Amplituner do DS Audio

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 149
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Amplituner do DS Audio

Postautor: BWaliszewski » pt kwie 07, 2017 8:54 am

Swoją drogą i przy okazji - skoro jesteśmy już przy funkcjach AUDIO w Synology. Jedną z rzeczy, które robię u siebie i u klientów - to odpowiednie ustawienia INDEKSOWANIA plików dźwiękowych. Jeśli ktoś będzie się z serwerem AUDIO komunikował za pomocą np. DLNA - to w opcjach SERWERA MULTIMEDIÓW -> USTAWIENIACH OGÓLNYCH -> STYL MENU DMA - ustawiam NIESTANDARDOWE i... wyrzucam wszystkie dostępne opcje wyszukiwania. Ma to dwie zalety:

1. Serwer nie zajmuje się niepotrzebnymi rzeczami. Po prostu wyszukiwanie utworów np. po kompozytorze trwa bardzo, bardzo długo. Czasem zdążę kawę wypić, dobiec do celu [jak słucham w telefonie - biegając], lub dojechać na miejsce [jak podłączam się z samochodu]. Fakt - można wejść do opcji "wg katalogu", ale...
2. jak się te wszystkie opcje WYRZUCI - to odtwarzacze przechodzą BEZPOŚREDNIO do katalogów - o nic więcej nie pytając. Czyli jeden irytujący schodek w menu - MNIEJ! :-)
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.2-15132 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

look12
Posty: 78
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Amplituner do DS Audio

Postautor: look12 » sob kwie 08, 2017 12:09 pm

Test na moim zestawie (Denon 2113):
AS->PC/iPAD - przerwa prawie 2s
Denon->NAS - przerwa mniej niż 0,5s - krótka, ale wyraźna
AS -> iPad (airplay) - przerwa minimalna - prawie niezauważalna
DS916+ / DSM 6.1.2-15132 /
DS112+ / DSM 6.1.2-15132 /
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 /

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 149
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Amplituner do DS Audio

Postautor: BWaliszewski » ndz kwie 09, 2017 12:49 pm

look12 pisze:Test na moim zestawie (Denon 2113):
AS->PC/iPAD - przerwa prawie 2s
Denon->NAS - przerwa mniej niż 0,5s - krótka, ale wyraźna
AS -> iPad (airplay) - przerwa minimalna - prawie niezauważalna


Opisz proszę metodologię testu - bo:

1. Nie wiem jak wykonane zostały połączenia między Audio Station -> PC/i coś tam oraz DENON -> NAS [po SMB, DLNA, uPnP... - jak?]
2. Jaki format plików, jak i czym zostały przekonwertowane [bo przypominam, że to także ma OGROMNE ZNACZENIE dla przerw]. Jaka płyta, koncert, etc...
3. Jaka wersja DSM oraz Audio Station [zakładam, że bazujemy na najnowszych wersjach].
4. ...aaa - i jaka jest u Ciebie różnica miedzy PC/iPAD - bo u mnie bardzo duża i nie przyrównywałbym PC do przenośnego iPAD'a

Wzmacniacz, który bierze u Ciebie udział w testach, to nadal produkt "marketowy" i nie mówię tego po to, żeby Cię broń Boże urazić. Chciałbym, żeby każdy zrozumiał, że czasem od produktu Audio-Video, z budżetowej półki - oczekujemy tego, czego często nie potrafią wyspecjalizowane odtwarzacze strumieniowe za 3000zł... Jak wspominałem wcześniej - sama naklejka z certyfikatem takim czy siakim na płycie czołowej, nie jest gwarantem poprawnego działania danej usługi.Twój test, WSTĘPNIE, to tylko potwierdził! Co urządzenie - to inaczej pracuje z tym samym źródłem ;-)

To trochę jak z klejem SUPER GLUE - niby klei wszystko, ale NICZEGO porządnie :-)

U mnie tylko dwa urządzenia potrafiły poprawnie współpracować w zakresie przerw. Jest to MARANTZ SR-6007 oraz DUNE HD Duo 4K. Z obu jestem BARDZO zadowolony! Oba w znacznej części spełniły moje oczekiwania dźwiękowe... tak mniej więcej 80%.
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.2-15132 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

wlodekh
Posty: 35
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: Amplituner do DS Audio

Postautor: wlodekh » ndz kwie 09, 2017 2:30 pm

Z cały szacunkiem, ale wydaje mi się - jeśli się mylę to proszę mnie poprawić - że gapless to bepośrednio nie jest sprawa półki cenowej sprzętu, ale softu. Taki Foobar2000 odtwarza bez przerw zarówno na lapku za 600 zł z Biedronki jak i na biznesowym ultrabooku za 5 tys. zł. Mam wrażenie, że producenci nie dopracowują softu do swoich urządzeń. Albo robią to z oszczędności, albo celowo zmuszając niejako klienta to kupowania droższych modeli. Podobne modele Onkyo: TX-8130 i TX-8150, pierwszy nie wspiera gapless, drugi już tak (przez ichniejszą apkę). Myślę, że to się z czasem zmieni bo rynek wszystko zweryfikuje. Nie tak dawno żeby mieć sieć w ampli musiał to być ampli kina domowego, teraz coraz częściej spotyka się zwykłe stereo. Dla klientów gapless jest bardzo ważne - wystarczy poczytać fora - i wzmaki, które tego nie będą wspierały wypadną z rynku. Konkurencja to niezła rzecz.

Edycja 10.04.2017.
Odebrałem Onkyo TX-L20D i od razu przystąpiłem do testów, po których również od razu się wkurzyłem bo NIE Ma gapless! Oczywiście poprzez Onkyo Controller działa bezbłędnie, ale z DS Audio nie chce współpracować. Wgrałem najnowszy soft i nic to nie dało.
Mam DS214play, DSM najnowszy, Audio Station wersja 6.02-3093. Przerwy są długie, ok. 4 sekundy. Mam kilka wyjść: odesłać sprzęt, korzystać z apki Onkyo, przekonwertować muzykę do jednego pliku plus cue, przyzwyczaić się (sic!). Muszę najpierw ochłonąć, a potem to na spokojnie przemyśleć.

look12
Posty: 78
Rejestracja: ndz sty 24, 2016 10:46 am

Re: Amplituner do DS Audio

Postautor: look12 » pn kwie 10, 2017 8:49 pm

BWaliszewski pisze:
look12 pisze:Test na moim zestawie (Denon 2113):
AS->PC/iPAD - przerwa prawie 2s
Denon->NAS - przerwa mniej niż 0,5s - krótka, ale wyraźna
AS -> iPad (airplay) - przerwa minimalna - prawie niezauważalna


Opisz proszę metodologię testu - bo:

1. Nie wiem jak wykonane zostały połączenia między Audio Station -> PC/i coś tam oraz DENON -> NAS [po SMB, DLNA, uPnP... - jak?]
2. Jaki format plików, jak i czym zostały przekonwertowane [bo przypominam, że to także ma OGROMNE ZNACZENIE dla przerw]. Jaka płyta, koncert, etc...
3. Jaka wersja DSM oraz Audio Station [zakładam, że bazujemy na najnowszych wersjach].
4. ...aaa - i jaka jest u Ciebie różnica miedzy PC/iPAD - bo u mnie bardzo duża i nie przyrównywałbym PC do przenośnego iPAD'a

Wzmacniacz, który bierze u Ciebie udział w testach, to nadal produkt "marketowy" i nie mówię tego po to, żeby Cię broń Boże urazić. Chciałbym, żeby każdy zrozumiał, że czasem od produktu Audio-Video, z budżetowej półki - oczekujemy tego, czego często nie potrafią wyspecjalizowane odtwarzacze strumieniowe za 3000zł... Jak wspominałem wcześniej - sama naklejka z certyfikatem takim czy siakim na płycie czołowej, nie jest gwarantem poprawnego działania danej usługi.Twój test, WSTĘPNIE, to tylko potwierdził! Co urządzenie - to inaczej pracuje z tym samym źródłem ;-)

To trochę jak z klejem SUPER GLUE - niby klei wszystko, ale NICZEGO porządnie :-)

U mnie tylko dwa urządzenia potrafiły poprawnie współpracować w zakresie przerw. Jest to MARANTZ SR-6007 oraz DUNE HD Duo 4K. Z obu jestem BARDZO zadowolony! Oba w znacznej części spełniły moje oczekiwania dźwiękowe... tak mniej więcej 80%.


Ad.1
"
1."AS->PC/iPAD - przerwa prawie 2s" - apka AS odpalona w DSM na PC, audio po DLNA do Denona, następnie apka AS na iPAD audio po DLNA do Denona - nie zauważyłem różnicy w przerwach pomiędzy utworami pomiędzy PC i iPAD
2."Denon->NAS" - audio po DLNA bezpośrednio z menu amplitunera
3."AS -> iPad (airplay)" - tak samo jak w 1 z tym, że audio po AirPlay do Denona,
Testowałem też strumieniowanie audio z AS w DSM na PC po AirPlay do Denona i przerwy są dokładnie takie jak w 3.
Ad.2 mp4, mp3 - koncert Stinga Live in Berlin, Coldplay Live 2012
Ad.3 DSM 6.1-15047 Update 2, AS 6.0.2-3093
Ad. 4 Co masz na myśli "u mnie bardzo duża i nie przyrównywałbym PC do przenośnego iPAD'a" - przerwy są identyczne nie ma znaczenia czy strumieniuje PC czy iPAD. Różnica jest wyraźnie po stronie protokołu przesyłu audio do amplitunera.

Tak naprawdę to test nr 2 pokazuje jaka jest implementacja DLNA w Denonie.
Testy 1 i 3 to sprawność działania apki AS w połączeniu z różnymi protokołami strumieniowania audio, amplituner nic nie ma tutaj do gadania - odtwarza to co strumieniuje inne urządzenie.


@wlodekh, sprawdzałeś jak się sprawuje sprzęt po airplay ?
DS916+ / DSM 6.1.2-15132 /
DS112+ / DSM 6.1.2-15132 /
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 /

generalicja
Posty: 9
Rejestracja: śr mar 08, 2017 11:17 am

Re: Amplituner do DS Audio

Postautor: generalicja » pn kwie 10, 2017 9:12 pm

Generalnie tgzw.kombajny nie są do słuchania porządnego dźwięku w stereo.
Ja mam skompletowana wieże Denona (dość przypadkowo choć wszystko kupowałem nowe,ale w rożnym czasie) i mam ampli stereo,a ostatnio kupiłem ampli 5,1
Jakość dźwięku jest nieporównywalna!
Jeszcze nie próbowałem posłuchać muzy z Synology,ale w,święta się pobawię.
Oczywiście odpowiednio należy podłączyć głośniki w 5,1 żeby było przyzwoite stereo.
Pozdrawiam.
DS216Play+2xWD2GB RED

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 771
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Amplituner do DS Audio

Postautor: mikhnal » pn kwie 10, 2017 10:10 pm

Pojęcia "porządny dźwięk w stereo" oraz "amplituner 5.1" wykluczają się nawzajem.
DS415+ / 6.1.3-15152 Update 3 / 4x WD Red 6TB RAID5 btrfs / 8GB RAM mod / 2x Noctua A9 FLX fan mod
DS409+ / DSM 4.2-3259 / 4x ST31000528AS 1TB RAID5 / 1GB RAM mod
RT2600ac / SRM 1.1.4-6509 Update 3 / 16GB Sandisk Extreme SDHC U3

wlodekh
Posty: 35
Rejestracja: śr sty 27, 2016 12:37 pm

Re: Amplituner do DS Audio

Postautor: wlodekh » wt kwie 11, 2017 7:36 am

Z jakością dźwięku macie rację: ten Onkyo w porównaniu z Pionkiem gra o niebo lepiej, no i to jest argument za tym żeby go sobie zostawić. Ciekawostka: w DS Audio przerwy są nawet przy odtwarzaniu z pliku cue, oczywiście jak chce się odpalić sam duży plik flac (bez cue) to DS Audio go nie widzi bo nie ma tagów, a apka Onkyo widzi.
Z AirPlay jakoś nie mogę sobie poradzić - w DS Audio jest tylko wybór urządzenia do strumeniowania, Onkyo jest tylko jedno. W Pionku miałem VSX-528 i VSX-528 (AirPlay) dopóki nie pojawiła się aktualizacja Audio Station, wtedy ta druga opcja znikła i zanikło też gapless.
Generalnie jestem zawiedziony - mam Synology z niezłym AS, którego nie mogę używać, jestem skazany na toporną aplikację Onkyo Controll, która jednak działa bardzo dobrze więc trudno mieć pretensje do producenta. Najciekawsze jest to, że Salon Planeta Dźwięku upiera się, że u nich wszystko śmigało bez przerw, wczoraj jeszcze to potwierdzili. Spróbuję dziś jeszcze porobić testy, łapię się na tym, że myślę o podpięciu ampli przez WiFi zamiast po kablu, choć to przecież nie powinno mieć żadnego znaczenia.

look12 pisze:Testy 1 i 3 to sprawność działania apki AS w połączeniu z różnymi protokołami strumieniowania audio, amplituner nic nie ma tutaj do gadania - odtwarza to co strumieniuje inne urządzenie.

Z powyższego wynika, że błąd leży chyba po stronie AS, bo ampli dostaje materiał już z przerwami? Nie rozumiem zasady działania. Jak ktoś mi wytłumaczy różnicę pomiędzy DLNA obsługiwanym z poziomu ampli (via np. Onkyo Controll), a DLNA z poziomu NAS (via AS) to będę wdzięczny. Przecież to chyba ten sam protokół?

Ciekawi mogą tu zaglądać bo jak nie będzie wpisów to pojawi się edycja.

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 149
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Amplituner do DS Audio

Postautor: BWaliszewski » wt kwie 11, 2017 9:50 am

Moi kochani forumowi przyjaciele.

Po pierwsze muszę przyznać, że powyższa dyskusja jest dyskusją... NIEZWYKLE ciekawą. Co prawda nieco wykracza poza ramy forumowe - bo generalnie ani to dyskusja o DSM, ani też nie o AS - jednak dotyczy wykorzystania Synology, więc chyba nikt nie będzie miał nic przeciwko ;-) Jako ubogi maniak dobrej jakości dźwięku - przyglądam się jej ogromnym zainteresowaniem.

Po drugie - zauważyłem, że zaczynamy [pewnie w dobrej wierze - ale jednak], mylić i mieszać kilka pojęć.
- No bo nie da się połączyć w jedno pojęć "dobry dźwięk STEREO" i amplituner kina domowego - to zaprzeczenie samo w sobie, które po prostu nie podlega dyskusjom. Mimo, że posiadam dość dobry amplituner ze średniej półki MARANTZ SR6007, który jest niezły STEROfonicznie - to jednak wolę dźwięk z RADMORA 5102, który po odrestaurowaniu brzmi po prostu... pięknie analogowo, a więc BOSKO :-)
- Po drugie, i powiem to już 3 raz... Kochani moi - urządzenie "od wszystkiego" do kwoty 2500 w postaci aplitunera 5.1, czyli z półki budżetowej, nie robi wszystkiego tego, co obiecują producenci. No niestety tak to już jest. Nie oczekujmy od tego typu urządzeń tego - czego nie potrafią droższe i często DEDYKOWANE odtwarzacze strumieniowania dźwięku! Musimy być świadomi faktu, że z czegoś ta "marketowa" cena wynika. I proszę - nie gniewajcie się - ale taka jest prawda. Nie widziałem ANI JEDNEGO wzmacniacza 5.1 w cenie do 2500zł... i nawet nieco wyżej, w którym dobrze [nawet nie bardzo dobrze, a dobrze] - działałyby DLNA, uPnP, AirPlay etc... albo są niedopracowane, albo implementacje w starszych wersjach, albo - tak jak YAMAHA, ciągle obiecują, że w "przyszłości" będzie już ok. Taka świadomość w tej dyskusji jest nam BARDZO potrzebna.
- Po trzecie mówimy o wysublimowanych zachciankach audiomaniaków - gapless nie zadziała poprawnie z funkcjami typu DLNA i podobne. To bardzo ważne! Nawet jeśli specyfikacje mówią i producenci to potwierdzają - to z moich bardzo dużych doświadczeń wynika coś zupełnie innego!

...a co wynika? Ano ni mniej ni więcej, że do odtwarzania dźwięku trzeba użyć... zwykłych katalogów i SMB, a nie żadnego DLNA czy uPnP lub podobnych "wynalazków". Dopiero wtedy dostajemy nieskrępowany dostęp do plików AUDIO. NIc go nie ogranicza - ani oprogramowanie, ani sprzęt! To powinno być podstawą naszej dalszych rozważań oraz testów :-) Zapomnijmy o AS i bezprzewodowym podłączaniu. Kabel i jazda między katalogami :-)

No i wtedy spokojnie usiądźmy w wygodnym fotelu - z podłączonym ODTWARZACZEM MULTIMEDIALNYM, a nie wzmakiem za 2500zł i sprawdźmy co i jak. Gwarantuje, że wrażenia wszystkich z nas będą ZUPEŁNIE inne... no i gapless zacznie też śmigać :-)

P.S.
Podkreślę jeszcze na koniec, że nie chcę nikogo urazić, nie o to chodzi. Po prostu musimy być świadomi, że te tańsze produkty nie zrobią wszystkiego. Nie oczekujmy od kosiarki do trawy [nawet tej niezłej], że skosimy nagle pole ze zbożem. No po prostu się nie da! :-)
RT1900ac / SRM 1.1.4-6509 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.2-15132 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.1/ 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DSM 5.2 / 4x WDBlack 2TB SHR / 1GB
DS412 / DSM 6.1.1 / 4x WDRed 3TB /

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 771
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Amplituner do DS Audio

Postautor: mikhnal » wt kwie 11, 2017 10:26 am

BWaliszewski pisze:...a co wynika? Ano ni mniej ni więcej, że do odtwarzania dźwięku trzeba użyć... zwykłych katalogów i SMB, a nie żadnego DLNA czy uPnP lub podobnych "wynalazków". Dopiero wtedy dostajemy nieskrępowany dostęp do plików AUDIO. NIc go nie ogranicza - ani oprogramowanie, ani sprzęt! To powinno być podstawą naszej dalszych rozważań oraz testów :-) Zapomnijmy o AS i bezprzewodowym podłączaniu. Kabel i jazda między katalogami :-)

Zgadzam się w 101% Od lat słucham właśnie w ten sposób i żadne kulawe DLNA nie przebije PLIKÓW na NAS'ie. Swoje audio zen osiągnąłem dopiero wypasionym wzmacniaczem słuchawkowym oraz słuchawkami planarnymi, pliki FLAC z moich płyt leżą na Synku, a foobar2000 odtworzy wszystko tak jak lubię. Teraz delektuję się muzyką.
DS415+ / 6.1.3-15152 Update 3 / 4x WD Red 6TB RAID5 btrfs / 8GB RAM mod / 2x Noctua A9 FLX fan mod
DS409+ / DSM 4.2-3259 / 4x ST31000528AS 1TB RAID5 / 1GB RAM mod
RT2600ac / SRM 1.1.4-6509 Update 3 / 16GB Sandisk Extreme SDHC U3


Wróć do „Audio Station”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość