Strona 2 z 2

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: pn mar 23, 2020 9:54 am
autor: R70
Jak dorwę jakiegoś Synka z nvme to przetestuję r/w cache na optane. Może u Ciebie był jakiś problem w systemie który ujawnił się w czasie instalacji cache. Nie sądzę żeby opinie osób z netu które spotkałem były wyssane z palca, raczej podejrzewam że to Twój jednostkowy przypadek z tym problemem r/w.
Generalnie przy renderowaniu video ważne transfer ciągły. Zapis na HDD nie powinien być problemem. W przypadku odczytu kilku źródeł 4K o wysokim bitrate ograniczeniem mogłyby być zarówno HDD jak i 1GbE. Ale już R5 albo lepiej R10 z szybkich dysków,, oraz karta 10GbE (oczywiście w NAS który to umożliwia) powinno wystarczyć, nawet bez cache ;)

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: pn mar 23, 2020 10:15 am
autor: BWaliszewski
R70 pisze:
pn mar 23, 2020 9:54 am
Jak dorwę jakiegoś Synka z nvme to przetestuję r/w cache na optane. Może u Ciebie był jakiś problem w systemie który ujawnił się w czasie instalacji cache. Nie sądzę żeby opinie osób z netu które spotkałem były wyssane z palca, raczej podejrzewam że to Twój jednostkowy przypadek z tym problemem r/w.
Generalnie przy renderowaniu video ważne transfer ciągły. Zapis na HDD nie powinien być problemem. W przypadku odczytu kilku źródeł 4K o wysokim bitrate ograniczeniem mogłyby być zarówno HDD jak i 1GbE. Ale już R5 albo lepiej R10 z szybkich dysków,, oraz karta 10GbE (oczywiście w NAS który to umożliwia) powinno wystarczyć, nawet bez cache ;)
Farma o której wspominałem oparta była o DS1817+ z dyskami w RAID10 i kartami sieciowymi w BOND [2x po 2 karty], do tego był jeden dysk SSD i odpowiadał za cache.. Ruch był równoważony równomiernie i... zdawało egzamin. Obecnie firma już nie istnieje, a z właścicielem urządzenia nie ma już kontaktu - trudno więc sprawdzić jakieś ciekawe rozwiązania :-)

Co do pamięci OPTANE - to ciekaw jestem Twoich testów i czy Ci ruszą w R/W. czekam na wyniki

Re: Kłpoty z konfiguracją podręcznej pamięci

: pn mar 23, 2020 2:07 pm
autor: R70
Jak tylko dorwę jakiś serwer (albo pożyczę do testów) to sprawdzę na świeżej instalacji - do optane 16gb mam dostęp