Strona 1 z 2

Fałszywa zajętość Wolumenu

: sob paź 28, 2017 9:58 pm
autor: MPL
Wolumen BTRFS RAID1.
W pewnym momencie doszedłem do 100% zajętości więc postanowiłem przenieść część danych na inne Wolumeny.
Aktualnie sprawdzając wielkość wszystkich katalogów współdzielonych na tym Wolumenie zajętość powinna być na poziomie 60%-65% - ale niestety w "Zarządzaniu przechowaniem" w dalszym ciągu mam 100%. :cry:
Jak to naprawić ??

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: sob paź 28, 2017 10:13 pm
autor: Przemuss
Pytanie czy folder wspołdzielony został przydzielony do innego wolumenu.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: sob paź 28, 2017 10:14 pm
autor: mikhnal
Jaki Synek? Jaki DSM? Restart był?

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: ndz paź 29, 2017 12:00 am
autor: psmanek
Są robione migawki?

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: pn paź 30, 2017 12:53 pm
autor: MPL
DS1515+ DSM 6.1.3 - Update 8
Restart naturalnie był.
Nie było żadnych innych ustawień woluminu od standardowych.
Było także przeprowadzone czyszczenie danych na Woluminie zajmującym najwięcej danych.
Próbowałem zrobić migawki na inny Wolumin, ale zrezygnowałem i skasowałem dane na tym innym Woluminie (zajmowały mi 1:1 danych).

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw maja 10, 2018 2:40 am
autor: Sieluck
Podepnę się pod temat, żeby nie tworzyć nowego niepotrzebnie, ale od kilku dni mam problem z moim serwerem DS213. Jest to serwer do użytku domowego i siedzą w nim tylko dwa dyski WD (2x2TB - JBOD). Problem jest takiej natury, że cokolwiek bym nie przenosił na dysk zewnętrzny lub usuwał z Wolumenu 1 to i tak jego wolny obszar wynosi 0. Nic nie działa. Szukałem w necie trochę i jest kilka tematów polsko i angielsko języcznych na ten temat, jednak żaden nie rozwiązuje mojego problemu z tego względu, że dotyczą one głównie aplikacji Cloud Station, z której ja nie korzystam. Na serwerze jest zainstalowane DSM w wersji DSM 6.1.3-15152 Update 1 + standardowe pakiety Station: Download (główne obciążenie systemu), Audio, Video, Surveillance (nieaktywne od miesiąca bo padła kamerka), Photo, Antywirus. Nie mogę zrobić update'u z tego względu, że nie ma mnie w domu a serwer przy zerowym wolnym miejscu pokazuje mi ostrzeżenie przed updatem. Dostęp do serwera mam tylko przez przeglądarkę. Jestem niedzielnym użytkownikiem NASa więc jeśli są jakieś pomysły z Waszej strony to poproszę wyjaśnienie prostymi słowami :) Do tej pory nie było z tym problemu. Restarty robiłem kilkukrotnie - bez efektów.
Robiłem raport analizatorem pamięci masowej przed i po skopiowaniu 100GB na usbshare1. Wynik jest taki, że z folderu Gry zniknęło 100GB z wolumen 1 to 100GB pojawiło się na usbshare1. Dodatkowo obszar zajęty na wolumenie 1 nie zmniejszył się na pulpicie i ciągle jest 0bytes

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw maja 10, 2018 7:10 am
autor: Krzys
Parę dni temu miałem taki sam błąd (?), zrzucałem dane i licznik zatrzymał się na ~800GB. choć na NAS niczego nie było to widget i w zarządzaniu przechowywaniem pokazywało zajętość tych 800GB. Czyszczenie kosza, usuwanie folderów nic..

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw maja 10, 2018 12:15 pm
autor: Sieluck
A wróciło samo do normy? Coś zrobiłeś? Bo ja już nie mam pomysłów i za dużo też nie mogę zrobić mając 0 miejsca. Nawet niektóre usługi nie startują przy bootowaniu z tego powodu, że miejsca jest 0.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka


Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw maja 10, 2018 1:51 pm
autor: Krzys
Po kilku dniach przywróciłem DSM do ustawień fabrycznych.

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw maja 10, 2018 5:17 pm
autor: Sieluck
Coś mi się zdaje, że u mnie może skończyć się podobnie. Narazie mam miesiąc zanim wrócę do domu i będę w stanie zgrać wszystko na HDD i zrobić reset. Ale do tego czasu jestem otwarty na pomysły...

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka