od jakiegoś czasu, ale szczerze mówiąc nie wiem od kiedy, zapis na serwer poprzez DSM osiąga zawrotne prędkości 10 MB/s. Oczywiście mam na myśli zapisywanie filmów wielkości 4 GB. Natomiast jeśli pobieram plik poprzez DSM to prędkość oscyluje pomiędzy 50- 70 MB/s (ale nie zawsze, też dochodzi do 10 MB/s). Wcześniej obie wartości były porównywalne i wynosiły 100- 110 MB/s.
Posiadam serwer DS216+ z dwoma dyskami WD RED 3 TB z systemem plików Btrfs, router Asus RT-AC1200G+, wszystko podłączone kablami LAN kat 5e.
Zapis oraz odczyt testowany na dwóch komputerach poprzez LAN, na WiFi 5 GHz sytuacja z zapisem na serwer oraz z serwera wygląda podobnie.
Zainstalowana najnowsza wersje oprogramowania serwera oraz routera. Po podłączeniu pod inny router sytuacja ta sama. Zmieniałem również kable na kat 6.
Na serwerze w panelu sterowania -> sieć -> interfejs sieciowy -> LAN stan sieci wskazuje na połączenie 1 Gb/s "1000 Mb/s, Pełny dupleks, MTU 1500".
Prosiłbym o jakieś pomysły oraz sugestie. Może ktoś przerabiał podobny problem? Gwarancję mam do 20 maja i chciałbym wcześniej zdiagnozować problem. Mam nadzieję, że to nie NAS

Dziękuję wszystkim za pomoc.