Indeksowanie multimediów

ODPOWIEDZ
look12
Trochę Wie
Posty: 108
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Indeksowanie multimediów

Post autor: look12 » pn maja 09, 2016 9:29 pm

Proszę sprawdź jeszcze jak wygląda ta sama komenda gdy indeksowanie się zakończy.
DS916+ / DSM 6.1.4-15217 /
DS112+ / DSM 6.1.4-15217 /
RT1900ac / SRM 1.1.6-6931 /

pepeEL
Trochę Wie
Posty: 121
Rejestracja: śr gru 16, 2015 9:37 pm

Re: Indeksowanie multimediów

Post autor: pepeEL » pn maja 09, 2016 9:30 pm

Kod: Zaznacz cały

admin@Synology_DS713:/$ ps -ely | grep synoindexscand
S     0 28788 12781  0  90  10  3504 15581 SyS_ep ?        00:00:00 synoindexscand
admin@Synology_DS713:/$
Synology DS713+ @ DSM 6.1-15047 Update 1+upgrade RAM DDR3 4GB + TVHeadend 4.1.2141
Synology RT2600ac @ SRM 1.1.5-6542 Update 4+Huawei E3276s-150 backup
Domoticz 3.6807 on Raspberry Pi3+Z-Wave RaZberry 1+Dallas 1-Wire+RFLink 433Mhz FW 45+Mi-Light

look12
Trochę Wie
Posty: 108
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Indeksowanie multimediów

Post autor: look12 » pn maja 09, 2016 9:44 pm

No to wiele wyjaśnia. Być może różnica w hardware serwerów zwraca różne informacje.
U mnie po indeksowaniu komenda zwraca:

Kod: Zaznacz cały

admin:/var/services/homes/admin$ ps -ely |grep synoindexd
S     0  5980     1  0  90  10  1316  2604 epoll_ ?        00:00:00 synoindexd
admin:/var/services/homes/admin$
i w skrypcie poszukuję ciągu znaków "epoll_" zmień ten ciąg znaków na "SyS_ep" i sprawdź czy działa.
A i jeszcze jedno, uruchomiony poprzednio skrypt cały czas działa. Trzeba go odszukać poprzez komendę ps - ef | grep "nazwa skryptu" i zabić proces

Kod: Zaznacz cały

kill -9 "nr procesu"
lub zrestartuj serwer.

EDIT:
Przy testowaniu, skrypt uruchom ręcznie z konsoli, a w DSM obserwuj status indeksowania. Skrypt powinien się zakończyć, gdy indeksowanie uzyska status zakończono. Gdyby tak się nie stało skrypt przerwiesz przez ctr+c - nie będzie wisiał w systemie. W skrypcie za rm możesz dać echo Koniec - zostanie wyświetlony napis po zakończeniu skryptu.
DS916+ / DSM 6.1.4-15217 /
DS112+ / DSM 6.1.4-15217 /
RT1900ac / SRM 1.1.6-6931 /

stanley99
Trochę Wie
Posty: 122
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Indeksowanie multimediów

Post autor: stanley99 » wt maja 10, 2016 7:13 am

pepeEL pisze:Ja uzywam TVH jeszcze na telefonie. Ogladam sobie TV jak położe się np spać a żona nie chce TV w sypialni hehe :)
VS też pozwala wysyłać stream na urządzenia mobilne. Nie chodzi mi żeby się licytować, tylko stwierdzam fakt. W ogóle w dobie serwisów takich jak telewizjada.net streamowanie tv przy pomocy własnego sprzętu/softu IMHO coraz bardziej traci sens. Nie wspominając ilości kanałów w porównaniu do (polskiego) DVB-T... No chyba, że komuś bardzo zależy, żeby oglądać na telefonie w jakości HD (w DVB-T raptem dwa kanały: TVP1 i 2). Albo nie ma dostępu do netu ;)
Unr3al2 pisze:Inna sprawa, że tvh obsługuje dvb-s/s2 oraz iptv ale to nie wątek tutaj.
O ile pamietam VS też ma na liście kilka kompatybilnych tunerów DVB-S. Lecz o ile kiedyś rozczajałem trochę temat, nie umozliwiają wspólpracy z modułami/kartami CAM, czyli odpada odbiór kanałów kodowanych.

Wracając nieco do meritum: nie powinno być tak, że to indeksowanie powinien robić TVH? Uważam skoro pakiet jest dostępny dla Synka, producent zadbać o tę funkcję, a nie żeby userzy dorabiali jakieś protezy. Kiedyś chwilę bawiłem się DVBLink i tam o ile pamiętam nagrania były natychmiast widoczne w DLNA. @pepeEL zgłaszałeś to im?
Pozdrawiam.
DS214play | 6.1.4-15217 Update 1
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

look12
Trochę Wie
Posty: 108
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Indeksowanie multimediów

Post autor: look12 » wt maja 10, 2016 8:14 am

Dobra, podsumuje swoje posty w tym wątku, zacznę od krytyki tego co zaproponowałem w skryptach.
Rozwiązanie jest siłowe i jest w konflikcie z zamierzeniem twórców DSM.
Logika o którą zostało oparte działanie skryptu jest mało finezyjna, a drobna łatka systemowa może rozłożyć działanie skryptu.
Zgadzam się ze Stanley99, że właściwym działaniem jest poprawienie TVH w zakresie usuwania plików (swoją drogą jak to działało w 5.2 ?), a DSM w zakresie indeksowania w wer 6.0 (w 5.2 nie zauważyłem problemów z indeksowaniem).
pepeEL, to do czego zachęcam Ciebie, to na bazie tych eksperymentów zerknij do manualna basha, będziesz miał więcej satysfakcji jak coś dodasz, usuniesz lub poprawisz, a przede wszystkim będziesz bardziej świadomie używał tego typu rozwiązań.
W sumie dla Ciebie jestem przypadkową osobą, do której możesz kierować się zasadą ograniczonego zaufania co do mojej wiedzy, umiejętności czy też zamierzeń.
Zaproponowane rozwiązanie przez Unr3al2 jest dużo lepszym rozwiązaniem, poprawia usuwanie plików w TVH i nie ingeruje w zamierzenia twórców DSM,a. Nie jest też idealne, no cóż też jest protezą dla TVH.
DS916+ / DSM 6.1.4-15217 /
DS112+ / DSM 6.1.4-15217 /
RT1900ac / SRM 1.1.6-6931 /

pepeEL
Trochę Wie
Posty: 121
Rejestracja: śr gru 16, 2015 9:37 pm

Re: Indeksowanie multimediów

Post autor: pepeEL » wt maja 10, 2016 9:03 am

TVH nie jest oficjalna apka od Synology.
Dwa że problem zgłaszałem do Synology ale na razie nic z tego bo nawet pliki wgrane przez SSH nie sa indeksowane. DSM analizuje tylko wgrane przez ich apki i przez sambe...
Synology DS713+ @ DSM 6.1-15047 Update 1+upgrade RAM DDR3 4GB + TVHeadend 4.1.2141
Synology RT2600ac @ SRM 1.1.5-6542 Update 4+Huawei E3276s-150 backup
Domoticz 3.6807 on Raspberry Pi3+Z-Wave RaZberry 1+Dallas 1-Wire+RFLink 433Mhz FW 45+Mi-Light

Unr3al2
Stały Bywalec
Posty: 251
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Indeksowanie multimediów

Post autor: Unr3al2 » wt maja 10, 2016 9:27 am

stanley99 pisze:
pepeEL pisze:Ja uzywam TVH jeszcze na telefonie. Ogladam sobie TV jak położe się np spać a żona nie chce TV w sypialni hehe :)
VS też pozwala wysyłać stream na urządzenia mobilne. Nie chodzi mi żeby się licytować, tylko stwierdzam fakt. W ogóle w dobie serwisów takich jak telewizjada.net streamowanie tv przy pomocy własnego sprzętu/softu IMHO coraz bardziej traci sens. Nie wspominając ilości kanałów w porównaniu do (polskiego) DVB-T... No chyba, że komuś bardzo zależy, żeby oglądać na telefonie w jakości HD (w DVB-T raptem dwa kanały: TVP1 i 2). Albo nie ma dostępu do netu ;)
Unr3al2 pisze:Inna sprawa, że tvh obsługuje dvb-s/s2 oraz iptv ale to nie wątek tutaj.
O ile pamietam VS też ma na liście kilka kompatybilnych tunerów DVB-S. Lecz o ile kiedyś rozczajałem trochę temat, nie umozliwiają wspólpracy z modułami/kartami CAM, czyli odpada odbiór kanałów kodowanych.

Wracając nieco do meritum: nie powinno być tak, że to indeksowanie powinien robić TVH? Uważam skoro pakiet jest dostępny dla Synka, producent zadbać o tę funkcję, a nie żeby userzy dorabiali jakieś protezy. Kiedyś chwilę bawiłem się DVBLink i tam o ile pamiętam nagrania były natychmiast widoczne w DLNA. @pepeEL zgłaszałeś to im?
Pozdrawiam.
Sorry, ze nie ma polskich znakow.

Jesli chodzi o TV w internecine to raz dziala, a raz nie.
Ja uzywam tvh poniewaz jest wygodniejszy w obsludze I dla mnie daje wiecej mozliwosci.
TVH daje mozliwosc podlaczenia kart CAM oraz komunikacje z oscam.

TVH daje mozliwosc napisania skryptu by dostosowac go do swoich potrzeb.
VS wrzuca wszystko do jednego wora. Inna sprawa, ze tez tak mozna zrobic w TVH ale pepeEL chce miec to posegregowane.
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

pepeEL
Trochę Wie
Posty: 121
Rejestracja: śr gru 16, 2015 9:37 pm

Re: Indeksowanie multimediów

Post autor: pepeEL » wt maja 10, 2016 12:31 pm

Ja akurat mam kablowke nadawana w DVBT i dlatego korzystam czasem z TV na smartphonie. Wiecej kanalow niz w zwyklej naziemnej.A TVH ma zdecydowanie wiecej funkcjonalnosci.
Synology DS713+ @ DSM 6.1-15047 Update 1+upgrade RAM DDR3 4GB + TVHeadend 4.1.2141
Synology RT2600ac @ SRM 1.1.5-6542 Update 4+Huawei E3276s-150 backup
Domoticz 3.6807 on Raspberry Pi3+Z-Wave RaZberry 1+Dallas 1-Wire+RFLink 433Mhz FW 45+Mi-Light

Unr3al2
Stały Bywalec
Posty: 251
Rejestracja: pt gru 11, 2015 11:01 am

Re: Indeksowanie multimediów

Post autor: Unr3al2 » wt maja 10, 2016 7:28 pm

TVH chyba kasuje plik i mój poprzedni skrypt nic nie robił bo go nie widział pliku.
Zobacz to :

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
PELNA_NAZWA=$1
NAZWA=$2
FOLDER_Z_FILMEM=`echo $PELNA_NAZWA | sed -e 's/\'$NAZWA'//g'`
LICZBA_FILMOW=`find $FOLDER_Z_FILMEM -maxdepth 1 -type f ! -name '$NAZWA' |wc -l`
if [ $LICZBA_FILMOW -lt 1 ];then
FOLDER_1=`echo $PELNA_NAZWA | cut -d'/' -f 5`
FOLDER_2=`echo $FOLDER_Z_FILMEM | sed -e 's/\'$FOLDER_1'//g' | sed -e  's/\/\// /g'`
LICZBA_KATALOGOW=`find $FOLDER_2 -type d ! -name '@eaDir' -maxdepth 1 | wc -l`
if [ $LICZBA_KATALOGOW -le 2 ];then
rm -rf $FOLDER_2
else
FOLDER_5=`echo $FOLDER_2"/"$FOLDER_1"/" | tr -d ' '`
rm -rf $FOLDER_5
fi
else
echo "Nic nie kasujemy"
fi
i będzie git :)
QNAP TVS-471 / 6.1.3-15152-6 / 2x Segate 2TB RAID1 btrfs / 4GB RAM
DS710+ / DSM 4.2 / Segate 2TB / 2GB RAM mod

pepeEL
Trochę Wie
Posty: 121
Rejestracja: śr gru 16, 2015 9:37 pm

Re: Indeksowanie multimediów

Post autor: pepeEL » wt maja 10, 2016 10:10 pm

Nadal nic.... skasowalo plik nagrania a katalogi daty 2016-05-10 i katalog kanału TV Puls w którym został też katalog @eaDir zostały.

log z TVH

Kod: Zaznacz cały

2016-05-10 22:08:40.555 spawn: Executing "/volume1/@appstore/tvheadend-testing/var/delete.sh"
2016-05-10 22:08:40.566 spawn: sed: -e expression #1, char 12: unterminated `s' command
2016-05-10 22:08:40.571 spawn: Nic nie kasujemy
Synology DS713+ @ DSM 6.1-15047 Update 1+upgrade RAM DDR3 4GB + TVHeadend 4.1.2141
Synology RT2600ac @ SRM 1.1.5-6542 Update 4+Huawei E3276s-150 backup
Domoticz 3.6807 on Raspberry Pi3+Z-Wave RaZberry 1+Dallas 1-Wire+RFLink 433Mhz FW 45+Mi-Light

ODPOWIEDZ