm

Re: Web Station

Post autor: Kajetan » pt lip 20, 2018 7:48 pm

Dzięki za info, będę kombinował :)

ODPOWIEDZ