Orange światłowód FTTH

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 868
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: mikhnal » śr cze 14, 2017 10:45 am

Ja mam światłowód 600/60, ale od innego dostawcy. Żona gra w grę MMO i musi mieć niskie pingi, ja jestem tylko dodatkiem do tego internetu. Dla żony wszystko...
DS3018xs / DSM 6.2-22259 Beta / 5x WD Red 6TB RAID5 btrfs / 1x Samsung 840 EVO 120GB SSD Cache / 2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac / SRM 1.1.5-6542 Update 4 / 16GB Sandisk Extreme SDHC U3

stanley99
Posty: 96
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: stanley99 » śr cze 14, 2017 10:54 am

mikhnal pisze: Dla żony wszystko...

...no i tym uciąłeś dyskusję OT zanim się zaczęła... ;)

EDIT
P.S. A o pingach nie pomyślałem. Moja piękniejsza połowa nie giercuje, ja zresztą też. Może to i dobrze, bo 100Mb/s nam z nawiązką wystarcza,nie trzeba tyrać na dodatkowe ;) (rok temu było 30 i też stykało, ale skoro operator dał więcej za mniej, to czemu nie)
DS214play | 6.1.4-15217 Update 1
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 178
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: BWaliszewski » śr cze 28, 2017 9:04 am

@stanley99 - do tej pory miałem łącze 500/500 z WTvK [oczywiście praktyce trochę niższe], cudownie małe PING'i i ŻADNYCH, naprawdę żadnych awarii! Do tego, uwaga, za 37zł! Nie wziął byś? :-) Po przeprowadzce męczę się z East&West... dramat! Jednak to trochę nie na temat.

Co do routerów - to wiem, że CISCO ma takie routery, tylko cena... jak u CISCO. No i trzeba lubić ich sposób konfiguracji ;-) Poszukam.
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

stanley99
Posty: 96
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: stanley99 » śr cze 28, 2017 7:39 pm

BWaliszewski pisze:@stanley99 - do tej pory miałem łącze 500/500 z WTvK <...>Do tego, uwaga, za 37zł! Nie wziął byś? :-)

Heh, a myślałem, że ubiłem z Vectrą interes życia za łącze 100/10Mb/40zł, cyrograf na 12 m-cy ;-) Przedtem było 30/1,5Mb/s za 45zł z cyrografem na 2 lata.
Oczywiście, że bym wziął, gdyby była możliwość więcej za mniej, albo chociaż za tyle samo. Inna sprawa ile bym z tego wykorzystał... Już od przeszło trzech lat, kiedy nabyłem wówczas Synka, oraz w miarę wyposażony jak na ówczesny moment smart tv, zamierzam się do modernizacji sieci domowej, wymiany routera, itp. I do chwili obecnej jedynie na zamiarach się kończy, sieć jak była tak jest 100Mb/s. Troszeczkę się tylko poprawiło wifi - już jest n zamiast g ;) a to tylko dlatego że kupiłem na bazarku za parę zł jakiś routerek, Edimaxa bodaj, który nawet okazał się sprawny i dołożyłem go do sieci jako AP... ;) Lecz tak prawdę rzekłszy jakoś wciąż nie odczuwam dyskomfortu. Nie przewalam po sieci tysiąców TB, nie ściągam milionów torrentów, nie gram w gry online. Ot "zwyczajne" przeglądanie stron, maili, etc, czasem jakiś stream z netu zazwyczaj z YT, od czasu do czasu backupy fotek do chmury (coby mieć jeszcze szanse odzyskania, gdyby Synek uległ jakiemuś kataklizmowi), itp. W domu nie ma młodzieży, która by na pewno potrafiła skutecznie zapchać moje łącze, ilekolwiek by miało ;) No ALE, jak już sam pisałem: są różne potrzeby...

P.S. A modernizację jak zwykle odkładam na długie jesienno/zimowe wieczory. Chciaż one jakoś dziwnie też szybko przemijają ;)
DS214play | 6.1.4-15217 Update 1
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.

MPL
Posty: 22
Rejestracja: pt sty 15, 2016 4:03 pm

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: MPL » pn wrz 04, 2017 12:25 pm

[OT] @stanley99 - sorki , że dopiero teraz , ale wakacje , urlopy , ogólnie bark czasu.
Co do wykorzystania łącza to bardziej mi zależało na 60Mb Uploadu niż 600 Mb downloudu
Co do kosztów to w umowie na 2 lata płacę około 90 zł brutto miesięcznie - dużo, nie dużo ... sam nie wiem.


Wróć do „SRM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość