Problem z transkodowaniem

ODPOWIEDZ
grzegorzd
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 3:31 pm

Problem z transkodowaniem

Post autor: grzegorzd » pt kwie 01, 2016 3:43 pm

Witam
Posiadam DS713+ z DSM w wersji 6. Problem polega na tym, że przy filmie mkv na całym ekranie telewizora (Panasonic Viera) wyświetlana jest górna lewa ćwiartka filmu (obraz jest przeskalowany i nie mieści się na ekranie).
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 162
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: stanley99 » pt kwie 01, 2016 8:02 pm

Hm, co prawda jeszcze nie mam DSM 6, jednak jesteś pewien, że to skutek transkodowania? Też mam Panasonic Viera i przez DLNA pliki MKV odtwarza natywnie, bez transkodowania (pytanie też jaki model: mój DT60 z 2013r). A jak odtwarza te same pliki bezpośrednio przez USB?
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

grzegorzd
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 3:31 pm

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: grzegorzd » ndz kwie 03, 2016 3:45 pm

Moja Viera to model TX-P42G20 (plazma). Nie obsługuje plików mkv, dlatego korzystam z transkodowania. Wcześniej transkodowanie działało.

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 162
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: stanley99 » pn kwie 04, 2016 7:32 am

Ano widzisz. Panasonic Viera Panasonicowi Vierze nierówny, trudno zgadnąć model bez szklanej kuli. Może spróbuj zmienić/dobrać profil urządzenia w Serwerze Multimediów -> Zgodność DMA -> przycisk Lista urządzeń. W DSM 5.x jest coś takiego, nie wiem jak w 6-tce.
Ewentualnie zgłoś do supportu...
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

grzegorzd
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 3:31 pm

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: grzegorzd » wt kwie 05, 2016 8:42 am

Lista urządzeń jest, na wielu sprawdzałem i jest tak samo.

stanley99
Wtajemniczony
Posty: 162
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: stanley99 » wt kwie 05, 2016 1:45 pm

No cóż, wygląda to na jakiś paw DSM 6.0, czy nowego Serwera multimediów. Forum raczej Ci nie pomoże.
DS214play | DSM 6.2-23739 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

Awatar użytkownika
Slartibartfast
Amator
Posty: 31
Rejestracja: śr gru 16, 2015 9:51 am

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: Slartibartfast » wt kwie 12, 2016 10:11 pm

grzegorzd pisze:Moja Viera to model TX-P42G20 (plazma). Nie obsługuje plików mkv, dlatego korzystam z transkodowania. Wcześniej transkodowanie działało.
Spróbuj na filmie, który wcześniej wyświetlał się poprawnie. MKV to nie format tylko kontener, w środku mogą być ścieżki video/audio różnie zakodowane
DS216play +2x WD RED 3TB

grzegorzd
Początkujący
Posty: 4
Rejestracja: pt kwie 01, 2016 3:31 pm

Re: Problem z transkodowaniem

Post autor: grzegorzd » pt kwie 15, 2016 5:27 pm

Próbowałem na filmie, który się wcześniej odtwarzał.

ODPOWIEDZ