Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

modelos
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz lis 26, 2017 12:26 am

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: modelos » śr cze 13, 2018 7:35 pm

Czy ktoś może mi pomóc w tym temacie jak zamienić dyski między sobą by nie stracić danych.

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 605
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: Przemuss » czw cze 14, 2018 11:35 am

Masz SHR czy RAID1?
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

modelos
Początkujący
Posty: 7
Rejestracja: ndz lis 26, 2017 12:26 am

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: modelos » czw cze 14, 2018 7:19 pm

Hybryd synology

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 605
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: Przemuss » pn cze 18, 2018 11:53 pm

Jak masz gdzie to wykonaj kopie zapasową i zamień dyski miejscami. Moim zdaniem synek wstanie jakby nigdy nic.
Osobiście testowałem zamianę dysków w RAID1 i RAID6.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Fixer
Trochę Wie
Posty: 94
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am
Kontaktowanie:

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: Fixer » wt cze 19, 2018 4:19 am

z Moich obserwacji wynika, że DSM wyraźnie spowalnia w kilku przypadkach:
1. Przy mocnym obciążeniu procesora i/lub dysków (podczas sprawdzania parzystości danych)
2. W przypadku braku wolnego miejsca na dysku lub w przypadku zapełnienia partycji na pliki tymczasowe
3. W przypadku indeksacji dużych filmów (patrz pkt 1)
4. W przypadku błędnego ustawienia interfejsu sieciowego w nasie (patrz JumboFrames i kolizja z routerem)
5. W Przypadku walniętego kabla/wtyczki (automatyczne przejście z łącza gigabitowego na 100-stkę)
6. W przypadku walniętego dysku - wykonać SMART - ewentualnie sprawdzić parzystość danych
7. pluginy w chrome (ublock/adguard/ghostery/...) - dodać localhost i IP synka do białej listy
8. gdy router ma dłuuugą listę wpisów w iptables (liczona w setkach tysięcy)
9. gdy DSM ma dużo zablokowanych adresów ip w swoim wewnętrznym firewallu w sqlite (liczone w milionach)

Co do zamiany dysków miejscami nie rozumiem dlaczego miało by to pomóc? Mogę prosić o bliższe wyjaśnienia?

Może zamiast babrać w dyskach proponuję:
A. pierw sprawdzić listę powyżej eliminując po kolei
B. Wyłączyć NAS'a, wyciągnąć dyski, następnie włączyć nasa i zalogować się... DSM będzie dostępny bo jest wgrany w mały układ pamięci na płycie głównej.
C. jak nie będzie poprawy - pozostaje zamiana dysków miejscami

PS. wykonując testy łącz się zawsze po sieci lokalnej najlepiej bezpośrednio kablem z pominięciem routera przez adres ip:5000, chromem bez pluginów

U mnie czas załadowania ekranu logowania do DSM trwa ~3 sekundy (łącze gigabitowe i duża grafika na tapecie w tle).
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików

Awatar użytkownika
mikhnal
Wyrocznia
Posty: 1115
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: mikhnal » wt cze 19, 2018 7:40 am

Fixer pisze:
wt cze 19, 2018 4:19 am
DSM będzie dostępny bo jest wgrany w mały układ pamięci na płycie głównej.
Zanim coś napiszesz sprawdź to. Synology swój system ma zapisany na dwóch (system + swap) małych partycjach na każdym fizycznym dysku zainicjowanym w serwerze a wszystkie odpowiednie partycje są połączone w RAID1. To nie qnap, tam właśnie system wgrywany jest z DOM'a.
DS3018xs
DSM 6.2-23739 Update 1
16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
6x WD Red 6TB RAID 5 btrfs
2x WD Blue M.2 250GB RAID 1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
2x Noctua A9 FLX fan mod
APC Back USP ES 700G
RT2600ac
SRM 1.1.7-6941 Update 1

Fixer
Trochę Wie
Posty: 94
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am
Kontaktowanie:

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: Fixer » wt cze 19, 2018 3:05 pm

Sprawdziłem, mój DSM na DS1515+ działa bez dysków, jest wgrany fabrycznie czysty DSM do kości przylutowanej, widać ją po lewej po wyciągnięciu dysków. Jest na niej biała naklejka z wydrukowanym na czarno numerem DSM.
Chodzi o to żeby NAS wystartował bez dysków w kieszeniach (do celów diagnostycznych i instalacyjnych).

W przypadku modelu kolegi nie sprawdzę bo go nie mam :)

durne forum - nie mogę umieścić nawet fotki... naprawcie to i przy okazji naprawcie godzinę (i/lub strefę czasową w ustawieniach) bo po dodaniu postu źle się wyświetla czas dodania, taki problem na serwerze ustawić serwer czasu atomowego NTP na porcie 123 z aktualizacją co 30 min?

link poniżej (patrz dolny lewy róg)

http://xenix.pl/wp-content/uploads/2018/04/DSC_0027.jpg
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 605
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Poszukuję serwera do małej firmy

Post autor: Przemuss » wt cze 19, 2018 4:32 pm

To co na tej kości to nie jest pełno wartościowy DSM. Tam jest zapisane info o największej wgranej wersji DSM byś nie mógł za łatwo wgrać starszego wydania no i asystent instalacji.

Tak jak to napisał mikhnal cały system jest na wszystkich dyskach w synku na Patrycji w RAID1.

Co do zamiany dysków miejscami.
Budowa tego trybu RAID jest taka ze drugi kolejny dysk pełni rolę mirrora. A wszelkie zapytania do systemu trafiają pierwotnie do dysku pierwszego dysku na którym jest system.
Jak masz jakieś wątpliwości zrób sobie test wkładając jakiegoś trupa do zerowego slotu. A że lubisz testować to nie będzie problem dla ciebie.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka



Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Fixer
Trochę Wie
Posty: 94
Rejestracja: pn mar 13, 2017 10:46 am
Kontaktowanie:

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: Fixer » czw cze 21, 2018 3:47 pm

Przemuss pisze:
wt cze 19, 2018 4:32 pm
To co na tej kości to nie jest pełno wartościowy DSM.
Nie pełno-wartościowy - wtf?

Jest pełno-wartościowy - wygląda i działa jak każdy inny. Nie ma na serwerze synology paczek PAT z tzw. "niepełnym DSM'em". Bo nie ma czegoś takiego. Są tylko wersje z pełnym systemem albo mniejsze aktualizacje. Musi być pełno-wartościowy bo jego zadaniem jest wgrać całość na dyski. Różnica polega tylko na tym, że jest w kości zamiast na dyskach. Przy instalacji nowego DSM synek daje Ci możliwość wyboru, wgrania tego co tam jest od producenta albo nowszy wgrany ręcznie z pliku *.PAT. Tyle w temacie!

Ten system od producenta jak się bardzo chce i wie jak to można go podmienić na dowolny inny wgrany przez siebie. Jak to zrobić opisałem tutaj. http://codesnippets.pl/porada-pokaz-5791-1.htm#cut
Przemuss pisze:
wt cze 19, 2018 4:32 pm
Budowa tego trybu RAID jest taka ze drugi kolejny dysk pełni rolę mirrora.
Ale skoro to mirror to na obu jest to samo. W trybie mirror zarówno dane jak i uszkodzenia logiczne również są kolonowane.
A wiec iście cyrkowa żonglerka dyskami nic tu nie da.
A jeśli DA to znaczy to tyle, że uszkodzona jest zatoka i nastąpiło przekłamanie bitu - a nie że winny dysk czy DSM.

Może wystąpić sytuacja gdzie DSM na głównym dysku ulegnie uszkodzeniu, od tego jest kopia na innych dyskach, nie jestem pewny ale wydaje mi się, że w takich przypadkach proces odczytywania z rezerwowych dysków odbywa się automatycznie bez wiedzy użytkownika i w tle (bo RAID to robi) - ktoś to może potwierdzić/zaprzeczyć z własnego doświadczenia? Bo zakładając, że nie dzieje się to automatycznie tylko przez przełożenie dowolnego dysku do pierwszej zatoki było by triggerem do naprawienia systemu z dysku rezerwowego, tylko co wtedy zrobić ma system z danymi użytkownika? :P Chyba tylko zostaje kasowanko w trybie expresowym. Zaś ręczne skopiowanie danych z dysku A do B i B do A też nie rozwiąże problemu błędu logicznego dysku.
http://codesnippets.pl - baza porad dla programistów, webmasterów, grafików

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 605
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Długi czas oczekiwania na połączenie się z serwerem

Post autor: Przemuss » czw cze 21, 2018 8:24 pm

Fixer tu nie chodzi o kwestię jak działa raid ale kwestię fizyczną dysku. Nie jednokrotnie SMART dysku nie notuje problemów a opóźnienia są odczuwalne właśnie przez dysk. Mam z tą tematyką do czynienia na codziennie.

Co do tej kości. Może tam być jak opisujesz ze znajduje się tam plik pat z systemem ale to tylko instalka. Mi chodziło o to iż to nie jest system który może działać samodzielnie jak ten wygrany już na dysk. Jeśli to w 100% działający DSM to pokaż nam tu screena z "zarządzanie dyskami" gdzie to nie będzie wcale dysków.

Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

ODPOWIEDZ