UPS - szacowany czas baterii - 0 sek.

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 116
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

UPS - szacowany czas baterii - 0 sek.

Post autor: SnejX » pt lut 09, 2018 7:47 pm

Hej
Czy ktoś z was wie jak DSM wylicza czas pracy na baterii? trzeba zrobić jakiś test?
U mnie zawsze pokazuje 0 sekund. Choć jeden raz widziałem, że było tam 37 sek.

Zrobiłem sobie test. Odłączyłem Synka żeby mu się nic nie stało. Przetestowałem podtrzymanie komputera stacjonarnego, po 2 minutach uznałem, że tyle wystarczy, Więc skąd te 0 sekund?

Drugie pytanie.
Po włączyłeniu obsługi UPS, domyślnie jest opcja "Czas przejścia do trybu bezpiecznego -> do słabej baterii".
Co się kryje pod pojęciem słaba bateria?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: UPS - szacowany czas baterii - 0 sek.

Post autor: WILU » pt lut 09, 2018 7:59 pm

SnejX pisze:
pt lut 09, 2018 7:47 pm
Zrobiłem sobie test. Odłączyłem Synka żeby mu się nic nie stało. Przetestowałem podtrzymanie komputera stacjonarnego, po 2 minutach uznałem, że tyle wystarczy, Więc skąd te 0 sekund?
mam u 3 podobne UPS-y APC - model CS650 (czyli nieco "mocniejsze") i to 0s mi wyświetlało jak akumulator był prawie padnięty . po wymianie (koszt na allegro z przesyłką ok 100zł) pokazuje tak jak należy - 1912s (podłączony do DS415+)
SnejX pisze:
pt lut 09, 2018 7:47 pm
Po włączyłeniu obsługi UPS, domyślnie jest opcja "Czas przejścia do trybu bezpiecznego -> do słabej baterii".
Co się kryje pod pojęciem słaba bateria?
hmm pewnie jakieś 20% pojemności akumulatora. ciężko stwierdzić dokładnie jako to jest wewnętrznie w DSM skonfigurowane. ja to wolę ustawić na 5 minut - UPS ma co prawda większy zapas (tylko DS415+ jest u mnie podpięty pod ten UPS), ale wolę tego nie przeciągać, bezpieczeństwo danych jest najważniejsze.
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 116
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: UPS - szacowany czas baterii - 0 sek.

Post autor: SnejX » pt lut 09, 2018 9:22 pm

WILU pisze:
pt lut 09, 2018 7:59 pm
0s mi wyświetlało jak akumulator był prawie padnięty
hmmm, PC-ta mi 2 minuty utrzymał. Ale w poniedziałek przyniosę nową baterię i się okaże co go boli :)
Dzięki

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 633
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: UPS - szacowany czas baterii - 0 sek.

Post autor: Przemuss » ndz lut 11, 2018 6:15 pm

Synek dane o czasie podtrzymania pobiera wprost z oprogramowania UPS-a.

Mam w pracy kilka modeli APC CS 500VA. Możliwe że ten model jest ograniczony w jakimś stopniu i przekazuje dane zero-jedynkowo (sieć/bateria). Albo aku kwalifikuje się już do wymiany. Ale ten model by o tym informował stosowną diodą.
Postaram się to sprawdzić.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka



Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 116
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: UPS - szacowany czas baterii - 0 sek.

Post autor: SnejX » ndz lut 11, 2018 8:59 pm

dzięki,
jak tylko nie zapomnę to jutro przyniosę nową baterię. Mam takie w pracy, tylko ta skleroza :)

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 116
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: UPS - szacowany czas baterii - 0 sek.

Post autor: SnejX » pn lut 12, 2018 10:56 pm

włożyłem dzisiaj nową baterię. Naładowała się na 100% i nadal to samo, szacowany czas baterii - 0%.
Może tu o coś innego się rozchodzi.
Może znajdę jeszcze inną sztukę kabelka łączącego oba cuda.

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 116
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: UPS - szacowany czas baterii - 0 sek.

Post autor: SnejX » pn lut 12, 2018 11:13 pm

ponieważ mnie to męczyło, to zainstalowałem PowerChute na WIndows. Bateria pokazywała status <1min. Zrobiłem self-test i mam takie wyniki.
A już najfajniejsze jest to, że NAS pokazuje 60 sek a nie ma podpiętego upsa :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
SnejX
Trochę Wie
Posty: 116
Rejestracja: czw mar 23, 2017 9:12 pm
Lokalizacja: Łódź

Re: UPS - szacowany czas baterii - 0 sek.

Post autor: SnejX » pn lut 12, 2018 11:25 pm

Po podłączeniu upsa do NASa sytuacja się zmieniła. Jest dokładnie tyle ile pokazywał PowerChute czyli 30 min (1800 sekund).
Wychodzi na to, że ups nie miał wyników testu starej baterii i podawał do NASa nieprawidłowe informacje.

Jutro jeszcze włożę starą baterię i zrobię te same czynności.

PS. przepraszam zę tak sam sobie ciągnę ten wątek, ale może dla potomnych się przyda.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Przemuss
Uczeń Mistrza
Posty: 633
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: UPS - szacowany czas baterii - 0 sek.

Post autor: Przemuss » wt lut 13, 2018 8:24 am

Czyli brakowało kalibracji.
Ten ups nie robi jej automatycznie ale można to wywołać ręcznie za pomocą przycisku.
O ile dobrze pamiętam to wystarczy przytrzymać przycisk włączenia ponad 1s. Krótkie pojedyncze naciśnięcie spowoduje wyłączenie UPS-a.
Albo odwrotnie.
Kurde tyle tego jest w pracy a nie pamiętam dokładnie.

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
WILU
Uczeń Mistrza
Posty: 724
Rejestracja: śr gru 30, 2015 10:58 pm
Lokalizacja: Tychy

Re: UPS - szacowany czas baterii - 0 sek.

Post autor: WILU » wt lut 13, 2018 9:35 am

z guzikiem można chyba wywołać test baterii :roll: żeby skalibrować trzeba zdaje się naładować do pełna, odłączyć z gniazdka, podłączyć coś co nie "żre" za dużo prądu (np lampkę nocną), rozładować. i tak ze dwa razy.

ulotka z CS-a:
http://www.apc.com/salestools/ASTE-6Z7V ... _R0_EN.pdf
Pomoc dla chorego Łukasza. >>PILNE<<
RS3617XS+ | RS815+ | RS214 | RX415 | DS1817+ | DS415+ | DS1010+ | DS216j | DS215j | DX213
>> Udzielam pomocy TYLKO I WYŁĄCZNIE na forum <<

ODPOWIEDZ