"Za mało miejsca na partycji systemowej"

ODPOWIEDZ
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

"Za mało miejsca na partycji systemowej"

Post autor: R70 »

Taki komunikat dostaję zamiast rozpoczęcia uruchomienia zadania kopii w HB. Całość po interwencji wsparcia synology, mającego na celu zwolnienie przestrzeni na jednym z wolumenów po przenoszeniu folderów współdzielonych na inny wolumen.
Już w czasie trwania zabiegu czynności konserwacyjnych technika synology, nie mogłem się zalogować do serwera z takiego samego powodu - napisałem o tym do wsparcia, ale dostałem odpowiedź że mam założyć nowy wątek. nie zdążyłem po po jakimś czasie możliwość logowania wróciła.
Na zakończenie pierwotnej interwencji miałem zrobić restart systemu, ale przed tym chciałem na wszelki wypadek zrobić aktualne kopie. Okazało się wtedy żę HB nie potrafi rozpocząć żadnego zadania i wyświetla komunikat jak w tytule. Napisałem do tym do wsparcia - cisza... założyłem nowy wątek cisza...
Pytanie więc do praktyków - czy bezpieczny (dla danych) jest obecnie restart serwera ? Zakładam że być może partycja systemowa jest zajęta przez jakieś pliki tymczasowe które po restarcie zostaną usunięte i system powróci do pełnej sprawności, ale pewności nie ma i stad ten post.
Ktoś podpowie ?

edit:
Po restarcie nadal nie można odpalić zadań HB :/
Ostatnio zmieniony sob lut 13, 2021 5:09 pm przez R70, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: "Za mało miejsca na partycji systemowej"

Post autor: R70 »

Nikt nie podpowie co mogę zrobić samemu ?
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: "Za mało miejsca na partycji systemowej"

Post autor: R70 »

zdecydowanie nie - to nie jest brak miejsca na moich partycjach - generalnie mam 0.5-2.5TB wolnego na każdej z 5 partycji
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
Awatar użytkownika
mikhnal
Jedi of Synology
Posty: 1937
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: "Za mało miejsca na partycji systemowej"

Post autor: mikhnal »

Czy to nie jest podobny wątek? Chyba tam jest zawarte rozwiązanie:
viewtopic.php?p=15853#p15853
DS3018xs
DSM 6.2.4-25556
2x 16GB RAM KSM24SED8/16ME DDR4 2400 CL17 ECC mod
6x 10TB WD Red WD100EFAX RAID5 btrfs
2x SNV3400 read/write SSD cache @ E10M20-T1 + 10GbE LAN
2x SilverStone FW91 fan mod
RT2600ac + MR2200ac
SRM 1.2.4-8081 Update 2
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: "Za mało miejsca na partycji systemowej"

Post autor: R70 »

Raczej chyba nie; ten wątek który podlinkowałeś dotyczy za małej ilości miejsca w lokalizacji docelowej, a nie nie na partycji systemowej.
Zadanie HB u mnie nawet się nie rozpoczyna, tylko w momencie kiedy klikam "utwórz zadanie kopii zapasowej" wyskakuje okienko z komunikatem jak w tytule.

Dziś zaczęły pojawiać się także dziwne kwiatki na folderach mapowanych pod windows; próbowałem zapisać jakiś plik, ale po opreracji zapisu z poziomu windows-a dokazywało się że plik jest pusty. Nie mogłem go wykasować ponieważ windows wywalał komunikat o za małej ilości zasobów systemowych.
plik dało się wywalić z poziomi FileStation. Kiedy spróbowałem zapisać go ponownie pod windowsa, dostałem informację że taki plik już istnieje, oczywiście nie udało się go zastąpić.
Podejrzewam że w czasie wywalania starych migawek i robienia porządków w wolumenie który "naprawiali", zapchali partycję systemową jakimiś plikami tymczasowymi do pełna i zapomnieli tego na końcu usunąć. Szkoda tylko że zbagatelizowali moją informację o tym jeszcze w trakcie trwania interwencji :/

edit:
Jedyne co mi przychodzi do głowy to głęboki reset i instalacja systemy od początku. Tyle że przy takich operacjach wolałbym mieć aktualne backupy - a tego nie mam jak zrobić.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: "Za mało miejsca na partycji systemowej"

Post autor: R70 »

Temat raczej zakończony i przyznam że pierwszy raz Synology naprawdę rozczarowało poziome wsparcia :(
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
Jarol
Amator
Posty: 47
Rejestracja: czw kwie 06, 2017 6:36 pm
Lokalizacja: Opole

Re: "Za mało miejsca na partycji systemowej"

Post autor: Jarol »

R70 pisze: sob lut 13, 2021 7:19 pm Raczej chyba nie; ten wątek który podlinkowałeś dotyczy za małej ilości miejsca w lokalizacji docelowej, a nie nie na partycji systemowej.
Chwila, bo chyba nie powiedziałeś tego: gdzie masz źródło, a gdzie cel? Na tym samym wolumenie? Na innym? ile jest miejsca na docelowym wolumenie? Coś mi świta z wczorajszego webinaru FEN, że HB potrzebuje w miejscu docelowym 2x więcej miejsca, niż wielkość backupu. Sprawdź pod tym kątem. .
R70 pisze: sob lut 13, 2021 7:19 pm edit:
Jedyne co mi przychodzi do głowy to głęboki reset i instalacja systemy od początku. Tyle że przy takich operacjach wolałbym mieć aktualne backupy - a tego nie mam jak zrobić.
Może "pożyczyć" (30 dni testowania za darmo, tylko że powtórki nie będzie) jakąś wersję chmury C2?
- 2x RT2600ac (jeden pod zarządem)
- DS218+ (własny), DS216+II (pod zarządem)
- Intel INNS04 oderestaurowany
- HP ProLiant ML115 G5 odrestaurowany
- OMV + RAID 1 3TB na składaku z używek za 725 zł.
R70
Uczeń Mistrza
Posty: 654
Rejestracja: pn gru 18, 2017 12:53 am

Re: "Za mało miejsca na partycji systemowej"

Post autor: R70 »

Jarol pisze: śr mar 03, 2021 11:11 am
R70 pisze: sob lut 13, 2021 7:19 pm Raczej chyba nie; ten wątek który podlinkowałeś dotyczy za małej ilości miejsca w lokalizacji docelowej, a nie nie na partycji systemowej.
Chwila, bo chyba nie powiedziałeś tego: gdzie masz źródło, a gdzie cel? Na tym samym wolumenie? Na innym? ile jest miejsca na docelowym wolumenie? Coś mi świta z wczorajszego webinaru FEN, że HB potrzebuje w miejscu docelowym 2x więcej miejsca, niż wielkość backupu. Sprawdź pod tym kątem. .
R70 pisze: sob lut 13, 2021 7:19 pm edit:
Jedyne co mi przychodzi do głowy to głęboki reset i instalacja systemy od początku. Tyle że przy takich operacjach wolałbym mieć aktualne backupy - a tego nie mam jak zrobić.
Może "pożyczyć" (30 dni testowania za darmo, tylko że powtórki nie będzie) jakąś wersję chmury C2?
Wczorajszy webinar FEN nie wspominał nic na temat partycji systemowej.
Migracja przez HB to zupełnie inny temat, w którym może brakować miejsca na partycji docelowej ale nawet jeśli będzie go mniej niż ma serwer źródłowy to HB o tym nie poinformuje przed rozpoczęciem zadania, tylko dopiero wtedy gdy po prostu zabraknie mu miejsca. A jeśli nie zapewnimy go w ilości 2x większej niż zajmuje serwer źródłowy to backup wprawdzie się wykona, ale po prostu nie będziemy mieli przestrzeni na jego odtworzenie na serwerze docelowym.
Pozdrawiam,
Paweł
DS1819+, 32GB ECC, 10GbE, DX517 DS916+ 8GB, DX513, DS710+, DX213, DS119j, DS120j
RT2600ac + RT2200ac
ODPOWIEDZ