Brak volume1

ODPOWIEDZ
barneyos
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: sob paź 17, 2020 9:06 am

Brak volume1

Post autor: barneyos »

Cześć, jak w temacie, ale od początku (Synek 713+ SHR 2x 4TB WD40EFRX-68WT0N0 i DSM 4.3)
1. Zaczęło się od kilkukrotnego zaniku napięcia w krótkim czasie (nie ma UPSa).
2. Użytkownicy zgłosili brak możliwości połączenia się ze swoich komputerów z WIN10 z podmapowanymi dyskami NAS.
3. Po zalogowaniu do NAS stwierdziłem brak folderów współdzielonych (były tylko muzyka, video). Nie mogłem dodać nowych, wyrzucało błąd brak usługi.
4. Po zalogowaniu przez WinSCP w folderze volume1 niczego nie brakowało, a system przeprowadził synchronizację dysków do 100 procent i niczego nie zgłosił. Wszystkie inne usługi i aplikacje działały prawidłowo.
5. Po systemowym restarcie zniknęła cała zawartość volume1, system działa "na zielono", pełne SMARTy przeszły OK, sprzętowo dyski wydają się być zdrowe. Żadnych wcześniej problemów z nimi nie było, zakupione razem z Synkiem w legalnej dystrybucji. Zapełnienie HDD 75 procent.
6. Można się logować przez web, WinSCP, ssh i telnet nie sprawdzałem.
7. BackUpy były robione tylko do NASowego folderu BackUp.

I pytanie/prośba: czy można (i jak) przywrócić volume1 (ponownie skonfigurować ) ?

Poniżej kilka obrazków z aktualnego stanu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Synek 713+ SHR 2x 4TB WD40EFRX-68WT0N0 i DSM 4.3
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Brak volume1

Post autor: krowka1978 »

Co pokazuje w <Panelu sterowania> w sekcji <Foldery współdzielone>? Jest tam coś?

Tyle trąbi się o kopiach zapasowych, UPS i utrzymaniu świeżej wersji softu, a tu historia DSM 4.3, backup, który nie wiem przed czym chroni, chyba tylko przed złym samopoczuciem admina. W myśl powiedzenia "Użytkownicy dzielą się na tych, co robią backupy i będą robić, chociaż i to pewnie nie jest".
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
barneyos
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: sob paź 17, 2020 9:06 am

Re: Brak volume1

Post autor: barneyos »

Puściutko!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Synek 713+ SHR 2x 4TB WD40EFRX-68WT0N0 i DSM 4.3
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Brak volume1

Post autor: krowka1978 »

Pozostaje mi tylko dać link do poniższego artykułu.
https://www.synology.com/pl-pl/knowledg ... using_a_PC

Ewentualnie może pomoc techniczna Synology. Słabo to wygląda, ale może da się odzyskać dane, fizycznie na nośnikach są, jeżeli wyzerowaniem ich się nie potraktowało.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1946
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Brak volume1

Post autor: mikhnal »

A jakby był UPS to wolumen przetrwałby zaniki prądu...
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.5-8225
barneyos
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: sob paź 17, 2020 9:06 am

Re: Brak volume1

Post autor: barneyos »

Dziękuję bardzo za uwagi i sugestie i jeszcze tylko dopytam: przy okazji tej awarii zaproponuję podniesienie wersji DSM - którą aktualnie stabilną wersję wybrać do tego sprzętu ?
Synek 713+ SHR 2x 4TB WD40EFRX-68WT0N0 i DSM 4.3
krowka1978
Wtajemniczony
Posty: 204
Rejestracja: wt gru 15, 2015 6:42 pm

Re: Brak volume1

Post autor: krowka1978 »

Najnowsza 6.2.3 update 2.
DS1513+, 4GB RAM, 5x zbieranina starych 2,5" w SHR (łącznie 1TB)
DS1819+, 32GB RAM ECC od Kingston, 5xWD Red 3TB WD30EFRX wyrwane z DS1513+, RAID 5, BTRFS
RT2600ac
MR2200ac
barneyos
Początkujący
Posty: 5
Rejestracja: sob paź 17, 2020 9:06 am

Re: Brak volume1

Post autor: barneyos »

Cześć, pełny sukces, poprosiłem o pomoc oficjalny support Synology. Poniżej przesyłam instrukcję postępowania w tym konkretnym przypadku

"
Twój wolumin jest całkowicie uszkodzony, będę potrzebować dostępu do terminala, aby zalogować się do DS i polecenia konfiguracji, jednak opcja SSH / TELNET nie może już działać poprawnie.

Potrzebuję twojej pomocy, aby wykonać poniższe czynności:

1. Kup zapasowy pusty dysk twardy

2. Wyłącz DS, odłącz 2 oryginalne dyski twarde

3. Podłącz tylko zapasowy pusty dysk twardy do gniazda DS HDD1

4. Zainstaluj tę samą wersję DSM na zapasowym pustym dysku DSM dla DSM4.2-3810: https://archive.synology.com/download/D ... +_3810.pat

5. Po zakończeniu instalacji zaloguj się do DS, otwórz SSH lub TELNET, a następnie skonfiguruj przekierowanie portów, aby otworzyć dostęp do portu SSH 22 lub portu TELNET 23 dla połączenia WAN.

6. wyłącz DS, podłącz oryginalny HDD1 do slotu HDD2, zachowaj zapasowy HDD w slocie 1

7. Uruchom DS i sprawdź, czy można zamontować wolumin, aby zobaczyć dane do kopii zapasowej

Jeśli nie, uzyskaj dostęp do interfejsu użytkownika DSM i terminala do zdalnego logowania DS i sprawdź oryginalny stan dysku twardego.
"

Po wykonaniu powyższych działań cała zawartość zdegradowanego dysku pojawiła się w systemie jako volume2. System zgłasza konieczność wymiany tego dysku z powodu uszkodzonych sektorów rozruchowych, niemniej jednak zapewnia dostęp do wszystkich danych, które można skopiować na zdrowy volume1.

Wątek do zamknięcia jako [SOLVED].
Synek 713+ SHR 2x 4TB WD40EFRX-68WT0N0 i DSM 4.3
ODPOWIEDZ