DLNA ginie w sieci

kolin
Amator
Posty: 26
Rejestracja: śr sty 06, 2016 10:31 pm
Lokalizacja: GB

DLNA ginie w sieci

Post autor: kolin »

Mam problem z serwerem DLNA na moim DS415+. Mianowicie wszystkie moje urządzenia w sieci tj. PC stacjonarny, laptop, TV Samsung, amplituner ONKYO, traci połączenie z serwerem DLNA po kilkudziesięciu minutach (nie więcej niż 30 min). Objawia się to tym, że nawet podczas odtwarzania filmu z serwera na TV wykasuje informacja, utracono połączenie z serwerem, serwer niedostępny :( czarny obraz i muszę zalogować się do DS zresetować serwer multimediów, bądź wprowadzić jakieś zmiany w ustawieniach i wtedy serwer pojawia się na nowo. Po czym oglądam kolejne 20-30 minut i znowu to samo - utrata połączenia. Wszystko inne działa bez problemu - mail, cloud station, photo station, ftp, samba - tylko DLNA ginie.
Próbowałem zmieniać ustawienia - Interwał anonsowania SSDP od 920 poprzez 500, 600 , 180 a nawet 1 - i nic to nie daje, próbowałem odinstalować pakiet serwera i zainstalować na nowo - też bez żadnego skutku.

Nie jest to wina sieci, ponieważ w sieci mam drugi serwer 212j - który służy mi tylko jako backup serwer - ale dla testu zainstalowałem na nim serwer multimediów i on zawsze jest widoczny dla wszystkich urządzeń. Więc problem leży tylko i wyłącznie po stronie 415+.

Czy ktoś miał podobne problemy? wszystkie sugestie, co z tym zrobić bardzo mile widziane

Dzięki
DS415+ 8GB RAM mod / DSM 6.2.1-23824 Update 1 / btrfs
DS212j - backup / DSM 6.2.1-23824 Update 1 / ext4
Asus RT-AC87U powered by Asuswrt-Merlin
RT2600ac / SRM 1.2.1-7779 /
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: DLNA ginie w sieci

Post autor: stanley99 »

Hm, na innym forum było kiedyś trochę topiców o "znikającym" DLNA. Sam kiedyś doświadczyłem, jeszcze w czasach DSM 4.x, u mnie miało to związek jakby z kopiowaniem na dysk USB, choć głowy nie dam. Zresztą najlepiej sam spójrz, np.:
http://pronas.pl/temat/znikaj%C4%85cy-s ... lna.15183/
http://pronas.pl/temat/ds-nie-widoczny- ... lna.13358/
http://pronas.pl/temat/znikaj%C4%85ce-dlna.14429/

P.S. Może na początek spróbuj testowo zatrzymać (na ile się da) inne usługi, maile, cloudy, etc. itp. ? Albo pójść w kierunku urządzeń multimedialnych, np. pozostawić w sieci tylko telewizor, resztę czasowo odłączyć, itp. ?
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Endrju70
Początkujący
Posty: 1
Rejestracja: pt lut 10, 2017 6:22 am

Re: DLNA ginie w sieci

Post autor: Endrju70 »

Witam, mam dokładnie taki sam problem na DS1815+. Jeszcze 2 tygodnie temu wszystko było ok. Obecnie na telewizorze Samsung po upływie 30-40 minut strumień z nasa-a jest rozłączany. Na razie szukam przyczyny.
Awatar użytkownika
arczi74dk
Amator
Posty: 13
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 1:47 pm

Re: DLNA ginie w sieci

Post autor: arczi74dk »

U mnie dokładnie to samo tylko że mój DS413j rozłącza się w różnych odstępach czasowych. Czasami obejrzę 1 min. filmu, a czasami odrobinę dłużej. 2-3 tygodnie temu wsio było dobrze, a teraz kicha. TV LG wywala komunikat że urządzenie rozłączone. Na próbę podłączyłem odtwarzacz WD TV Live Hub i to samo.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1086
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DLNA ginie w sieci

Post autor: Przemuss »

Wygląda to na wadliwą aktualizację.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
arczi74dk
Amator
Posty: 13
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 1:47 pm

Re: DLNA ginie w sieci

Post autor: arczi74dk »

Też o tym pomyślałem bo przed ostatnią aktualizacją wsio było ok.
Wszelkie próby postawienia DLNA na nogi nie przynoszą skutku.
Przemuss
Wyrocznia
Posty: 1086
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DLNA ginie w sieci

Post autor: Przemuss »

Zgłaszaj do supportu. Niech wiedzą że coś skopali.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676
Awatar użytkownika
arczi74dk
Amator
Posty: 13
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 1:47 pm

Re: DLNA ginie w sieci

Post autor: arczi74dk »

Zgłoszenie wysłane, ale jakby komuś coś się udało zdziałać to niech da znać.
Awatar użytkownika
arczi74dk
Amator
Posty: 13
Rejestracja: ndz kwie 03, 2016 1:47 pm

Re: DLNA ginie w sieci

Post autor: arczi74dk »

Dziś ponownie podszedłem do tematu. Nie wiem dlaczego tego wcześniej nie zrobiłem, ale dziś problem z DLNA został rozwiązany.
I tak, zrobiłem update do DSM 6.1-15047 Update 1, ale to nie przyniosło oczekiwanego skutku, więc postanowiłem odinstalować "Serwer multimediów".
Po ponownej jego instalacji dlna zaczęło działać bez problemów.

Wygląda na to że up:15047 zrobił trochę zamieszania.
wlodekh
Trochę Wie
Posty: 129
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: DLNA ginie w sieci

Post autor: wlodekh »

Działa Wam poprawnie serwer multimediów? U mnie niektóre płyty po DLNA się odtwarzają, a niektóre nie, i to zarówno na amplitunerze jak i na komputerze. Co ciekawe, te same płyty bez problemu idą na TV. Płyty są losowe, zarówno mp3 jak i flac. Przeinstalowałem serwer multimediów i nic to nie dało, teraz puściłem jeszcze raz indeksowanie, ale nadal to samo. Katalogi są wyświetlane normalnie, ale odtworzyć się nie da. Jeśli ktoś ma podobny problem to proszę dać znać.

Edycja.
Jak w ustawieniach serwera multimediów włączyłem transkodowanie dźwięku to odtwarza to co wcześniej nie chciał - plik flac, amplituner pokazuje, że to wav. Nigdy wcześniej nie musiałem transkodować, podejrzewam więc, że to nie wina serwera multimediów tylko amplitunera. Ostatnio aktualizowałem w nim firmware i od tego się chyba zaczęło.
DS720+ | RAM Crucial 8GB DDR-2666 SODIMM | WD Purple 4TB | WD Purple 6TB | Btrfs
ODPOWIEDZ