Strona 2 z 2

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw maja 17, 2018 12:51 am
autor: Fixer
Przyczyną mogą być walnięte logi np. po częstych restartach lub po zaniku prądu w przypadku braku ups'a. Mogą być też przepełnione. W obu przypadkach synek trochę głupieje i podaje błędne odczyty na podręcznym widzecie na pulpicie (nie tylko pojemności dysków ale też np. pracy procesora czy dysków).

Może pierw wyzeruj logi w DSM'ie a najlepiej usuń je z poziomu WINSCP przez SSH logując się na konto admina, daj restart nas'a i sprawdź czy wszystko wróciło do normy. Powodzenia.

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw maja 17, 2018 11:24 pm
autor: Sieluck
Jak tylko będę w domu to będę kombinował. Teraz synek jest wyłączony bo to sprzęt domowy i nie chodzi 24/7. Coś może być w tym, że go zapelnilem przez download station. Tylko czemu teraz mimo usuwania plików ciągle jest 100% zajęte.
Logi postaram się usunąć. Zobaczymy wtedy...czyli za około 2 tygodnie jak będę w domu.

Wysłane z mojego BLA-L29 przy użyciu Tapatalka


Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw cze 21, 2018 7:35 pm
autor: Fixer
A masz kosz założony na udostępnione katalogi?
Bo jak tak to usuń automatycznie też i z koszów dane, a generalnie to usuwaj przez WINSCP wtedy dane nie lecą do kosza tylko od razu znikają.

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw cze 21, 2018 7:49 pm
autor: Przemuss
Fixer niektórzy przy pomocy WinSCP przez przypadek mogą usunąć nie to co trzeba.
Fajne narzędzie ale trzeba uważać.



Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka





Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw cze 21, 2018 10:55 pm
autor: Fixer
No dostęp niskopoziomowy nie wybacza błędów. Będzie musiał oklepać się z tą świadomością, bo bez tego może mu się nie udać wyczyścić z logów i postawić synka do pionu.

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: pt cze 22, 2018 11:04 pm
autor: Fixer
Sprawdź jeszcze ilość wolnego miejsca z linii komend - wtedy porównasz to z tym co podaje GUI.

Kod: Zaznacz cały

df -h |grep /dev/vg1000/lv | awk '{print "Twoje wolne miejsce na dysku to: " $4 ". Twoje dyski sa zajete w: " $5}'
Dostaniesz w kosoli coś podobnego do tego komunikatu:

Kod: Zaznacz cały

Twoje wolne miejsce na dysku to: 176G. Twoje dyski sa zajete w: 100%
DSM pokazuje to samo.

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: pn paź 22, 2018 1:30 pm
autor: BWaliszewski
Temat stary, a mnie dawno nie było... ale odpowiem dla potomnych - bo miałem kiedyś podobne problemy i rozwiązałem je tak:

1. SERWER / Logi - te trzeba regularnie opróżniać
2. Router / oprogramowanie Threat Prevention - zawaliło mi całą kartę 32GB. Po odinstalowaniu - problem zniknął
3. Serwer / oprogramowanie do migawek - trzeba pilnować, żeby się nie zatkało
4. Serwer / oprogramowanie do trzymania wielu wersji plików [klient poustawiał sobie po 32 dla wszystkich danych - nie trudno przewidzieć efekt]
5. Serwer / oprogramowanie do pobierania danych [Download Station] - program ten rezerwuje miejsce na dysku dla pobieranych danych i nawet jeśli ich jeszcze nie pobrał - to miejsce jest zajęte. Zdarzyło mi się, że po usunięciu nie pobranych jeszcze plików, serwer nie zwolnił zarezerwowanego miejsca.

Jak sobie radzę z powyższymi? Od pewnego czasu - dla każdego katalogu współdzielonego, zakładam osobny wolumen... nieco to utrudnia administrację, ale w przypadku w/w problemów, nie muszę długo szukać co mi zawala przestrzeń dyskową :-)

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw lis 01, 2018 4:25 pm
autor: R70
Kilka dni temu, w czasie defragmentacji BTRFS przepadło. ok 0.4TB. System DSM 6.2.1-23824. Migawek nie było. Nie mam pojęcia gdzie się podziały.
Poprzednią defragmentację robiłem na DSM6.2-23739-2 poprzednim sofcie i nic nie zniknęło. Cuda ;)
BWaliszewski pisze:
pn paź 22, 2018 1:30 pm

Jak sobie radzę z powyższymi? Od pewnego czasu - dla każdego katalogu współdzielonego, zakładam osobny wolumen... nieco to utrudnia administrację, ale w przypadku w/w problemów, nie muszę długo szukać co mi zawala przestrzeń dyskową :-)
Jak na obecnych DS "plusach" kilka wolumenów zamiast jednego na grupie dysków wpływa na wydajność ? Kiedyś na DS710+ sprawdziłem i podział na mniejsze wolumeny zauważalnie spowalniał dostęp do danych w stosunku do jednego na całej przestrzeni. Teraz myślę żeby wrócić wielu wolumenów choćby dlatego żeby te które mają migawki wykluczyć z defragmentacji, ale właśnie nie wiem jak to wpłynie na wydajność ?

Re: Fałszywa zajętość Wolumenu

: czw lis 01, 2018 4:44 pm
autor: BWaliszewski
R70 - spadek wydajności jest z pewnością mierzalny odpowiednimi programami... Jednak w praktyce mam tak skonfigurowane wszystkie serwery produkcyjne klientów... w tym i własny. Jeden z nich jest serwerem na którym jest również DSM wirtualny, na którym są bazy SQL dla programu do renderowania oraz serwer Windows Serwer. Spadek wydajności w praktyce - nie wpływa na komfort pracy... Co więcej - klient po przejściu że starych serwerów Windows oraz starych modeli QNAP, bardzo sobie chwali nowe rozwiązanie :-)