Maszyna wirtualna

tomaasz
Trochę Wie
Posty: 67
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Maszyna wirtualna

Post autor: tomaasz » wt lut 20, 2018 12:42 am

Zainstalowałem sobie na VM Ubuntu, zgodnie z instrukcją https://www.youtube.com/watch?v=8GmyXQxGyrQ
Tylko mocno mi muli (lag), nawet w lokalnej sieci.

I zastanawiam się czy to tak musi być, a może to wina routera lub nieprawidłowo przydzielonych zasobów.

NAS jest podłączony do routera przez LAN1 a liście hostów widzę prędkość 100 Mb/s, no a chyba powinno być 1Gb/s ? Router (ZTE MF283+) jest teoretycznie 1 Gb, to czemu tu jest 100 Ms ?

Czy zasoby które przydzieliłem Ubuntu są wystarczające ?

Będę wdzięczny za Waszą opinię
pozdrawiam
Tomek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS918+
RT2600ac

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Maszyna wirtualna

Post autor: WILU » wt lut 20, 2018 8:17 am

tomaasz pisze:
wt lut 20, 2018 12:42 am
NAS jest podłączony do routera przez LAN1 a liście hostów widzę prędkość 100 Mb/s, no a chyba powinno być 1Gb/s ? Router (ZTE MF283+) jest teoretycznie 1 Gb, to czemu tu jest 100 Ms ?
podłącz najpierw ten router bezpośrednio np do PC-ta czy laptopa i sprawdź z jaką prędkością zestawia połączenie, bo okazuje się że na rynku mogą być wersje urządzeń nieco się różniące, w zależności na potrzeby kogo zostały dostarczone (np czasem się zdarza, że na potrzeby jakiegoś dostawcy internetu robiona jest okrojona wersja, np z portami lan 100Mbit/s zamiast 1000Mbit/s)
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

tomaasz
Trochę Wie
Posty: 67
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: Maszyna wirtualna

Post autor: tomaasz » wt lut 20, 2018 9:45 am

dzięki za pomysł.

tylko że mój laptop i NAS są już wpięte bezpośrednio do jednego routera ZTE MF283+
jak sprawdzić z jaką prędkością jest zestawione połączenie ?
DS918+
RT2600ac

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: Maszyna wirtualna

Post autor: WILU » wt lut 20, 2018 10:07 am

tomaasz pisze:
wt lut 20, 2018 9:45 am
jak sprawdzić z jaką prędkością jest zestawione połączenie ?
laptop oczywiście podłącz kablem, nie po wifi.
jeśli masz windows 10 to wejdź do panelu sterowania -> sieć i internet -> ethernet
tam zapewne będzie pokazane z jaką prędkością jest zestawione połączenie.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

tomaasz
Trochę Wie
Posty: 67
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: Maszyna wirtualna

Post autor: tomaasz » wt lut 20, 2018 10:17 am

ok, dzięki
wydaje mi się jednak że to wina Ubutu a nie serwera i routera.
jak łącze się zdalnie (spoza sieci lokalnej) do DSM przez quickconnect.to to wszystko działa bardzo sprawnie, bez laga.
Czyli coś nie tak jest z Ubuntu lub z ustawieniami VM
DS918+
RT2600ac

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1091
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Maszyna wirtualna

Post autor: mikhnal » wt lut 20, 2018 10:33 am

Spróbuj zmienić wirtualną kartę sieciową na inną:
sshot-1.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

tomaasz
Trochę Wie
Posty: 67
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: Maszyna wirtualna

Post autor: tomaasz » wt lut 20, 2018 10:47 am

WILU pisze:
wt lut 20, 2018 10:07 am
tomaasz pisze:
wt lut 20, 2018 9:45 am
jak sprawdzić z jaką prędkością jest zestawione połączenie ?
laptop oczywiście podłącz kablem, nie po wifi.
jeśli masz windows 10 to wejdź do panelu sterowania -> sieć i internet -> ethernet
tam zapewne będzie pokazane z jaką prędkością jest zestawione połączenie.
Dzięki za instrukcję, sprawdziłem i niestety jest 100.
Także kiszka. Na szczęście dziś przychodzi RT2600ac i przepnę wszystko na niego. A z ZTE MF283+ zrobię modem i wyłączę opcje router'a na nim.
DS918+
RT2600ac

tomaasz
Trochę Wie
Posty: 67
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: Maszyna wirtualna

Post autor: tomaasz » wt lut 20, 2018 11:47 am

mikhnal pisze:
wt lut 20, 2018 10:33 am
Spróbuj zmienić wirtualną kartę sieciową na inną:

sshot-1.png
dzięki!
zmieniłem na rtl i może trochę lepiej.
szalu jednak nie ma
DS918+
RT2600ac

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1091
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Maszyna wirtualna

Post autor: mikhnal » wt lut 20, 2018 11:58 am

Ale nadal 100 Mbit?
DS3018xs
DSM 6.2-23739
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941
16GB Sandisk Extreme SDHC U3

tomaasz
Trochę Wie
Posty: 67
Rejestracja: śr gru 13, 2017 9:32 am

Re: Maszyna wirtualna

Post autor: tomaasz » wt lut 20, 2018 12:37 pm

tak jest nadal 100, ale to jak ustaliłem dzięki @WILU jest związane z routerem do którego jest podpięty NAS.
DS918+
RT2600ac

ODPOWIEDZ