DS1515+

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 235
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

DS1515+

Post autor: jacek1008 » pn mar 14, 2016 2:09 pm

Zakupiłem DS1515+
W specyfikacji jest opisane że dysponuje pamięcią RAM 2 GB, ale można powiększyć 2GB+4GB, czyli o 4GB.
Zastanawiam się czy można powiększyć na przykład tak:
2GB+ 6GB
albo
4GB+4GB
albo
6GB+6GB?
Czy ktoś coś wie więcej?

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1172
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS1515+

Post autor: mikhnal » pn mar 14, 2016 2:12 pm

jacek1008 pisze:... 6GB+6GB
Jak Ty sobie wyobrażasz konfigurację pamięci 6GB + 6GB?
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 3

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 235
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: DS1515+

Post autor: jacek1008 » pn mar 14, 2016 2:44 pm

Wyjmuję 2Gb i wkładam 6GB oraz druga pamięc 6Gb do drugiego slotu.

Chyba że masz na myśli brak pamięci 6GB.
Na AliExpresie pojawiły sie takie pamięci.

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1172
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: DS1515+

Post autor: mikhnal » pn mar 14, 2016 2:58 pm

Pamięć 6GB? Chyba żartujesz...
DS3018xs
DSM 6.2.1-23824
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 3

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 652
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: DS1515+

Post autor: Przemuss » pn mar 14, 2016 3:35 pm

Nie ma pamięci 6GB. Są 1GB, 2GB, 4GB, 8GB, 16GB. Pośrednie tylko po połączeniu 2 różnych kości pamięci RAM.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 235
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: DS1515+

Post autor: jacek1008 » pn mar 14, 2016 3:39 pm

Szukałem specjalnie dla Ciebie tej aukcji ale już nie ma. Były i to po 35 dolarów. Mam nadzieje że jeszcze się pokażą. A to że nie ma to nie znaczy że ktoś tego nie wyprodukował. Na jedną płytką nałożyli 3x2Gb. Normalna sprawa. Jednak nie o to pytałem, a pytałem jaka jest możliwość powiększenia ramu w 1515+. Czy może być np 2x4GB

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DS1515+

Post autor: WILU » pn mar 14, 2016 5:04 pm

jacek1008 pisze:Szukałem specjalnie dla Ciebie tej aukcji ale już nie ma. Były i to po 35 dolarów. Mam nadzieje że jeszcze się pokażą. A to że nie ma to nie znaczy że ktoś tego nie wyprodukował.
pytanie tylko jak z taką dziwaczną konfiguracją poradzi sobie kontroler pamięci w procesorze ;)
wg Intela: kliken machen
procesor ten obsłuży max 64GB pamięci ram, więc teoretycznie można "zaszaleć", ale ograniczeniem jest dostępność slotów pamięci i pojemność pamięci dostępnych w handlu.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 235
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: DS1515+

Post autor: jacek1008 » pn mar 14, 2016 5:31 pm

ooo no to jednak można włożyć 4+4 GB?!

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: DS1515+

Post autor: WILU » pn mar 14, 2016 6:18 pm

jacek1008 pisze:ooo no to jednak można włożyć 4+4 GB?!
musiałby się wypowiedzieć jakiś właściciel tego modelu - nie jestem pewien czy na pamięci która jest oryginalnie w serwerze nie ma czasem stickera z informacją że jeśli się tą kość wyciągnie to traci się gwarancję. no i jeszcze kwestia tego czy Synology nie nałożyło jakiś ograniczeń w biosie odnośnie obsługiwanych konfiguracji pamięci...
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

jacek1008
Wtajemniczony
Posty: 235
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: DS1515+

Post autor: jacek1008 » czw mar 17, 2016 11:43 pm

No !!! Więc gdyby się ktoś kiedyś pytał, to do DS1515+ bez problemu wchodzi i pracuje 16 GB Ram :-)

ODPOWIEDZ