Synology kupił QNAP'a?

jacek1008
Posty: 207
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: Synology kupił QNAP'a?

Postautor: jacek1008 » sob cze 17, 2017 10:24 pm

Niestety wg. mnie Qnap to jednak jest badziew. W Synology podłączone kamery z monitoringu pracują bez przerw, natomiast w Qnapie na przykłąd TS-453A 16GB obraz z kamer urywa się i nawet przekierowanie portów nic nie daje podczas łączenia się zdalnie. Oczywiście oprogramowanie jako takie na pewno Qnap ma o wiele obszerniejsze, ale co mi po takich dobrodziejstwach jeśli monitoring mi nie działa. Za chwilę kupię Asustora. Ciekawe jak on zadziała.

Przemuss
Posty: 422
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Synology kupił QNAP'a?

Postautor: Przemuss » sob cze 17, 2017 10:48 pm

@jacek1008 nie ocenia się producenta po jednej wadliwej rzeczy w tym przypadku apki od monitoringu.
Chyba ze używasz nie wspieranej kamery wtedy mogą się dziać różne cuda.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

jacek1008
Posty: 207
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: Synology kupił QNAP'a?

Postautor: jacek1008 » sob cze 17, 2017 11:47 pm

No oprócz tego wadliwego monitoringu w Qnapie jeszcze dochodzi brak zdalnego połączenia... Nie mówię że Synology jest alfą i omegą, jednak wolę Synology. Idealnym rozwiązaniem było by połączenia serwera Qnapa wraz z oprogramowaniem Qnapa i Synology. Niestety to niemożliwe.

Przemuss
Posty: 422
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Synology kupił QNAP'a?

Postautor: Przemuss » ndz cze 18, 2017 11:09 am

Nie wiem coś ty namotał ale mi działał zdalny dostęp do serwera bez żadnego problemu.
Czy w syno czy wcqnap procedura jest taka sama: przekierować stosowny port.

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 135
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Synology kupił QNAP'a?

Postautor: BWaliszewski » pn cze 19, 2017 8:26 am

@jacek1008 - przyglądam się tej akademickiej dyskusji i w końcu nie wytrzymałem. Całość oczywiście przypomina mi czasy, kiedy jako "Atarowiec" spierałem się na giełdzie w Poznaniu z "Commodorowcami", o to która rodzina jest jest lepsza. Spór bez sensu - bo każdy z tych komputerów miał swoje wady i zalety. Są rzeczy, opcje i programy, które cenie sobie w QNAP'ie - ale z wielu powodów najpierw rozpatruje SYNOLOGY. Dopiero jak nie znajdę tego co mnie interesuje lub jest potrzebne u klienta w Synku - patrzę co oferuje niezła konkurencja.

Twoja ocena QNAP oparta jest na doświadczeniach z jednym modelem. Widzę też, że masz problemy z rzeczami, które robiłem i konfigurowałem - a problemów nie miałem. Twoją ocenę uważam za bardzo emocjonalną i krzywdzącą dla marki - bez względu na to co to jest za marka. Na moje to się nie przyłożyłeś do konfiguracji albo miałeś zły czas. To jest forum Synology - pogadaj więc o swoim problemie gdzie indziej, bo może się okazać, że to Ty popełniłeś gdzieś błąd, a nie QNAP jest badziewiem.

Nie atakuj po nieudanej konfiguracji, po prostu popytaj, bo kto pyta - nie błądzi....
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 1
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
----
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS211+ / DSM 6.1.1 / 2x WDRed 2TB / 512MB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

jacek1008
Posty: 207
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: Synology kupił QNAP'a?

Postautor: jacek1008 » pn cze 19, 2017 9:18 am

No to mogę Ci powiedzieć, że był u mnie facet oblatany z Qnapa i stwierdził, że obraz traci się w monitoringu dlatego, że kamery łączą się przez wi-fi z serwerem a nie przez skrętkę. Te same kamery w Synku już łączą się bez problemu. I najważniejsze, mówiąc "zdalny dostęp" mam na myśli dostęp zdalny tylko i wyłącznie do monitoringu przez Vmobile, bo Qfile itd łączą się bez problemu.
Ostatnio zmieniony pn cze 19, 2017 9:21 am przez jacek1008, łącznie zmieniany 1 raz.

Przemuss
Posty: 422
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Synology kupił QNAP'a?

Postautor: Przemuss » pn cze 19, 2017 9:19 am

@BWaliszewski Nic dodać nic ująć.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

jacek1008
Posty: 207
Rejestracja: sob mar 05, 2016 3:18 pm

Re: Synology kupił QNAP'a?

Postautor: jacek1008 » pn cze 19, 2017 9:22 am

No to zapraszam do mnie. Chętnie zapłacę za usługę oraz za wiedzę :-)

Przemuss
Posty: 422
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Synology kupił QNAP'a?

Postautor: Przemuss » pn cze 19, 2017 10:13 am

To nie jest forum wsparcia QNAP. Odezwij się tam gdzie trzeba, a uzyskasz stosowną pomoc. Do supportu także wypadałoby wysłać zgłoszenie z dokładnym opisem problemu. Wejdą zdalnie i diagnozują w czym rzecz.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 742
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Synology kupił QNAP'a?

Postautor: mikhnal » wt cze 20, 2017 1:36 pm

jacek1008 pisze:Z tego co widziałem DS918 na wyjście HDMI. Czyżby jednak pomysł z Qnapa? ...

Chyba jednak bardzo źle widziałeś, wskaż mi proszę na zdjęciu DS918+ gniazdo HDMI:

https://nl.hardware.info/nieuws/52284/computex-nieuwe-ds418j-ds718+-en-ds918+-bij-synology

Obrazek
DS415+ / DSM 6.1.2-15132 / 4x WD Red 6TB RAID5 btrfs / 8GB RAM mod / 2x Noctua A9 FLX fan mod
DS409+ / DSM 4.2-3259 / 4x ST31000528AS 1TB RAID5 / 1GB RAM mod
RT2600ac / SRM 1.1.4-6509 Update 1 / 16GB Sandisk Extreme SDHC U3


Wróć do „Sprzęt”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość