Orange światłowód FTTH

MPL
Posty: 12
Rejestracja: pt sty 15, 2016 4:03 pm

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: MPL » śr cze 07, 2017 1:19 pm

Zastanawiałem się jak opisać moje wymagania dotyczące takiego routera, jest tego sporo.
Podejrzewam, że większość z nich spełni oprogramowanie i możliwości konfiguracyjne Mikrotika.
Sprzętowo to na pewno potrzebuję min. 4xGBit Lan + WiFi (jak najbardziej wydajne) + USB (modem LTE) do opcji DUALWAN.
Generalnie budżet wstępnie określam na jakieś 1500 zł.

r3x
Posty: 15
Rejestracja: śr gru 16, 2015 8:42 am

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: r3x » czw cze 08, 2017 7:53 am

MIKROTIK CLOUD ROUTER SWITCH CRS109-8G-1S-2HND-IN moim zdaniem będzie idealnym rozwiązaniem.

Pinki
Posty: 39
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: RE: Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: Pinki » czw cze 08, 2017 11:34 am

r3x pisze:MIKROTIK CLOUD ROUTER SWITCH CRS109-8G-1S-2HND-IN moim zdaniem będzie idealnym rozwiązaniem.

Nie bedzie. To jest switch. Mozesz co prawda na nim maskarade odpalic, ale za duzo Mbitow tym nie poleci. Juz bardziej jakis tani ccr.

r3x
Posty: 15
Rejestracja: śr gru 16, 2015 8:42 am

Re: RE: Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: r3x » czw cze 08, 2017 11:55 am

Pinki pisze:
r3x pisze:MIKROTIK CLOUD ROUTER SWITCH CRS109-8G-1S-2HND-IN moim zdaniem będzie idealnym rozwiązaniem.

Nie bedzie. To jest switch. Mozesz co prawda na nim maskarade odpalic, ale za duzo Mbitow tym nie poleci. Juz bardziej jakis tani ccr.



sory ale MPL bgp raczej nie będzie uruchamiał, routować przepływności rzędu 1gb/s też raczej nie będzie więc inwestowanie w CCR moim zdaniem jest błędne

proponuję doczytać pełną specyfikację
https://routerboard.com/CRS109-8G-1S-2HnD-IN

Pinki
Posty: 39
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: RE: Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: Pinki » czw cze 08, 2017 2:25 pm

r3x pisze:
Pinki pisze:
r3x pisze:MIKROTIK CLOUD ROUTER SWITCH CRS109-8G-1S-2HND-IN moim zdaniem będzie idealnym rozwiązaniem.

Nie bedzie. To jest switch. Mozesz co prawda na nim maskarade odpalic, ale za duzo Mbitow tym nie poleci. Juz bardziej jakis tani ccr.



sory ale MPL bgp raczej nie będzie uruchamiał, routować przepływności rzędu 1gb/s też raczej nie będzie więc inwestowanie w CCR moim zdaniem jest błędne

proponuję doczytać pełną specyfikację
https://routerboard.com/CRS109-8G-1S-2HnD-IN


Mam CRS125-24G-1S-IN nie idzie więcej jak 400 Mbit bez kolejek z 20 regułami na firewallu.
Jak mu się zachce orange 600 Mbit to będzie znowu szukał.

MPL
Posty: 12
Rejestracja: pt sty 15, 2016 4:03 pm

Re: RE: Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: MPL » czw cze 08, 2017 2:59 pm

Pinki pisze:(...)Jak mu się zachce orange 600 Mbit to będzie znowu szukał.

Mam orange światłowód 600 Mbit , a ten Mikrotik do mnie nie przemawia :(

Większość urządzeń w domu mam po WiFi + naszego (Synology) NASA oraz TV (filmy DLNA) oraz stream TV na urządzenia mobilne i w tym kontekście potrzebuję wydajności.
Na tą chwilę , wiem , że w Asusach nie mam co szukać.
Emulatory lub instrukcje w Internecie wskazują, że Netgear oraz Linksys mogłyby mieć taką funkcjonalność , ale jeszcze odpowiedzi 100% z supportu tych firm nie otrzymałem.
D-Link (emulator) tego nie ma - czekam na odpowiedź działu technicznego.
Draytek oraz Fritzbox są rozwiązaniami dość zaawansowanymi i podobno mają modele które mogłyby to obsłużyć , ale informacja od ich działów handlowych nie była dla mnie przekonująca. Poza tym mam wrażenie , że Netgear oraz Linksys mają bardziej wydajne rozwiązania WiFi.

Pinki
Posty: 39
Rejestracja: sob sty 02, 2016 2:06 am
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: Pinki » czw cze 08, 2017 3:18 pm

Wejdź na trzepak.pl i poszukaj wątku o własnym routerze pod orange. Z tego co pamiętam to OPL stosuje niestandardowe rozwiązanie z VLANami i możesz mieć problem z tym co chcesz osiągnąć na zwykłych klikanych routerach, pomimo że teoretycznie wspierają iptv. To wspieranie to może być tylko jakiś igmp spoofing.

MPL
Posty: 12
Rejestracja: pt sty 15, 2016 4:03 pm

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: MPL » czw cze 08, 2017 3:44 pm

Tu nie chodzi o ipTV. Nawet tego nie potrzebuję - wykupiłem usługę wyłącznie Internet.
Tu chodzi o VLAN ID na porcie WAN.

r3x
Posty: 15
Rejestracja: śr gru 16, 2015 8:42 am

Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: r3x » pt cze 09, 2017 2:26 pm

Do Mikrotika trzeba się przekonać i tyle, jeżeli ktoś nie miał większej styczności z sieciami to odradzam. Co do zaproponowanego sprzętu, to może faktycznie z neostradą 600mb/s mógłby być problem ale tutaj też musimy mieć na uwadze,że te 600mb/s żadko będzie dostępne/wykorzystywane tym bardziej ,że ilość połączeń tcp też nie będzie duża.

Zawsze możesz też postawić małego mietka w trybie bridge który będzie ściągał vlan 35 z portu eth1 i puszczał już natywnym na drugim porcie.

stanley99
Posty: 83
Rejestracja: śr mar 30, 2016 7:22 am
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: RE: Re: Orange światłowód FTTH

Postautor: stanley99 » śr cze 14, 2017 10:35 am

MPL pisze:
Pinki pisze:(...)Jak mu się zachce orange 600 Mbit to będzie znowu szukał.

Mam orange światłowód 600 Mbit ,
Większość urządzeń w domu mam <...>

[OT]Tak mnie czasem zastanawia, w jakim stopniu wykorzystujecie _w domu_ łącza o takich przepływnościach? Wiem, że są różne potrzeby, wymagania, oczekiwania, etc., no i grubość portfela - jednemu wystarczy (albo musi wystarczyć ;)) miejski kompakt, inny potrzebuje obszerny rodzinny, jeszcze innego nie zadowoli Ferrari...
DS214play | DSM 6.1-15047 Update 2
Człowiek nabiera doświadczenia z wiekiem. Szkoda tylko, że jest to wieko od trumny.


Wróć do „SRM”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości