Orange światłowód FTTH

MPL
Posty: 23
Rejestracja: pt sty 15, 2016 4:03 pm

Orange światłowód FTTH

Postautor: MPL » czw cze 01, 2017 2:15 pm

Chciałbym podłączyć zamiast Funbox 2.0 Synology RT2600ac.
Jednak aby to mogło zadziałać (na początek sam Internet) potrzebuje zestawić połączenie PPPoE na vlan'ie 35.
Czy jest taka możliwość / funkcjonalność ??

Przemuss
Posty: 469
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: Przemuss » czw cze 01, 2017 3:20 pm

To jest router z porami tylko RJ45. W specyfikacji nie widzę by wspierał PPPoA AnnexA/AnnexB (linia analogowa/cyfrowa)
Zrób na FB2.0 DMZ na synka i po sprawie (dodatkowy wyłącz DHCP na FB i WIFI). Niestety będziesz musiał mieć 2 urządzenia.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

Pinki
Posty: 50
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: Pinki » czw cze 01, 2017 4:51 pm

Ale on pisze o pppoe nie a. Na trzepaku ktos opisywal jak to na mikrotiku zrobil.

MPL
Posty: 23
Rejestracja: pt sty 15, 2016 4:03 pm

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: MPL » pt cze 02, 2017 9:00 am

Przemuss pisze:Zrób na FB2.0 DMZ na synka i po sprawie (dodatkowy wyłącz DHCP na FB i WIFI). Niestety będziesz musiał mieć 2 urządzenia.

Już o tym myślałem , ale mój router jest mało wydajny i tak czy siak chcę go zmienić. Więc jak już zmieniać to na coś ... jednego.

Co do samego połączenia to już tłumaczę i objaśniam :
Światełko przychodzi do mnie do domu FTTH , mam następnie konwerter LAN (RJ45) i w taki sposób Internet z Orange "dostaje się" do FunBoxa 2.0 .
Teraz chciałbym wywalić Funboxa i wstawić inny "bardziej " obsługiwalny router WiFi - pomyślałem o Synology.
Niestety Orange na połączeniu PPPoE wystawia swoje usługi na konkretnych VLANach np. Internet to VLAN 35 , TV to VLAN 38 , VoD to VLAN 40 itd.
Dlatego pytam czy jest taka opcja w ustawieniach ...

Przemuss
Posty: 469
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: Przemuss » pt cze 02, 2017 2:02 pm

No to musisz dorwać router który wspiera protokół IEEE 802.1Q. Synology tego nie ma w specyfikacji.
Sądzę ze ta przejściówka z FTTH na RJ45 ma ten port ustawiony jako Tunk (zaufany) i do niego przypisane vlany (35,38,40)
A FB.20 port Internet jest tak samo skonfigurowany, a porty LAN (pozostałe) mają z góry ustawiony vlan jako nietagowany.
By ci to działało potrzebujesz router który wspiera protokół IEEE 802.1Q na porcie WAN i LAN (WAN jako Trunk (tagowany 35,38, 40), a LAN jak potrzeba. Do tego winien wspierać PPPoE gdyż trzeba podać login i hasło jak to w neo. Inaczej nie pozbędziesz się z sieci FB.
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

MPL
Posty: 23
Rejestracja: pt sty 15, 2016 4:03 pm

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: MPL » pt cze 02, 2017 10:03 pm

Może tak szczegółowych informacji nie miałem , ale właśnie czegoś takiego szukam.
Znacie coś ?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Szkoda, że Synology tego nie ma (ciekawe cz taka funkcjonalność to kwestia sprzętowa czy softwarowa).

Przemuss
Posty: 469
Rejestracja: wt gru 15, 2015 12:19 pm
Lokalizacja: Żyrardów

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: Przemuss » ndz cze 04, 2017 10:20 am

Raczej softu.

W czym ten FB kuleje iż chcesz go wymienić?

Wysłane z mojego LG-H440n przy użyciu Tapatalka
Administratorzy dzielą się na tych, którzy robią kopie zapasowe i tych, którzy będą je robili.

Serwery NAS:
Synology DS211j, DS1511+, RS2212RP+ DS1513+

"Zasłanianie się dysleksją, to jak chwalenie się małym fiu...."- by Pati
gg 2101676

r3x
Posty: 18
Rejestracja: śr gru 16, 2015 8:42 am

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: r3x » pn cze 05, 2017 7:39 am

Pinki pisze: Na trzepaku ktos opisywal jak to na mikrotiku zrobil.


Potwierdzam, na Mietku działa to bez problemu, gdyby ktoś potrzebował pomocy w konfiguracji MT to śmiało pisać pw.

MPL
Posty: 23
Rejestracja: pt sty 15, 2016 4:03 pm

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: MPL » pn cze 05, 2017 2:34 pm

Przemuss pisze:(...)
W czym ten FB kuleje iż chcesz go wymienić?

Chodzi o możliwości konfiguracyjne - nie wszystko czego oczekuję jest możliwe do konfiguracji tak jakbym chciał.
r3x pisze:
Pinki pisze: Na trzepaku ktos opisywal jak to na mikrotiku zrobil.

Potwierdzam, na Mietku działa to bez problemu, gdyby ktoś potrzebował pomocy w konfiguracji MT to śmiało pisać pw.

Nie bardzo się orientuję w modelach i ich dostępności - czy jest jakiś kombajn który można byłoby polecić ?

r3x
Posty: 18
Rejestracja: śr gru 16, 2015 8:42 am

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: r3x » pn cze 05, 2017 2:44 pm

Ile portów potrzebujesz ? porty gigabit raczej ? wifi również ?

ogólnie funkcjonalność oprogramowania w wszystkich modelach jest taka sama , modele różnią się miedzy sobą ilością portów, procesorem, ramem


Wróć do „SRM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości