Zużycie CPU

fICHU
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: pn lut 15, 2016 9:34 pm
Lokalizacja: WAW

Zużycie CPU

Post autor: fICHU » pt kwie 06, 2018 9:10 am

Hej wszystkim po długim czasie,

Wcześniej jakoś mnie to specjalnie nie interesowało, ale przy okazji wrzucenia karty sieciowej do swojego NASa zwróciłem uwagę na zauważalne zużycie CPU przy pobieraniu / wysyłaniu danych przez SMB - proces smbd. U mnie potrafi lecieć pod 25% na pasku w DSMie
To normalne?

Pozdrawiam
f.
Synology DS1817+: (5x4TB WD RED @SHR2 btrfs; 2TB WD GREEN btrfs), 8GB (HyperX HX316LS9IB/8), Emulex Ethernet OCe11102-NX-P @10Gb

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 679
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Zużycie CPU

Post autor: Przemuss » pt kwie 06, 2018 4:03 pm

Jaka prędkość transferu przy takim zużyciu?

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

fICHU
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: pn lut 15, 2016 9:34 pm
Lokalizacja: WAW

Re: Zużycie CPU

Post autor: fICHU » pt kwie 06, 2018 5:05 pm

Schemat na dziś:
NAS <-> DAC 10Gb <-> switch <-> latop 1Gb kabel -> tu czasem poleci i 30% - to ok 100MB/s
NAS <-> DAC 10Gb <-> switch <-> stacjonarka 10Gb światło -> tu co ciekawe obiązenie mniejsze okolice 200MB/s :) zgupłem.

2x ten sam plik download
Synology DS1817+: (5x4TB WD RED @SHR2 btrfs; 2TB WD GREEN btrfs), 8GB (HyperX HX316LS9IB/8), Emulex Ethernet OCe11102-NX-P @10Gb

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 679
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Zużycie CPU

Post autor: Przemuss » pt kwie 06, 2018 5:27 pm

Sprawdź ze stacjonarki ale z siecią 1Gb/s.
Możliwe że lap wykonuje dodatkowe czynności np skanowanie AV.

PS. Jaki model switcha 10Gb masz? To akurat wiadomość dla mnie.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka



Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

fICHU
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: pn lut 15, 2016 9:34 pm
Lokalizacja: WAW

Re: Zużycie CPU

Post autor: fICHU » pt kwie 06, 2018 6:00 pm

Żebyśmy mieli jasność: zużycie CPU które podawałem nie dotyczy stacji klienckiej - tu jest pomijalnie małe - mówię o CPU na NASie :)
I rezultat jest zbliżony przy 1Gbit dla obu urządzeń

A co do switcha - na razie leci Mikrotik CRS326-24G-2S+RM - to tak naprawdę jest routeroswitch :) w sensie dual boot - ale jako, że mam dedykowany router, to używam go w trybie switcha zarządzalnego. Akurat ma dwa gniazda SFP+ i jedno jest dla stacjonarki a drugie dla Synka.
Jak będzie potrzebne więcej połączeń 10Gbit to pomyślę nad czymś większym (jest spora szansa, że znów będzie to Mikrotik)
Synology DS1817+: (5x4TB WD RED @SHR2 btrfs; 2TB WD GREEN btrfs), 8GB (HyperX HX316LS9IB/8), Emulex Ethernet OCe11102-NX-P @10Gb

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 679
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Zużycie CPU

Post autor: Przemuss » pt kwie 06, 2018 9:06 pm

Dobrze zrozumiałem iż chodzi o CPU na synku.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

fICHU
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: pn lut 15, 2016 9:34 pm
Lokalizacja: WAW

Re: Zużycie CPU

Post autor: fICHU » sob kwie 07, 2018 3:31 pm

Więc nie bardzo rozumiem jak miałby mieć na to wpływ AV :)

Może to tylko efekt placebo i reboot ale zmiana starej kostki 4GB KVR16S11S8/4 na 8GB HyperX HX316LS9IB/8 wydaje się redukować "procenty" o jakies 6-8.
Jak to wygląda u Was? Duży plik po SMB ?
Synology DS1817+: (5x4TB WD RED @SHR2 btrfs; 2TB WD GREEN btrfs), 8GB (HyperX HX316LS9IB/8), Emulex Ethernet OCe11102-NX-P @10Gb

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 679
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Zużycie CPU

Post autor: Przemuss » sob kwie 07, 2018 4:20 pm

Tylko by to powtórzyć trzeba dysponować synkiem o zbliżonych parametrach i możliwościach.

Mhm a puść wysyłanie danych z łapa na kartę 1Gb ta co synek ma na płycie nie ta dodana. Jakie będzie zużycie.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

fICHU
Początkujący
Posty: 9
Rejestracja: pn lut 15, 2016 9:34 pm
Lokalizacja: WAW

Re: Zużycie CPU

Post autor: fICHU » ndz kwie 08, 2018 11:32 am

Nie robiłem jakiejś strasznej ilości prób, ale różnica pojedyncze 10Gb, a 2x1Gb (link aggregation), to jakieś 2% na niekorzyść szybkiego.
Ok 4-5% dokłada do CPU włączenie w zasobie liczenia sum kontrolnych.

@Przemuss, jak u siebie spróbujesz skopiować taki ze 3GB plik - jakie masz zużycie ?
Synology DS1817+: (5x4TB WD RED @SHR2 btrfs; 2TB WD GREEN btrfs), 8GB (HyperX HX316LS9IB/8), Emulex Ethernet OCe11102-NX-P @10Gb

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 679
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Zużycie CPU

Post autor: Przemuss » ndz kwie 08, 2018 11:55 am

Podaj jeszcze informacje jaki poziom raid i z ilu dysków.
Sprawdzę w w pracy na słabszym starszym modelu.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

ODPOWIEDZ