Strona 1 z 2

Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: pt mar 20, 2020 8:41 am
autor: BWaliszewski
Dzień dobry,

Na kwarantannie człowiek się nudzi... więc kombinuje ;-)
Kupiłem w necie pamięci NVMe OPTANE 2x po 16GB. Załadowałem, skonfigurowałem dla jednego z wolumenów i... czekam już dobę na zamontowanie. Sytuacja widoczna na zdjęciu.

Doradzicie coś?

Przy okazji mam też pytanie - macierz mam podzieloną na wolumeny [sporo] i w uproszczeniu wygląda tak:
Wolumen 01 - na niej są instalowane wszystkie aplikacje i bazy
...
Wolumen 08 - Na nim jest katalog współdzielony PHOTO [podkreślę, że aplikacja zainstalowana jest na Wolumen 01]
Dla którego wolumenu powinienem zainstalować pamięć podręczną, żeby operacje na zdjęciach wykonywane były szybciej. Mówię głównie o operacjach z komputera w katalogach zdalnych.

Zdrowia wszystkim i czekam na jakieś info! :-)

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: pt mar 20, 2020 9:11 am
autor: mikhnal
Intel Optane nie będzie działać w Synkach jako SSD cache.

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: pt mar 20, 2020 1:01 pm
autor: BWaliszewski
mikhnal pisze:
pt mar 20, 2020 9:11 am
Intel Optane nie będzie działać w Synkach jako SSD cache.
No i wszystko jasne :-) Dziękuję

--------

Tak na przyszłość podpytam jeszcze o drugą część mojego pytania. O to jak ustawić cache, żeby przyspieszyć np. otwieranie zdjęć w komputerze [opisane wyżej]. Chodzi o specyficzny przypadek wielu wolumenów.

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: pt mar 20, 2020 3:32 pm
autor: R70
Kiedyś szukam informacji na temat optane jako cache w synku i było całkiem sporo informacji potwierdzających poprawne działanie. Teoretycznie nie ma przeciwskazań dla synka to zwykły dysk nvme. Sam nie mam pod ręką ds918+/ds1019+ więc nie sprawdzałem. Spróbowałbym jeszcze instalacji na innym volumenie ? Może cache tylko do odczytu ?
A może jest tak że w którejś wersji dsm współpraca została zablokowana ?
Jeden z linków który jako pierwszy wskoczył do google:
https://community.synology.com/enu/forum/1/post/119453

Co do drugiego pytania:
Ja mam wol1 z aplikacjami i bazami na ssd natomiast photo na raid5 4x4TB i odświeżanie miniatur na dyskach malowanych działa tak że zastanawiam się nad przyspieszeniem tego (wyświetlanie zdjęć z wolumenu na pojedynczym dysku 12tb jest szybsze). Kiedyś miałem cache r/w dla wolumenu na którym były i zdjęcia i aplikacje i wyświetlanie zawartosci na dyskach malowanych było znacznie szybsze. Wnioskuję więc że lepiej chować wolumen że zdjęciami. Warto chyba przerzucić na ten wolumen także bazę. Logami zwłaszcza jeśli mamy włączone logi FS.

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: pt mar 20, 2020 7:33 pm
autor: BWaliszewski
...eksperymentów mi się zachciało ;-)

Problemy są teraz dwa i będę musiał być dla mojego Synka... brutalny. Ewentualnemu CBA, CBŚ, Milicji i Policji, którzy mogą to forum monitorować podpowiem, że w tym przypadku synek - to nie mój 8 latek, a mój serwer ;-)

1. Nie można usunąć tej konfiguracji, ponieważ ona cały czas się... montuje i każe oczekiwać ;-)
2. Po drugie - nie mogę grzecznie i jak Bozia przykazała, zrestartować synka, bo... trwa operacja na wolumenach

...no i pierwszy raz od czasu DS109j [którego miałem jako pierwszy] - mam ochotę "delikatnie" w mojego synka puknąć... w sensie - przyłożyć ;-)

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: pt mar 20, 2020 8:54 pm
autor: look12
Może lepiej z konsoli „reboot”.

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: sob mar 21, 2020 9:26 am
autor: BWaliszewski
Serwer zrestartowany :-)

Pamięci OPTANE skonfigurowałem raz jeszcze w trybie odczytu: jedną dla wolumenu systemowego, a drugą dla wolumenu PHOTO... i powiem Wam Panowie, że odczyt miniatur w laptopie oraz samo otwieranie zdjęć - to czysta przyjemność. Miniatury mam natychmiast po otwarciu katalogów [a musiałem czasem czekać po kilka sekund], a otwieranie zdjęć jest zdecydowanie krótsze :-)

Poprawiło się też oglądanie zdjęć w samym Synology - otwieranie jest też duuuużo szybsze :-)

Także spokojnie mogę polecić :-)

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: sob mar 21, 2020 10:34 am
autor: mikhnal
Po pierwsze dobra wiadomość, że Optane jednak działają w praktyce, po drugie ustawienie 2x cache tylko do odczytu dla dwóch osobnych wolumenów w Twoim przypadku jest chyba najlepszą konfiguracją.

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: sob mar 21, 2020 9:10 pm
autor: R70
A nie mówiłem? ;)
Optane 16GB można kupić za tak symboliczną kwotę że mając nas z wolnymi zatokami NVMe grzech ich nie zastosować.

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: ndz mar 22, 2020 1:26 pm
autor: BWaliszewski
R70 pisze:
sob mar 21, 2020 9:10 pm
A nie mówiłem? ;)
Optane 16GB można kupić za tak symboliczną kwotę że mając nas z wolnymi zatokami NVMe grzech ich nie zastosować.
Miałeś rację - dlatego kupiłem OPTANE po 10zł za sztukę i cieszę się, że działają :-) Dla mnie tryb samego odczytu jest w zupełności wystarczający. Gorzej gdyby ktoś chciał je zastosować w przypadku jakiejś farmy [renderowanie video]... tam sam odczyt niewiele by dał. Jednak w przypadku wspomnianego klienta - dodatkowy dysk SSD już pomógł ;-)