Problem z transkodowaniem

ODPOWIEDZ
grzegorzd
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 3:31 pm

Problem z transkodowaniem

Post autor: grzegorzd »

Witam
Posiadam DS713+ z DSM w wersji 6. Problem polega na tym, że przy filmie mkv na całym ekranie telewizora (Panasonic Viera) wyświetlana jest górna lewa ćwiartka filmu (obraz jest przeskalowany i nie mieści się na ekranie).
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: stanley99 »

Hm, co prawda jeszcze nie mam DSM 6, jednak jesteś pewien, że to skutek transkodowania? Też mam Panasonic Viera i przez DLNA pliki MKV odtwarza natywnie, bez transkodowania (pytanie też jaki model: mój DT60 z 2013r). A jak odtwarza te same pliki bezpośrednio przez USB?
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
grzegorzd
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 3:31 pm

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: grzegorzd »

Moja Viera to model TX-P42G20 (plazma). Nie obsługuje plików mkv, dlatego korzystam z transkodowania. Wcześniej transkodowanie działało.
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: stanley99 »

Ano widzisz. Panasonic Viera Panasonicowi Vierze nierówny, trudno zgadnąć model bez szklanej kuli. Może spróbuj zmienić/dobrać profil urządzenia w Serwerze Multimediów -> Zgodność DMA -> przycisk Lista urządzeń. W DSM 5.x jest coś takiego, nie wiem jak w 6-tce.
Ewentualnie zgłoś do supportu...
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
grzegorzd
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 3:31 pm

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: grzegorzd »

Lista urządzeń jest, na wielu sprawdzałem i jest tak samo.
stanley99
Stały Bywalec
Posty: 322
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: stanley99 »

No cóż, wygląda to na jakiś paw DSM 6.0, czy nowego Serwera multimediów. Forum raczej Ci nie pomoże.
DS214play | DSM 6.2.3-25426 Update 3
RT2600ac
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.
Awatar użytkownika
Slartibartfast
Amator
Posty: 31
Rejestracja: śr gru 16, 2015 9:51 am

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: Slartibartfast »

grzegorzd pisze:Moja Viera to model TX-P42G20 (plazma). Nie obsługuje plików mkv, dlatego korzystam z transkodowania. Wcześniej transkodowanie działało.
Spróbuj na filmie, który wcześniej wyświetlał się poprawnie. MKV to nie format tylko kontener, w środku mogą być ścieżki video/audio różnie zakodowane
DS216play +2x WD RED 3TB
grzegorzd
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 3:31 pm

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: grzegorzd »

Próbowałem na filmie, który się wcześniej odtwarzał.
ODPOWIEDZ