VPN, 3 komputery, rSync, zmienne IP, da się?

danielt
Amator
Posty: 31
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

VPN, 3 komputery, rSync, zmienne IP, da się?

Post autor: danielt » śr maja 09, 2018 3:18 pm

Cześć!
Przedstawię sytuację oraz to co chciałbym osiągnąć i czy się da w tej konfiguracji sieci.
W moim domu na DS718+ chciałbym zrobić sieć łączącą 3 komputery - w różnych lokalizacjach, z czego dwa to serwery niskobudżetowe. U mnie jest zmienne IP (Vectra, nie zmienia się codziennie, ale może raz w roku, może dwa - jak mu się zachce) chciałem zrobić serwer VPN z którym będą się łączyły inne komputery i będziemy działali w ramach jednej sieci - mając każdy na swoim komputerze folder, który miałby się synchronizować z dwoma innymi - tj. jak ktoś coś do niego doda, obojętnie na jakim komputerze - inne zaczną od razu zaczną to ściągać. Oczywiście, jeżeli trzeba, DDNS, tylko jak to spiąć.
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 691
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: VPN, 3 komputery, rSync, zmienne IP, da się?

Post autor: psmanek » śr maja 09, 2018 3:31 pm

Co to znaczy serwery niskobudżetowe. Jaki jest na nich system? Opisz dokładnie czym są poszczególne maszyny.

danielt
Amator
Posty: 31
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

Re: VPN, 3 komputery, rSync, zmienne IP, da się?

Post autor: danielt » śr maja 09, 2018 4:16 pm

RPI 3b+ oraz drugi to 3b, jeden i drugi na OpenMediaVault. Każdy na swój serwer wrzuca pliki, które są potrzebne na innych komputerach.
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 691
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: VPN, 3 komputery, rSync, zmienne IP, da się?

Post autor: psmanek » śr maja 09, 2018 4:35 pm

Po skonfigurowaniu DDNS i otworzeniu wybranego przez siebie portu, który będzie wskazywał w sieci wewnętrznej serwer z rsynciem docelowym, nie powinno być problemów z działaniem.

Jedynym problemem będzie moment wykrywania zmian na innych maszynach. Można wywoływać synchronizację poprzez CRONa (np. co 1 min.), ale... jeśli zmian będzie dużo, trzeba zrobić wykrywanie działającego procesu, aby nie wykonywało się wiele synchronizacji na raz. Następna rozpocznie się dopiero po ukończeniu poprzedniej, zatem pliki mogą nie pojawić się od razu.

danielt
Amator
Posty: 31
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

Re: VPN, 3 komputery, rSync, zmienne IP, da się?

Post autor: danielt » wt maja 15, 2018 6:53 am

Wszystko jest i działa. Kombajn jakich mało, konfiguracja przyjemna. Podobne rzeczy na RPI powodują, że urządzenie puchnie, dosyć mocno. Dokładnie /var/log/syslog :)
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+

danielt
Amator
Posty: 31
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

Re: VPN, 3 komputery, rSync, zmienne IP, da się?

Post autor: danielt » wt maja 15, 2018 11:10 am

@psmanek
Mam jeszcze jedną sprawę. Jak zrobić - na pewno się da - żeby część ruchu z serwera - puścić na dany serwer VPN, a resztę normalnie? Na RPI - robi się to za pomocą IPTabels - wg poradnika https://www.niftiestsoftware.com/2011/0 ... interface/. Jak osiągnąć to samo na Synology?
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+

psmanek
Uczeń Mistrza
Posty: 691
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 1:18 pm

Re: VPN, 3 komputery, rSync, zmienne IP, da się?

Post autor: psmanek » wt maja 15, 2018 2:19 pm

W tych kwestiach niestety nie pomogę, ale jeśli coś jest możliwe na RPI to będzie możliwe na Synology, tak w skrócie :)

danielt
Amator
Posty: 31
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

Re: VPN, 3 komputery, rSync, zmienne IP, da się?

Post autor: danielt » wt maja 15, 2018 2:48 pm

OK, poradziłem sobie w inny sposób. Mam jeszcze jedną sprawę - bo znajomy wbił zagwozdkę. Mam na swoim Synku Serwer VPN, następnie - po podłączeniu się do VPN otrzymuję lokalny adres w postaci: 10.2.0.1 - czyli taki jaki miał mi przydzielić DHCP. Dlaczego mając dostęp do serwera i mając ten adres, mogę się zalogować na swój router, który jest pod adresem 192.x.x.x? Gdzie ustawić reguły co można, a czego nie można?
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+

danielt
Amator
Posty: 31
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

Re: VPN, 3 komputery, rSync, zmienne IP, da się?

Post autor: danielt » wt maja 15, 2018 3:25 pm

Ostatnia rzecz. Klient i serwer VPN na ziemnym IP, na jednym serwerze?
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+

danielt
Amator
Posty: 31
Rejestracja: pn kwie 30, 2018 5:57 pm
Lokalizacja: SRC

Re: VPN, 3 komputery, rSync, zmienne IP, da się?

Post autor: danielt » śr maja 16, 2018 6:30 am

@psmanek
Z wyżej wymienionymi problemami już sobie poradziłem. Nie mogę przeskoczyć jeszcze jednej rzeczy, a mianowicie jak podłączę się do serwera VPN, dostaję adres z puli 10.x.x.x, moja główna sieć jest na klasie 192.168.1.0/24 - czyli będąc gdziekolwiek, gdzie klasa sieci jest inna od mojej domowej mogę wszędzie się dostać. Ale, jak jestem gdzieś, gdzie siec jest taka jak moja, to oczywiście - odwołania adresowe idą do sieci udostępniającej internet, nie to mojej mimo połączenia VPN. Moje pytanie - kluczowe - czy da się zrobić, że jak będąc w takiej samej sieci jak moja czyli 192.168.1.0/24 wpiszę adres 10.0.0.0:4000 - to VPN lub jakakolwiek inna usługa - przekieruje mnie na odpowiedni port, adres?
̶D̶S̶2̶1̶6̶j̶ -> DS718+

ODPOWIEDZ