Strona 1 z 1

Konfiguracja Portów

: śr maja 22, 2019 1:41 pm
autor: zvierzak79
Posiadam dwa rutery R1 pierwszy i R2 drugi. R1 - od dostawcy, nie mogę wejść był podpięty na nim Ds216j, z zewnętrznej sieci wchodziłem podając IP 34.x.x.x:5001 z wewnętrznej 192.x.x.x:5001. Podłaczyłem drugi ruter R2 do pierwszego i przełączyłem DS216 na R2, jak przekierować porty by móc znowu wchodzić z adresu 34.x.x.x:5001, podając 192.x.x.x:5001 wchodzi bez problemu, przez quickconnect też, ale wolał bym przez ip

Czy musze jeszcze coś przestawić w R1 - pójde do operatora to mi przestawią tylko musze wiedzieć co chcę, czy wystarczy w drugom R2 dobrze poustawiać

Re: Konfiguracja Portów

: śr maja 22, 2019 5:14 pm
autor: SnejX
Jak połączyłeś R2z R1 ? które porty?

Jeśli z zewnętrznej sieci wchodziłeś podając IP 34.x.x.x:5001 to na R1 musiało być przekierowanie portów - zgadza się?

Update
Połącz R1 z portu LAN do portu LAN w R2 (port WAN w R2 musi być pusty) i wszystko powinno od razu działać. .

Re: Konfiguracja Portów

: śr maja 22, 2019 5:31 pm
autor: zvierzak79
Tak było przekierowanie na port 5001 i konkretny adres w sieci 192.168.1.111:5001

Teraz podłączyłem r2 Wan w lan R1

Re: Konfiguracja Portów

: śr maja 22, 2019 5:32 pm
autor: SnejX
zvierzak79 pisze:
śr maja 22, 2019 5:31 pm
Teraz podłączyłem r2 Wan w lan R1
i to jest problem, wypnij kabelek z portu WAN i wepnij do LAN, od razu ruszy :)

192.168.1.111 to statyczny adres przypisany do NAS-a?

Re: Konfiguracja Portów

: śr maja 22, 2019 5:36 pm
autor: zvierzak79
No wiem. Ale czy da się tak jak napisałem ?

Tak przypisany do NASA

Re: Konfiguracja Portów

: śr maja 22, 2019 5:40 pm
autor: SnejX
Tak, da się.
Jak połączyłeś port WAN z R2 do LAN R1 to stworzyłeś sobie drugą podsieć i dlatego przekierowanie nie pasowało.
Tylko jedno mi się nie zgadza.
Jeśli NAS miał adres 192.168.1.111 i działał zarówno gdy był podłączmy do R1 jak i później do R2 to wtedy nie powinien ci działać internet bo byś miał konflikt adresów (na obu routerach była podsieć 192.168.1.x)

Update:
pomogło?