Synology i zła praca z modemem CISCO

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 179
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Synology i zła praca z modemem CISCO

Postautor: BWaliszewski » śr cze 28, 2017 9:12 am

Moi drodzy - przeprowadziłem się i zmuszony zostałem do obniżenia swoich wymagań w zakresie internetu. Do tej pory miałem 500/500 z WTvK i kabel WAN w mieszkaniu, a teraz mam usługę od EAST&WEST 60/10 [w praktyce połowa] z modemem CISCO EPC3008 - i tu zaczyna się problem.

Mój router RT1900AC Synology - źle współpracuje z w/w CISCO. Robiłem reset softwaru, ustawiałem go po swojemu i standardowo, zmieniłem nawet modem operatora i nic... Synology się krztusi, dławi, zrywa połączenie na WAN i cały czas przełącza się na LTE podłączone do USB. Jak wstawiłem testowo router D-Linka DIR-842 - to wszystko śmiga bez najmniejszego problemu. Swójego Synka sprawdziłem u kolegi znowu z WTvK i wszystko jest ok

Jakaś niezgodność urządzeń? Bo już nic innego mi po głowie nie chodzi... A NIE CHCE ZMIENIAĆ SWOJEGO ROUTERA SYNOLOGY na D-Linka! ;-)
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

Awatar użytkownika
mikhnal
Posty: 894
Rejestracja: pt gru 11, 2015 8:55 am
Lokalizacja: Warszawa

Re: Synology i zła praca z modemem CISCO

Postautor: mikhnal » śr cze 28, 2017 10:44 am

Współczuję degradacji parametrów łącza.
Czy połączenie z Twoim dostawcą nie wymaga wpisania jakiś dodatkowych ustawień? Może dlatego łącze jest zrywane.
DS3018xs
    DSM 6.2-23511 Beta 2
    16GB RAM DDR4 2400 CL17 ECC
    5x WD Red 6TB RAID5 btrfs
    2x WD Blue M.2 250GB RAID1 SSD Read/Write Cache @ M2D17
    2x Noctua A9 FLX fan mod
RT2600ac
    SRM 1.1.5-6542 Update 4
    16GB Sandisk Extreme SDHC U3

Awatar użytkownika
BWaliszewski
Posty: 179
Rejestracja: pt gru 18, 2015 2:55 pm
Lokalizacja: Poznań
Kontaktowanie:

Re: Synology i zła praca z modemem CISCO

Postautor: BWaliszewski » śr cze 28, 2017 11:22 am

East&West dają modemy do których nie chcą dać dostępu. Adres przydzielają z DHCP. Nic nie wymaga ustawiania. Synology z tym danym modelem nie chce współpracować, a D-Link z marketu śmiga. Co ciekawe - jak zrobiłem eksperyment w połączeniu: Modem -> router D-Link z DMZ do Synology -> Router Synology - to wszystko pięknie działa. Może kupić jakiś modem we własnym zakresie?

Zastanawiam się nad czymś co ktoś z Lenovo nazwał kiedyś konfliktem chipsetów. Laptop z serii T61, po włączeniu do sieci z Access Pointami Unifi - zawieszał egzemplarz do którego się podłączał po WiFi... do klienta chodziłem z kartą WiFi na USB.

EDIT: ...a może powiedzieć żonie, że trzeba zmienić router na RT2600? Taki niecny plan mi przyszedł do głowy ;-)
RT1900ac / SRM 1.1.5-6542 Update 3
DS916+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB RAID6 / 2GB
RS815+ / DSM 6.1.3-15152 Upd.8 / 4x WDRed 3TB SHR / 2GB
RS810+ / DS412 / DS212j... etc

Przemuss
Posty: 469
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Synology i zła praca z modemem CISCO

Postautor: Przemuss » śr cze 28, 2017 1:45 pm

Pytanie czy zrywa net czy komunikacja po wan na synku.
Na synku może masz opcję sprawdzenia czy łącze żyje np ping konkretnego adresu. W efekcie jak pingi nie dochodzą to synek twierdzi że łącze padło w efekcie przerzuca na WAN2 (u ciebie LTE).

Jak jest taka opcja to teraz trzeba by sprawdzić co się dzieje z pingami. Czy nie dochodzi tylko na ten konkretny adres czy może jest coś z łączem i są straty pakietów innych adresów.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676


Wróć do „SRM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość