UPS z Synology

tralek
Amator
Posty: 10
Rejestracja: pt gru 18, 2015 12:13 pm

Re: UPS z Synology

Post autor: tralek » śr sty 03, 2018 7:30 pm

Testowaliśmy produkty tego dostawcy i niestety robią różnie. Większość nie spełnia w 100% norm europejskich dla UPSów i wymaga większych lub mniejszych poprawek. Jak ktoś chce UPS taki co działa dobrze i na lata to APC - zweryfikowane w testach.

dan626
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: czw mar 01, 2018 8:37 am

Re: UPS z Synology

Post autor: dan626 » wt mar 13, 2018 3:01 pm

stanley99 pisze:
wt gru 26, 2017 9:22 pm
Absolutnie nie jest moim zamiarem kogokolwiek zniechęcać do stosowania UPS-ów, ale chciałem pokazać, że urządzenie, którego niejako podstawowym celem jest zapobieganie awariom "energetycznym" samo stało się jej przyczyną...
Wyjątkowy pech, mam kilkadziesiąt UPSów, niektóre mają >10 lat i wymieniam tylko akumulatory. W ubiegłym roku podczas wichury, uratowały mi komputery i inne urządzenia. Kilka UPSów padło w taki sposób, że działały tylko z baterii, z sieci nie. Nie przepuściły przepięcia dalej. Nie kupujcie tylko Power Walkera, bo tak brzęczą, że jakbym miał to w pokoju, to poleciałby za okno... ;)
DS 1517+ 6TB 8GB RAM
DS 216J 2TB

Zibi74
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: pt mar 02, 2018 9:35 pm

Re: UPS z Synology

Post autor: Zibi74 » pt mar 30, 2018 10:50 am

Nie przesadzaj z tym brzęczeniem PowerWalker, mam od 3 miesięcy, cisza, spokój. było wyłączenie prądu, bo strażacy testowali przeciwpożarowe wyłączniki prądu w bloku i wszystko śmigało bez problemu. Jedyny problem, że czasami traci połączenie z NAS'em. Następuje utrata połączenia NAS'a z UPS'em, a po chwili z automaty połączenie zostaje nawiązane. Upierdliwe, gdyż za każdym razem generuje to powiadomienia. Ale da się z tym żyć :)

Fixer
Trochę Wie
Posty: 62
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am

Re: UPS z Synology

Post autor: Fixer » czw maja 17, 2018 1:08 am

stanley99 pisze:
wt gru 26, 2017 9:22 pm
Napięcie na wyjściu UPS-a osiągnęło bodaj 278V, potem logów już nie było... Uwalony został bodajże switch, router, czy NAS przeżył tego nie pamiętam, ale mogę się przy najbliższej okazji zapytać...
tu sprawa może być nieco inna (to moja hipoteza)... a mianowicie mogło dojść do przepięcia na tzw. prądzie wstecznym (czyli już za UPS'em a nie przed nim np. z sieci), lub przeciążenia UPS w momencie zaniku prądu, stare modele UPS miały ten problem głęboko w.... dlatego warto znajomego zapytać co miał wpięte w UPS, może były to wtyczki bez bolca albo chińskie zasilacze antenowe, które wywalają do prądu wstecznego/powrotnego (od pioruna). W starych UPS były bezpieczniki topikowe, teraz montowane są lepsze automaty. Osobiście polecam sprawdzony w boju Schneider Electric.

ODPOWIEDZ