Zmiana sytemu plików/raid przy okazji zmiany dysków na większe ?

ODPOWIEDZ
xkarpi
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: pt lut 19, 2021 10:53 am

Zmiana sytemu plików/raid przy okazji zmiany dysków na większe ?

Post autor: xkarpi »

Jakiś czas temu przeniosłem 2x1TB z DS212j do DS220+ bez wprowadzania jakichkolwiek zmian. Na starych dyskach jest ext4 i SHR, więc moje pytanie brzmi, czy obecnie są jakieś lepsze konfiguracje i czy powinienem coś zmieniać przy okazji włożenia nowych, większych dysków? Jeśli tak to jaka będzie najlepsza konfiguracja dla mnie?
Zależy mi, żeby dane były w miarę bezpiecznie (coś w stylu raid1), ale także możliwości uruchamiania maszyn wirtualnych, czego chyba nie mogę zrobić przy obecnej konfiguracji.
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1935
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Zmiana sytemu plików/raid przy okazji zmiany dysków na większe ?

Post autor: mikhnal »

Do maszyn wirtualnych musisz utworzyć wolumen z systemem plików btrfs, więc wszystko jest do zaorania o postawienia od nowa.
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: Zmiana sytemu plików/raid przy okazji zmiany dysków na większe ?

Post autor: R70 »

w przypadku 2 dysków SHR i R1 będą działały bardzo podobnie i zapewnią takie same bezpieczeństwo, z tym że pamiętaj że to "bezpieczeństwo" gwarantuje ciągłość usług i dostęp do danych w razie awarii jednego z dysków a to nie to samo co backup.
1TB to niewiele, więc operacja nie powinna być pracochłonna, zwłaszcza jeśli nie masz dużej ilości aplikacji instalowanych na obecnym wolumenie/wolumenach.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
xkarpi
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: pt lut 19, 2021 10:53 am

Re: Zmiana sytemu plików/raid przy okazji zmiany dysków na większe ?

Post autor: xkarpi »

no fajnie, ale teraz pytanie jak mam to zrobić. Jeśli wymienię jeden dysk to prawdopodobnie zrobi się na nim kopia tego który nie ruszał się z Nasa i wtedy już mogę zapomnieć o wirtualnej maszynie bo nie będę mógł utworzyć drugiego wolumeny btrfs. Czy dobrze myślę?
xkarpi
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: pt lut 19, 2021 10:53 am

Re: Zmiana sytemu plików/raid przy okazji zmiany dysków na większe ?

Post autor: xkarpi »

Robię tak:
-wypiąłem 1 dysk 1TB i w jego miejsce włożyłem 4 Tb
-zmieniłem w shared Folders lokalizacje na 2 pool który wcześniej utworzyłem dla dysku 4tb
Kiedy będę miał wszystkie foldery na dużym dysku to co dalej ? :)
Włożenie drugiego dysku 4tb chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem ?
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: Zmiana sytemu plików/raid przy okazji zmiany dysków na większe ?

Post autor: R70 »

Jeśli masz już wszystkie dane i usługi na nowym dysku 4TB(czyli przeniesione dany, a aplikacje przeinstalowane na nowy dysk), to dysk pierwotny - jest w zasadzie zbędny. możesz go wyjąć i w jego miejsce wsadzić drugi dysk 4TB. Potem dodasz ten dysk do tej puli dyskowej w której masz pierwszy dysk 4TB i zrobisz migrację z tego co masz teraz do R1 albo SHR z jednym dyskiem nadmiarowym. To generalnie proste, ale nie wiem na jakim jesteś teraz poziomie i jaki tak naprawdę masz stan serwera, danych i usług.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
xkarpi
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: pt lut 19, 2021 10:53 am

Re: Zmiana sytemu plików/raid przy okazji zmiany dysków na większe ?

Post autor: xkarpi »

Jestem w trakcie przenoszenia danych na pierwszy nowy dysk. Robię to zmieniając lokalizacje w shared folder. Nie wiem czy tak się robi
xkarpi
Początkujący
Posty: 6
Rejestracja: pt lut 19, 2021 10:53 am

Re: Zmiana sytemu plików/raid przy okazji zmiany dysków na większe ?

Post autor: xkarpi »

Udało się :)
Wielkie dzięki dla wszyskich za pomoc, temat do zamknięcia :)
ODPOWIEDZ