dsvideo nie odtwarza zdalnie

semimatt
Amator
Posty: 21
Rejestracja: pt lip 06, 2018 2:40 pm

Re: dsvideo nie odtwarza zdalnie

Post autor: semimatt » czw lip 12, 2018 4:06 pm

stanley99 pisze:
czw lip 12, 2018 7:31 am


Jeśli odtwarzacz potrafi odtworzyć dany format, streamować będzie każdy Synek. Wersje Play są dedykowane do transkodowania (czyli zamiany formatu/rozdzielczości do obsługiwanej przez odtwarzacz), ale tylko w pewnych konfiguracjach hardware i software. Więcej informacji w artykułach tutaj:
https://www.synology.com/pl-pl/knowledg ... _my_device
https://www.synology.com/pl-pl/knowledg ... _my_device
- trzeba uważnie się wczytać w tabelki ;)
z pierwszego linku moge wywnioskowac ze ds218play w ogole nie jest w ani jednej grupie ujety... :D ale patrzac gdzie sa przypisane urzadenia z koncowką PLAY to nalezy do grupy 1 wiec wszystko powinno byc wyswietlane poprawnie.

w drugim linku urządzenie 218play jest w 3 grupie i video tez powinno byc to bez problemu wyswietlane w przegladarce czy na telefonie.

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 167
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: dsvideo nie odtwarza zdalnie

Post autor: stanley99 » pt lip 13, 2018 8:21 am

semimatt pisze:
czw lip 12, 2018 4:06 pm
z pierwszego linku moge wywnioskowac ze ds218play w ogole nie jest w ani jednej grupie ujety... :D ale patrzac gdzie sa przypisane urzadenia z koncowką PLAY to nalezy do grupy 1 wiec wszystko powinno byc wyswietlane poprawnie.
Skoro DS218play, oczywiście właściwy jest link drugi. W pierwszym w ogóle nie ma tego modelu na listach grup. Nie podawałbym tego linku gdybyś od razu na początku topicu napisał jakiego masz Synka, a wróżką nie jestem. Zresztą najlepiej wrzucić symbole posiadanego sprzętu do stopki w profilu i nie trzeba pisać za każdym razem (aczkolwiek w Tapatalk nie widać).
w drugim linku urządzenie 218play jest w 3 grupie i video tez powinno byc to bez problemu wyswietlane w przegladarce czy na telefonie.
Tabela1 mówi w jakich okolicznościach może zachodzić transkodowanie w Videostation bądź DS Video. A co znaczy termin transkodowanie napisano w pierwszym zdaniu artykułu. Do tego dochodzą Uwagi, z których wynika, że poddane transkodowaniu pliki muszą spełniać określone warunki - odpowiednie kodeki, rozdzielczość, itp.

Powiem może inaczej. Uważam trochę za dużo rzeczy zostało poruszonych na raz w tym wątku. Tytuł topicu jest o DS Video i pierwsze zdanie jest o niemożności odtwarzania pliku pod Androidem, potem poszło o udostępnianiu przez linki, transkodowaniu, przeglądarkach, jeszcze coś o miniaturkach...
Wróćmy może zatem jeszcze raz do pierwszego postu.
Napisałeś, że nie możesz odtworzyć na komórce jakiegoś pliku .mov (kodek niewiadomy). To ja pytam jeszcze raz: czy na tejże komórce prócz DS Video zainstalowałeś MX Player? Odtwarzacz ten jest zalecany przez Synology - i helpie DS Video, i też w tym artykule o transkodowaniu. Dla Androida: "* Obsługiwane formaty zależą od urządzenia. Zaleca się zainstalowanie odtwarzacza MX Player, który zapewni optymalną pracę aplikacji.". Swoją drogą z tabelki wynika, że dla Androida mogą być transkodowane tylko pliki 4K z kodekiem H.265. Ale zostawmy transkodowanie, jeszcze dla jasności - ten mov nie odtwarza się w DS Video w sieci lokalnej czy tylko przez dostęp zdalny? Jak dostajesz się zdalnie w DS Video?

Odnośnie udostępniania filmów w Videostation przez link - nie stosuję tej metody. Do Synka dostaję się z zewnątrz tylko przez VPN, dzięki czemu (niemal) wszystko działa jak w sieci lokalnej. Może to kwestia odpowiedniego przekierowania portów?
Co do DS Video na Win10 - dałem tylko jako przykład (skoro w tytule DS Video), że takie coś też istnieje i pod Win10 pewne rzeczy tylko w nim mogę odtworzyć (konkretnie stream na żywo z DVB-T).
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

semimatt
Amator
Posty: 21
Rejestracja: pt lip 06, 2018 2:40 pm

Re: dsvideo nie odtwarza zdalnie

Post autor: semimatt » pt lip 20, 2018 12:02 am

stanley99 pisze:
pt lip 13, 2018 8:21 am
[
Odnośnie udostępniania filmów w Videostation przez link - nie stosuję tej metody. Do Synka dostaję się z zewnątrz tylko przez VPN, dzięki czemu (niemal) wszystko działa jak w sieci lokalnej.
ty moze sie dostajesz.. ale mi wlasnie na tym zalezy najbardziej zeby link dzialal probowalem kilkunastu roznych rozszerzen plikow :/
oczywiscie moge za kazdym razem jak chce cos komus wyslac do ogladniecia tworzyc konto osobne i dodawac plik osobno do osobnego udostepnionego jako jedynego folderu (wtedy dziala) ale to przerost formy nad trescią.

w skrocie przykladowy link ktory nie dziala zdalnie jako link udostepniania (na tym samym kompie i w tej samej przegladarce dziala po zalogowaniu jako user do dsm

na odtwarzaniu na komorce juz najmniej mi zalezy bo przez appke tylko ja i tak mam dostep... a klient i tak powinien poslugiwac sie linkiem udostepniania do ogladania. np.


https://semimatt.myDS.me:5001/vs/sharin ... Rlby0xMTI=

ponizej w zalaczeniu - plik nie odtwarza sie poprzez link udostepniania , a kolejny to jako zalogowany user w dsm juz tak. ta sama przegladarka,,, odtwarzacz i tak otwiera sie w osobnym oknie i player w linku udostepniania jest doslownie ten sam co w przypadku odtwarzania przez panel usera dsm.. .nie rozumiem czemu to nie dziala.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

j0seph
Trochę Wie
Posty: 78
Rejestracja: czw mar 31, 2016 1:45 pm
Lokalizacja: Gdańsk/Lublin

Re: dsvideo nie odtwarza zdalnie

Post autor: j0seph » pt lip 20, 2018 6:19 pm

semimatt pisze:
pt lip 20, 2018 12:02 am
ponizej w zalaczeniu - plik nie odtwarza sie poprzez link udostepniania , a kolejny to jako zalogowany user w dsm juz tak. ta sama przegladarka,,,
Utknąłem w tym samym punkcie,
wydaje mi się że można zgłosić ten temat supportowi.
DS415Play | RS815 | DS115j

semimatt
Amator
Posty: 21
Rejestracja: pt lip 06, 2018 2:40 pm

Re: dsvideo nie odtwarza zdalnie

Post autor: semimatt » pt lip 27, 2018 1:11 am

tak zrobie w wolnej chwili... przeprowadzka, robota itp... :/

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 167
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: dsvideo nie odtwarza zdalnie

Post autor: stanley99 » pt lip 27, 2018 1:45 pm

semimatt pisze:
pt lip 20, 2018 12:02 am
na odtwarzaniu na komorce juz najmniej mi zalezy bo przez appke tylko ja i tak mam dostep... a klient i tak powinien poslugiwac sie linkiem udostepniania do ogladania. np.
Sęk trochę w tym, że zakładasz temat, który w tytule ma DSVideo, co mi najbardziej kojarzy się właśnie z aplikacją na smartfony (choć także pod tą nazwą występuje dla Win10, czy tv Samsung), w pierwszym poście też wspominasz o jakimś-tam problemie na telefonie, a potem okazuje się, że w sumie chodzi o coś innego i na odtwarzaniu w komórce Ci nie zależy. Może na przyszłość - nie piszę tego złośliwie - nadawaj tytuły tematów bardziej związane z tym co chcesz przekazać w treści.
------------------------
Wracając do linków udostępnianych w VideoStation, czy też w DSVideo. Przyjrzałem się nieco, aczkolwiek ze względu na letnią kanikułę niezbyt wnikliwie. Też wolę poleżeć na słoneczku czy pojeździć na rowerze, niż ślęczeć przy komputerze (się nawet zrymowało 8-) ) . Mimo to w międzyczasie spróbowałem kilka filmów w rożnych formatach, kodekach, itp. Oto kilka moich luźnych spostrzeżeń. Choć nie ręczę, czy wszystkie są słuszne, trudno sprawdzić wszystkie kombinacje ;-) Sprawdzałem głównie na laptopie z Win10, w Chrome i Firefoxie:

1. Rzeczywiście jest tak jak Koledzy opisują. Czyli po zalogowaniu przez Videostation / DSVideo filmy w wielu formatach działają, a te same przez udostępnione publicznie linki już nie. Nie odtwarzają się nawet filmy zapisane z tunera DVB-T, podłączonego do tegoż samego Synka, na którym są nagrywane i udostępniane...
ALE z jednym wyjątkiem: filmy zapisane w kontenerze (czy też formacie) MP4, np. ściągnięte z Youtube są odtwarzane poprawnie. Nawet w przeglądarce w moim smartfonie :-) Odtwarzane są także pliki z rozszerzeniem .MOV z mojej kamerki samochodowej - lecz bliższa analiza wykazała, że w rzeczywistości są zapisane własnie w kontenerze MP4 i kodekiem h264. Tak przynajmniej pokazuje informacja o multimediach w VideoStation, choć zapewne są programy "dogłębniej" analizujące zawartość plików video. Przy okazji widać tu, że: a) rozszerzenie jeszcze o niczym nie świadczy, b) podstawowe informacje o kontenerze/kodeku można zaczerpnąć właśnie w Videostation, najlepiej przeglądarce na komputerze, info w DSVideo są bardziej ubogie.

2. Coś mnie tknęło, odpaliłem starego laptopa, jeszcze z Vistą, którego już nie aktualizuję (trzymam tylko ze względu na stację DVD). Tam mam Firefoxa jeszcze z wtyczką VLC. I na nim wszystkie udostępniane linki ruszyły!

3. Zaobserwowałem również, że gdy odtwarzam filmy w różnych formatach (prócz MP4) przez Videostaton / DSVideo (czyli będąc zalogowanym do DSM) pojawia się proces ffmpeg. Natomiast nie widać go przy odtwarzaniu kontenera MP4, kodeka h264. ffmpeg nie pojawia się także gdy oglądam filmy w różnych formatach na tym starym laptopie z FF+wtyczka VLC.

4. Zachodzi teraz pytanie: dlaczego tak się dzieje? Moja teoria jest następująca. Przeglądarki potrafią natywnie dekodować tylko video w formacie MP4/h264. Jeżeli zalogujemy się do Videostation, inne formaty są transkodowane przez serwer do formatu obsługiwanego przez przeglądarkę (dlatego pojawia się proces ffmpeg). Natomiast jeżeli próbujemy odtwarzać przez udostępniany link, transkodowanie nie jest obsługiwane i dlatego można obejrzeć tyko pliki MP4/h264. Z kolei w przypadku przeglądarki z zainstalowaną wtyczką VLC dekodowaniem streamu zajmuje się właśnie VLC, czyli odtwarzacz, który "łyka" prawie wszystkie formaty. Serwer nie musi w tym przypadku nic transkodować.
Sęk w tym, że obecne wersje przeglądarek FF i Chrome (tych głownie używam) nie obsługują wtyczek VLC, choć instalację Synology usilnie zaleca - patrz(cie) help VideoStation: https://www.synology.com/pl-pl/knowledg ... eoplayback

Wniosek jest dla mnie następujący: jeżeli chcemy, aby udostępniany publicznie plik był możliwy do obejrzenia przez jak nawiększą liczbę klientów, w sensie rozmaitych przegladarek, systemów - video powinno być w formacie MP4/h264. Ewentualnie trzeba zmusić odbiorców do zainstalowania starszych wersji przeglądarek+VLC ;-)

Uff, to tyle co zaobserwowałem.
j0seph pisze:
pt lip 20, 2018 6:19 pm
Utknąłem w tym samym punkcie,
wydaje mi się że można zgłosić ten temat supportowi.
Popieram jak najbardziej. Moje powyższe to tylko przypuszczenia. Jestem tylko zwykłym juzerem domowego NAS-a. Też chciałbym po prostu tylko kliknąć i oglądać ;-) Być może pliki udostępniane publicznie innego formatu niż MP4/h264 serwer powinien również je transkodować, tak jak to robi przy zalogowaniu do VS. Tylko co z obciążeniem procka gdy podłączy się naraz kilku-nastu-dziesięciu użytkowników? U mnie ffmpeg zajmuje np. ok. 20%.
Ale tymczasem szykuję się na rower ;-)

EDIT
I jeszcze jedno. Testy można łatwo przeprowadzać w sieci lokalnej, nie trzeba udostępniać łącza na zewnątrz, przekierowywać portów, itp. Wystarczy w udostępnianym linku adres domeny zastąpić adresem IP serwera w sieci LAN.
Np. zamiast:
http://jan_kowalski.synology.me:5000/video/vs/sharing/MfrlgHvo#!bW92aWUtOTM5
wpisać w przegladarce:
http://<ip_nas_w_lan>:5000/video/vs/sharing/MfrlgHvo#!bW92aWUtOTM5
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 167
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: dsvideo nie odtwarza zdalnie

Post autor: stanley99 » czw sie 02, 2018 6:27 pm

Witam

Zdaje się znalazłem rozwiązanie problemu (nie)odtwarzania niektórych filmów przez link udostępnianych publicznie, podczas gdy są prawidłowo po zalogowaniu przez Video Station / DS Video - komunikat "Format video nie jest obsługiwany przez Mój komputer"
Trzeba po prostu wejść w ustawienia VS, zakładkę Zaawansowane i ustawić:
Udostępnianie publiczne - Zezwól na transkodowanie

Przy okazji odpowiadam na swoje pytanie:
Tylko co z obciążeniem procka gdy podłączy się naraz kilku-nastu-dziesięciu użytkowników?
Pojawi się taki oto komunikat:
VS transkodowanie.jpg
- chyba, że video nie wymaga transkodowania, czyli jak wynika z moich wyżej opisanych doświadczeń jest w formacie MP4/h264, lub użytkownik łączy się z (starszej) przeglądarki z zainstalowaną wtyczką VLC. Komunikat pojawia się również po zalogowaniu VS czy DS Video, gdy więcej niż 1 użytkownik próbuje odtwarzać materiały wymagające transkodowania.
Przynajmniej na moim prawie już 5-letnim DS214play, być może mocniejsze skrzynki obsłużą transkodowanie dla >1 użytkownika.

Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

zabinskiwojciech
Początkujący
Posty: 2
Rejestracja: ndz sie 12, 2018 3:31 pm

Re: dsvideo nie odtwarza zdalnie

Post autor: zabinskiwojciech » pn sie 13, 2018 3:23 pm

Witam
Ja u siebie wyłączyłem transkodowanie wideo w APK Android DSvideo i nagle zaczęły mi działać streamingi z tuntera DVB-T oraz DVB-S i wszystkie filmy które mam w bibliotece też się odtwarzają, przy włączonym transkodowaniu odpalał mi się jeden film na dziesięć ...
Ja tam nic nie zmieniałem więc pewnie po jakiejś zmianie softu coś siadło.
DS, znowu wymiana... Zasoby znikają szybciej niż w Androidzie... :o

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 167
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: dsvideo nie odtwarza zdalnie

Post autor: stanley99 » pn sie 13, 2018 4:37 pm

zabinskiwojciech pisze:
pn sie 13, 2018 3:23 pm
Witam
Ja u siebie wyłączyłem transkodowanie wideo w APK Android DSvideo i nagle zaczęły mi działać streamingi <...>
Tutaj kolegom @j0seph i @semimatt chodziło o zezwolenie transkodowania dla linków udostępnianych publicznie. Czyli możliwych do oglądania w przeglądarce "przez każdego", bez konieczności logowania się użytkownika do VS. Opcja dostępna tylko w ustawieniach Video Station, a nie w DS Video:
Udostepnianie publiczne.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

ODPOWIEDZ